Krasna Zemlja

na bolovanju zbog mobbinga?

BIVŠI KOMUNALNI REDAR LIŽNJANA DINKO BOLJUN: Prodao sam vikend parcele, ali čim sam vidio početak gradnje nove sam vlasnike prijavio građevinskoj inspekciji

Smijenjeni komunalni redar koji je preprodavao vikend parcele tvrdi da je vlastite kupce prijavio građevinskoj inspekciji. Godinama je, kaže, na bolovanju zbog mobbinga u Općini Ližnjan. Iz općine opovrgavaju mobbing, no u sudskom sporu protiv Boljuna izgubili su najmanje 28.000 kuna. Tko je Dinko Boljun? Nesavjesni komunalni redar ili žrtva navodnih interesnih grupa unutar općine?


 
5 min
Ivan Dobran

Smijenjeni komunalni redar koji je preprodavao vikend parcele tvrdi da je vlastite kupce prijavio građevinskoj inspekciji. Godinama je, kaže, na bolovanju zbog mobbinga u Općini Ližnjan. Iz općine opovrgavaju mobbing, no u sudskom sporu protiv Boljuna izgubili su najmanje 28.000 kuna. Tko je Dinko Boljun? Nesavjesni komunalni redar ili žrtva navodnih interesnih grupa unutar općine?

Kao komunalni redar Općine Ližnjan Dinko Boljun je 2018. isparcelirao oko 2100 kvadrata poljoprivrednog zemljišta i preprodao šest novonastalih vikend parcela s pristupnim putem.  

Danas je na tim parcelama niknula još jedna mala istarska favela.

2016.
2020.

Postupak parcelacije i prodaje tada je bio potpuno zakonit, iako izrazito neetičan. Posebice stoga što je kao komunalni redar Boljun bio zadužen upravo za sprječavanje bespravne gradnje, a gotovo jedina svrha ovakvih parcelacija je upravo buduća bespravna gradnja.

Informacije poslane u anonimnom e-mailu - u najmanju ruku upitne

Prvu informaciju o tome dobili smo putem anonimnog e-maila u kojem se iznosi niz teških optužbi na račun Dinka Boljuna.

„Same parcele prodavao je u Butigi i to putem službenog mobitela. Prodaju je vršio u radno vrijeme i govorio kupcima da se tu mogu raditi vikendice do 50 m2.

Da stvar bude smješnija prvu ilegalnu sagrađenu vikendicu je napravila visoko pozicionirana djelatnica Hrvatskih Šuma Pula.

Najtragikomičnija stvar je ta što je u tom periodu Komunalni redar dobivao prijave za ilegalnu gradnju na njegovim parcelama, ali naravno nije reagirao nego ih stavljao pod tepih.

Komunalni redar je već godinama na jako sumnjivom bolovanju iz nepoznatih i nemoralnih razloga“, navodi se u e-mailu.

No, provjerom ovih anonimnih navoda pokazalo se da je dobar dio njih u najmanju ruku upitno.

Prvo im prodao parcele, a potom svoje kupce prijavio građevinskoj inspekciji

Naime Dinko Boljun tvrdi da je sam prijavio vlastite kupce u trenutku kada su na parcelama počeli graditi. Iz općine Ližnjan potvrdili su nam da je prijava građevinskoj inspekciji za te parcele poslana 24. Veljače 2020.

-Istina je da sam parcelirao i prodao svoje poljoprivredno zemljište. To je bilo sasvim zakonito. A moj posao komunalnog redara nije bio da provjeravam je li netko parcelirao i preprodavao poljoprivredno zemljište, već da li se na poljoprivrednom zemljištu gradi ili ga se na bilo koji način uništava. Čim sam vidio početak gradnje na parcelama koje sam prodao, sve do jednog vlasnika prijavio sam građevinskoj inspekciji, rekao nam je Boljun.

Zanijekao je i tvrdnje da je parcele oglašavao u Butigi te ih prodavao putem službenog mobitela.

-Parcele su bile oglašene samo na Njuškalo i prodavale se putem agencije za nekretnine čiji je kontakt bio naveden u oglasu, kazao je.

Točna je tvrdnja da je jednu od parcela kupila djelatnica Hrvatskih šuma, ali ne visokopozicionirana.

Dinko Boljun: Na bolovanju sam zbog mobbinga od strane interesnih skupina u Općini Ližnjan

Što se pak dugogodišnjeg bolovanja iz „nepoznatih i nemoralnih razloga“ tiče, informaciju je teško dokazati, ali Dinko Boljun ima sasvim drugu verziju priče.

-Boli me srce što sam prodao svoju zemlju, ali moram od nečega živjeti. Na mene se godinama na poslu vrši mobbing i to je razlog što sam u posljednje četiri godine čak tri proveo na bolovanju. Za to imam liječničku potvrdu, rekao je Boljun.

U razloge bolovanja naravno nismo ulazili, no on tvrdi kako se radi o stresu povezanom s pritiscima na radnom mjestu.

