republika - dugi
Krasna Zemlja

slijedeće godine bit će još bolje

(FOTO) BRGUDAC: "U šoku smo koliko je ljudi došlo" - sjajno posjećen prvi "Festival šuma i šumskih plodova"

Najveću gužvu u šatoru, gdje se tražila porcija više, izazvao je 'šumski kuhar' Anton Rudan, poznat po svojim emisijama na HTV-u „Lovac na bilje" i „Šumski kuhar" koji je pripremao delicije od samonikog bilja u obliku kuharskog tečaja * Mnoštvo je razgledavalo i kupovalo proizvode iz šume; nakit i ukrase, umjetničke predmete, proizvode od gljiva – tinkture, med i kolače, predmete od drva i šumsku kozmetiku


 
3 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Najveću gužvu u šatoru, gdje se tražila porcija više, izazvao je 'šumski kuhar' Anton Rudan, poznat po svojim emisijama na HTV-u „Lovac na bilje" i „Šumski kuhar" koji je pripremao delicije od samonikog bilja u obliku kuharskog tečaja * Mnoštvo je razgledavalo i kupovalo proizvode iz šume; nakit i ukrase, umjetničke predmete, proizvode od gljiva – tinkture, med i kolače, predmete od drva i šumsku kozmetiku

Piše Matijas Kozić

Već sam dolazak na prvi po redu „Festival šuma i šumskih plodova", održan jučer u Brgudcu podno Ćićarije obećavao je dobru atmosferu. Na samom ulasku u ovo slavno mjesto koje je dalo puno žrtava (Brgudac je simbol antifašističke borbe u Istri i glavni centar oružanog ustanka naroda Istre, a ovdje je organizirana i prva pučka škola na materinjem jeziku u Istri za vrijeme talijanske okupacije), moglo se vidjeti mnoštvo parkiranih auta i ljude kako pješače prema centru zbivanja.

U šatoru ispred spomen-doma Brgudac mnoštvo radoznalih posjetitelja razgledavalo je i kupovalo proizvode iz šume; nakit i ukrase, umjetničke predmete, proizvode od gljiva – tinkture, med i kolače, predmete od drva i vune, te šumsku kozmetiku – prirodne meleme i „labela". Predstavio se i šumski vrtić iz Nove Vasi kraj Brtonigle.

Najveću gužvu u šatoru, gdje se tražila porcija više, imao je 'šumski kuhar' Anton Rudan, poznat po svojim emisijama na HTV-u „Lovac na bilje" i „Šumski kuhar" koji je pripremao delicije od samonikog bilja u obliku kuharskog tečaja.

Također, brojni posjetitelji su uživali u raznolikim radionicama u šumi; na planinarskim i gljivarskim radionicama, na izradi šumske kozmetike i predmeta od drva, te na čak četiri šumskih radionica za djecu, ali mogli su probati i šumsku kupku na kojoj su mogli pronaći svoj prirodni ritam djelovanja kroz vježbe.

Na izlazu iz šatora bili su stolovi za sjedenje i travnato brdašce. Na tom osunčanom travnatom brdašcu i na klupicama sjedile su mame i tate s klincima. Okolo su trčkarali psići. U pozadini je ugodnom glasnoćom svirala istarska glazba kao neka pozadinska polka – mantra koja je davala pokretački ritam festivalu.

Kako je dan odmicao, nastupio je i Dj Groot koji je puštao plesnu didgeridoo glazbu, a na kraju je nastupila etno skupina Šćike. Na šanku se moglo kupiti razno piće - bilo je već i kuhanog vina za ove hladnije dane, a sav prikupljen novac bio je donacija za Udrugu Babucera kao podrška za njen nastavak uspješnog djelovanja.

Razgovarali smo s jednom od organizatorica, ali i umjetnicom, slikaricom i ilustratoricom Sarom Gortan, autoricom plakata za festival. On nam je rekla da je „u šoku koliko je ljudi došlo".

Neke stvari možda nisu išle skroz po planu zbog neočekivanog broja ljudi i zbog toga što su na licu mjesta shvatili da im treba pojačanje. No, sada znaju što je nedostajalo, tako da se sljedeće godine može očekivati još bolja organizacija festivala.

Ako im je to bila želja, organizatori ovog festivala Općina Lanišće, Modelna šuma Istra i udruga Babucera iz Brgudca uspjeli su promovirati sve dobrobiti od šuma i približiti ljudima šumu na jedan novi način; kao najbolje mjesto za igru i stvaranje te šumu kao izvor hrane i zdravlja. Uspjeli su oživiti ovaj pomalo zaboravljeni kraj Istre - Ćićariju koja je tradicionalno živjela od šume i ponuditi inovativne sadržaje vezane uz šumu.


Nastavite čitati

Istra
 

NE BJEŽE SVI NA MORE Ugostitelj Matija Peršić u Žminju stvorio više od 20 radnih mjesta. "Nudimo samo najbolje od Istre"

Centar svita, Žminjska, Terra Magica, Motovunska šuma...sve su to autorske pizze ugostiteljskog objekta "To je To", na kojima se nalaze samo birani proizvodi lokalnih proizvođača. Je li iz Svetvinčenta bolje doći u središte Istre nego na obalu, mladi ugostitelj nije dvojio - središte Istre, veli, tek se budi i raste pa je Žminj idealan za posao. U ovom trenutku već zapošljava troje stranaca i očekuje četvrtog pizzaiola

Istra
 

UMAG: Istria Gran Fondo i Umag RUN okupili više od 2000 biciklista i trkača - evo imena pobjednika

U jakoj međunarodnoj konkurenciji na 112 km dugoj stazi Gran Fondo prvi su do cilja stigli Laura Šimenc iz Slovenije i Francesco Zandri iz Italije, dok su na 87 km dugoj stazi 'Medio Fondo' najbrži bili Belgijanka Marijke De Smedt i Slovenac Patrik Mikac *  Najbrži u današnjem polumaratonu Umag Run bili su u ženskoj konkurenciji Ana Štefulj, a u muškoj Jan Križ. Utrku na 10,5 km u ženskoj je konkurenciji osvojila Nina Malina, dok je u muškoj pobjedu odnio Matej Šturm. Najbolji u utrci na 5 km bili su Maruša Cijan Brkič i Fran Galovic

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.