Krasna Zemlja

Povučeno iz prodaje

Na zagrebačkoj tržnici otkriven lažni bagremov med!

Nakon mjesec dana od prijave stigao je rezultat analize koji je pokazao da je med doista krivotvoren pa će svoj novac dobiti natrag


 
2 min
Istra24
Foto: Ilustracija

Nakon mjesec dana od prijave stigao je rezultat analize koji je pokazao da je med doista krivotvoren pa će svoj novac dobiti natrag

Na jednoj zagrebačkoj tržnici otkriven je lažni bagremov med. Kako bi mladi David Pikutić, koji je posumnjao u prijevaru, dokazao da je u pravu, sve je prijavio inspektoratu, piše Dnevnik.hr, a prenosi Jutarnji list.

'Posumnjao sam tako što u godini koja je poznata po tome da se bagrem smrznuo, odjednom se pojavljuje pčelar na placu koji ima bagremov med, zatim sam po boji posumnjao, onda sam kupio jednu teglicu pa sam po okusu posumnjao', ispričao je Pikutić.

Uz prijavu inspektoratu morao je uplatiti 5000 kuna predujma. Naime, ako analiza pokaže da je onaj tko podnese prijavu u pravu, Državni inspektorat mu vraća taj novac.

'Nakon toliko godina što sam gledao razne prijevare i patvorenja meda, tako sam se naljutio da sam rekao - ako ih izgubim, izgubim', rekao je.

Nakon mjesec dana od prijave stigao je rezultat analize koji je pokazao da je med doista krivotvoren pa će svoj novac dobiti natrag.

'Meni je bilo sasvim logično da to treba napraviti. Evo, moram priznati da je žena baš bila ponosna na to. I moji prijatelji su zadovoljni', naveo je Pikutić.

Njegova objava na Facebooku se dijeli po društvenim mrežama. Nada se da će potaknuti i druge na prijavljivanje.

Iz OPG-a čiji je med krivotvoren kažu tek kako su taj bagremov med povukli iz prodaje i kako rezultati analiza s Agronomskog fakulteta pokazuju da im ostale vrste meda zadovoljavaju uvjete.

Inače, Državni inspektorat je prošle godine pri kontrolama u laboratorije poslao 30 uzoraka meda. Rezultati su pokazali da je 10 uzoraka bilo nesukladno te su povučeni s tržišta. Zaprimljene su tek dvije prijave za med, a po okončenju postupaka poduzet će se zakonom predviđene mjere.

Krivotvoreni med, kaže Pikutić, sve je teže prepoznati, prenosi Dnevnik.hr, a piše Jutarnji list.

'Moglo se i meni desiti da sam pogriješio i da sam ostao bez svojih 5000 kuna. Pravi med će se kristalizirati, pravi med neće imati miris ni okus po biljci od koje potječe', ističe.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.