Šišan. Foto Općina Ližnjan

-Samo u 2021. dok sam bio na poslu, naplatio sam 50 kazni za ilegalno kampiranje i prijavio preko 100 slučajeva bespravne gradnje. Pretpostavljam da se to u nekim slučajevima kosilo s interesima određenih djelatnika Općine Ližnjan, kazao je.

Povrh toga, Boljun sumnja da su i anonimni mailovi medijima poslani iz same općine kako bi se zamutili neki drugi poslovi. 

Iz Općine Ližnjan, do objave ovog članka, nismo uspjeli saznati koliko je rješenja o bespravnim gradnjama i drugim prekršajima izdao Dinko Boljun, pa nije stoga moguće objektivno procijeniti njegovu efikasnost na poslu.

Marko Ravnić: U Općini Ližnjan nema mobbinga

Boljunove optužbe načelnik Marko Ravnić (IDS) u potpunosti odbacuje.

-Odrješito demantiram da je postojao ikakav mobbing prema ikome u Općini Ližnjan pa tako i prema imenovanome. Također začuđuje me spominjanje mobbinga, a da istoga nije nikada prije nikome spomenuo ili prijavio. Dapače sa svim službenicima zaposlenim u općini ima više nego korektne i fer odnose na profesionalnoj razini, rekao je Ravnić.

Marko Ravnić. Foto IDS

Dinko Boljun pak tvrdi da se mobbing događao učestalo i u obliku nalaganja zadataka nejasne svrhe poput provjeravanja razine septičkih jama ili premještanja prometnih znakova za koje, kaže, nije ni imao potrebnu opremu.

-Ja sam jedan od najstarijih komunalnih redara u Istri i jedan od onih koji je krojio odluke o komunalnom redu. Kao komunalni redari odlazili smo na edukacije u Zagreb, te pohađali edukacije koje su se odvijale u Puli. Smatram da sam imao važnijih i hitnijih poslova od onih koje mi je općina nalagala, rekao je Boljun.

Općina Ližnjan izgubila spor s Dinkom Boljunom, a time i 28.000 kuna kamata i drugih sudskih troškova

No, glavni razlog navodnog mobbinga Boljun vidi u dugogodišnjem sporu koji vodi s općinom radi povrata komunalnog doprinosa. Naime 2013. Boljun je u Ližnjanu izgradio kuću i platio općini 55.000 kuna komunalnog doprinosa. Kako općina nije ispoštovala rokove realizacije planiranih radova, Boljun je iskoristio svoje pravo da traži povrat novca.

Boljunova odvjetnica Irena Braičin potvrdila nam je kako je od 2018. do 2021. općina svaki put odbijala izvršiti rješenja više sudskih instanci u korist Dinka Boljuna, pa je spor završio na Visokom upravnom sudu RH.

Temeljem odluke tog suda općina je ovršena i Boljun je napokon dobio svojih 55.000 kuna, uvećanih za 23.000 kuna kamata i sudskih troškova. A trenutno čeka još 5.000 kuna za zastupanje koje općina i dalje odbija platiti. Općina Ližnjan je tako, osporavanjem sudskih rješenja, izgubila najmanje 28.000 kuna.

Ližnjan. Image Google Earth

Načelnik Ravnić potvrdio nam je da je s početkom svog mandata zauzeo stav da se povrat komunalnog doprinosa ne prihvaća bez da se detaljno prouči svaki predmet jer je, kako tvrdi, u određenom broju predmeta kasnije utvrđeno da nije bilo osnove za povrat. 

-Moje osobno mišljenje je kako je apsolutno neprimjereno pa i nemoralno da netko tko je službenik Općine Ližnjan, od koje prima plaću, od iste traži povrat komunalnog doprinosa. Nažalost moram samo konstatirati kako to govori dovoljno o imenovanome. Također od 2016. godine po izdanim rješenjima više nismo imali povrat komunalnog doprinosa, a kasnije je novim zakonom i ukinuta ta zakonska odredba, izjavio je načelnik.

Ravnić: Općinsko vijeće jednoglasno je donijelo odluku o smanjenju koeficijenta

Razlog promjene radnog mjesta i smanjenja koeficijenta plaće objasnio je lošom suradnjom i nekvalitetnim obavljanjem svojih funkcija. Odluku o smanjenju koeficijenta općinsko je vijeće donijelo jednoglasno, rekao je Ravnić, te dodao kako je i velika većina mještana nezadovoljna radom sada već bivšeg komunalnog redara.

-Učestalo sam, dok je radio na radnom mjestu komunalnog redara, dobivao kritike mještana kao i vijećnika koji su se žalili na njegov rad. O tome svjedoče zapisnici sa sjednica vijeća. Isto tako, nakon što je posao komunalnog redara preuzeo sadašnji službenik, informacije s terena su veoma dobre i vide se pozitivni pomaci kopernikanskih razmjera u provođenju komunalnog reda, naveo je Ravnić.

Tko je na kraju Dinko Boljun? Nesavjesni komunalni redar ili žrtva intriga navodnih interesnih grupa unutar Općine Ližnjan? Dodatne informacije o pozadini ove priče nastojat ćemo uskoro saznati.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.