Komunal

dok se vlast krvila, centar je propadao

KANDLEROVA ULICA Zapuštena, derutna, prljava. Umjesto art zone, ostala je sramota bivše i nove pulske vlasti!

Prazni i oronuli poslovni prostori, zatvorene butige, ugostiteljska ponuda bez plana i reda, prostor gdje svatko vodi svoju politiku, a stanje je godinama, samo gore i gore. Ljeti se Kandlerova pretvara u vašar. Na štandovima izvješene plastične peraje, maske, napuhanci za more, trgovine slatkiša sumnjivog porijekla. Pula je jedini turistički grad u Hrvatskoj koji ne zna iskoristiti ogroman potencijal stare gradske jezgre


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Prazni i oronuli poslovni prostori, zatvorene butige, ugostiteljska ponuda bez plana i reda, prostor gdje svatko vodi svoju politiku, a stanje je godinama, samo gore i gore. Ljeti se Kandlerova pretvara u vašar. Na štandovima izvješene plastične peraje, maske, napuhanci za more, trgovine slatkiša sumnjivog porijekla. Pula je jedini turistički grad u Hrvatskoj koji ne zna iskoristiti ogroman potencijal stare gradske jezgre

Žila kucavica Pule, Kandlerova ulica jedna je od većih sramota bivše IDS-ove vlasti. Neuspjeli pokušaj da ta ulica postane svojevrensa art lokacija koja bi okupljala umjetnike i postala prepoznatljiva umjetnička zona Pule, ostalo je mrtvo slovo na papiru.

Kako bi profilirala Kandlerovu ulicu te sve uspone uz nju kao umjetničku zonu Pule, gradski Upravni odjel za kulturu, 2014. godine pokrenuo je projekt “Art zona Kandler” kako bi ovaj prostor postao centar kreativnosti i kulturno umjetničkog stvaralaštva.

A što je Kandlerova danas?

Zapuštena, prljava, derutna, otužna. Ta je ulica već dugo vremena, osuđena na propast.

Prazni i oronuli poslovni prostori, zatvorene butige, ugostiteljska ponuda bez plana i reda, prostor gdje svatko vodi svoju politiku, a stanje je godinama, samo gore i gore.

Ljeti se Kandlerova pretvara u vašar. Na štandovima izvješene plastične peraje, maske, napuhanci za more, trgovine slatkiša sumnjivog porijekla. To je valjda taj art u pulskoj art zoni.

Pula je vjerojatno jedini turistički grad u Hrvatskoj koji sve ove godine nije znao iskoristiti ogroman potencijal ovog dijela starogradske jezgre.

IDS-ova ostavština devastirane Kandlerove ulice u kojoj su neki možda i gležanj slomili, dočekala je i novu vlast u Puli. A što su pak oni učinili? Zasad ništa. Doduše, deset mjeseci prekratko je razdoblje da se srede napuknute i oronule kamene ploče ali prljavština se ipak mogla oprati, a grafiti ukloniti.

I to ne samo u Kandlerovoj ulici, već i u ostalim dijelovima grada. Grad je prljav do te mjere da bi se lako moglo pomisliti da novi direktor Hercualnee Robert Furat namjerno sabotira poslati komunalce da tu i tamo operu ulice. Čini se da su u Gradu to napokon shvatili, jer baš jučer je stigla vijest da se od sada gradske ulice počinje prati šmrkom.

Od kada je bivša vlast obznanila da Kandlerova postaje „art zona“, a bilo je to davne 2014. godine, nakon osam godina čekanja, teško je vjerovati da netko ima istinske volje urediti ulicu u srcu grada.

U svojoj programskoj agendi, Kandlerovom se bavila i Nezavisna lista Filipa Zoričića, tvrdeći da da je upravo ta ulica, bolna točka grada.

"Kandlerova ulica je najprije zamišljena kao ulica umjetnika, tzv. Kandlerova Art Zona, no u stvarnosti se za pokretanje
takvog projekta nije učinilo ništa što bi bilo javno vidljivo. Na javnim natječajima trebalo bi se omogućiti da se prostori dodjeljuju prvenstveno umjetnicima, a ne trgovcima robom upitnog porijekla i ukusa. Treba spriječiti pogodovanja na natječajima, a natječaje za licitaciju prostora trebalo bi kreirati tako da oni služe za direktnu promociju umjetnika, odnosno da prostori služe toj namjeni“, dio je programa NLFZ-a uoči lokalnih izbora.

