Krasna Zemlja

ŠTORIJE S ĆIĆARIJE

(FOTO) Održan još jedan izuzetno uspješan „Brgudac Art & Samanj“

Sajam je prodajno - izložbenog karaktera i okuplja obrtnike, kućne radinosti, umjetnike i sve koji nude vlastite proizvode i usluge, a njeguju tradiciju, lokalnu baštinu i ekologiju, poručuju iz Babucere * Kreativcima je, među ostalim, bila otvorena mogućnost sudjelovanja u radionicama tradicionalnog istarskog pjevanja, izrade snovolovki i izrade tradicionalne ćićke tamburice „Cindre“


 
2 min
Maja Jokanović
Radionica izrade ćićke cindre

Sajam je prodajno - izložbenog karaktera i okuplja obrtnike, kućne radinosti, umjetnike i sve koji nude vlastite proizvode i usluge, a njeguju tradiciju, lokalnu baštinu i ekologiju, poručuju iz Babucere * Kreativcima je, među ostalim, bila otvorena mogućnost sudjelovanja u radionicama tradicionalnog istarskog pjevanja, izrade snovolovki i izrade tradicionalne ćićke tamburice „Cindre“

U Brgudcu je ove subote uspješno održan još jedan „Brgudac Art & Samanj“, manifestacija koju je prošle godine revitalizirala 'Babucera', Udruga za zaštitu i revitalizaciju ovog sela.

Ovaj eko-etno sajam manifestacija je prodajno-izložbenog karaktera koja okuplja obrtnike, kućne radinosti, umjetnike i sve koji nude vlastite proizvode i usluge, a njeguju tradiciju, lokalnu baštinu i ekologiju, objašnjavaju organizatori, i dodaju da je, na njihovo veliko zadovoljstvo, posjećenost bila izuzetno velika. Tijekom dana su bila su dostupna razna predavanja i radionice te edukativno-zabavni sadržaji poput predstava, izložbi, koncerata i promocija knjiga.

Posjetitelji su imali priliku pogledati izložbu keramičarskih radova „Audioformacije“ Udruge Interinova, zatim slikarske izložbe Mirele Peterlić i Margite Peršić te izložbu Mladena Ivančića iz Art kuće Rijane.

Udruga Interinova održala je i predavanje o zaštiti intelektualnog vlasništva i mogućnostima umrežavanja, a kreativcima je bila otvorena mogućnost sudjelovanja u radionicama tradicionalnog istarskog pjevanja, izrade snovolovki i tradicionalne ćićke tamburice „Cindre“ s dvije žice.

O načinima izrade cindre polaznike je podučio Miro Šverko, majstor iz Lanišća, i jedini graditelj ovog instrumenta na području Ćićarije, koji je znanje naslijedio od svog slijepog mentora Josipa Grbca. Gospodin Šverko zasad je spasio ovo osobito glazbalo od potpunog zaborava.

Spisateljica Ana Cerovac u sklopu sajma je predstavila svoje knjige „Krsnik“ i „Krasna zemlja“, dok je umjetnica Margareta Peršić uz zvuke klarineta odigrala pripovjedačku predstavu „Pričam ti priču“.

Finale festivala obilježio je nastup etno sastava Veja.

Manifestacija „Brgudac Art & Samanj“ aktivno uključuje lokalno stanovništvo u društvene aktivnosti u zajednici, pridonosi razvoju i umrežavanju malih proizvođača i njihovo osnaživanje u ekonomskoj zajednici; također jača identitet lokalnog stanovništva i pomaže osnaživanju, očuvanju i obnovi tradicijskih običaja, te pridonosi razvoju lokalne uprave Općine Lanišće. Sajam se održava uz financijsku  potporu Zaklade Istra – Fondazione Istria iz sredstava Fonda gradova i općina.


Foto Babucera Facebook

Nastavite čitati

Istra
 

Otpada nikad više, brige nikad manje, a turistička sezona pred vratima. Režemo li granu na kojoj sjedimo?

Masovno bacanje otpada u prirodu dobilo je svoju dionicu i na Caminu Istrianu. Azbestne ploče u zelenoj travi naše su duhovno ogledalo * Imamo i priču o otpadu koji nastaje čerečenjem propalih pulskih tvrtki Istra i Puljanka koje predvodi pogrebnik Predrag Đorđević * Teško se prisjetiti svih pročelnika u mandatu gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Štoviše, sastav pročelničke ekipe s početka 2022. godine uglavnom je promijenjen. Detaljnije čitajte sutra

Istra
 

Izložba stotinjak predmeta iz svih muzejskih zbirki na kojima je prikazano ljudsko lice od antičkog do suvremenog razdoblja

Najvećim dijelom riječ je o predmetima koje javnost dosad nije imala prilike vidjeti, kao i o novim akvizicijama i recentnijim arheološkim nalazima iznimne vrijednosti. "Ova će nas izložba suočiti s licima naše prošlosti i na taj nam način možda najbolje pokazati budućnost i koliko je važno da njegujemo ostavštinu koju smo dobili u nasljeđe", rekao je na otvorenju porečki gradonačelnik Loris Peršurić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.