O kakvim se sumnjivim natječajima konkretno radi, tko je kome pogodovao, nova pulska vlast zasad nije otkrila. Nije otkrio ni Možemo!, ni SDP, a bome ni sam gradonačelnik Filip Zoričić.

I pulski Možemo! koristio je Kandlerovu ulicu tijekom predizborne kampanje.

Govoreći o propalom Uljaniku, Možemo! se osvrtao i na propale glavne ulice gradskog centra, konkretno na Kandlerovu i ulicu  Sergijevaca.  

- Centar svakog grada njegov je najreprezentativniji dio, prava slika grada, a pulski centar umire. To je rezultat 30-godišnje IDS-ove vlasti. Dovoljno dugo vremena su imali da pokažu šta znaju i mogu – stanje u gradu samo po sebi govori o njihovoj nesposobnosti. Napredak nije moguć bez promjene, a pravih promjena ne može biti bez novih političkih aktera, isticali su u Možemo! Pula.

Upravo je u Kandlerovoj ulici i SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Pule Sanja Radolović održala konferenciju za novinare.

SDP-ovci su u kampanji presicu održali i u Kandlerovoj ulici

SDP-ovci su se i kampanji često osvrtali na zapuštenost grada, tvrdeći kako su ovaj grad i Kandlerova ulica višegodišnjom devastacijom bačeni na koljena.

Kampanja je završila, a političke floskule davno su ishlapile.

U međuvremenu, pulska se vlast raspala, pa ostaje visjeti u zraku i što će biti s najavljenom rekonstrukcijom Kandlerove ulice. U ovogodišnjem proračunu osigurano  je 1,1 milijuna kuna samo za izradu projektne dokumentacije.

U svakom slučaju, sramota u centru grada sada je sramota i nove i bivše vlasti koja se umjesto Kandlerovom, u ovom kratkom periodu ipak najvše bavila sama sobom.


Nastavite čitati

Pula
 

PROMJENA PLANA Filip Zoričić: Danas sam prihvatio amandmane SDP-a i HDZ-a. Porez za iznamljivače bit će 99,99 eura, a godišnji porez na dohodak 21 i 31 posto

" Time ćemo ići prema održivom turizmu i de-apartmanizaciji, ali u nižem iznosu od predloženog, dok će stopom godišnjeg poreza građani imati još veća mjesečna primanja te time lakše podnijeti ovu brzorastuću inflaciju kojom smo svi pogođeni. Također se nadam i vjerujem da će gradski vijećnici svih političkih opcija prihvatiti i ove mjere i proračun, ali samim time i preuzeti odgovornost prijedlogom rješenja za bolju realizaciju proračuna", stoji, među ostalim, u Zoričićevoj objavi na društvenoj mreži

Pula
 

PROMETNA NESREĆA VEČERAS NA VERUDI Kod gradskog bazena izletio s ceste i zabio se u zid pa u rasvjetni stup

Na mjesto događaja odmah je upućena policija koja je zatekla vozača, a upućena je hitna medicinska pomoć kako bi utvrdila je li vozač Caddyija ozlijeđen. U ovom trenutku, prema riječima glasnogovornice PU istarske Nataše Rogić, još se utvrđuju sve okolnosti događaja, a poznato je i da drugih sudionika i ozlijeđenih nema. Neslužbeno doznajemo da je vozač bio pod jakim utjecajem alkohola

Pula
 

Bolnici doniran novac za kupnju fotelja za primanje kemoterapije

Memorijalna utrka 'Dina Pervan Rabelo' humanitarnog je karaktera pa se prikupljena sredstva svake godine doniraju, a ove godine sredstva su donirana Odjelu internističke onkologije i hematologije Opće bolnice Pula. Donatorski ček u iznosu 14.000 eura uručen je ravnateljici OB Pula doc. dr. sc. Ireni Hrstić, rekli su organizatori Memorijalne utrke

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.