Krasna Zemlja

Festival kobasica u Sv. Petru u Šumi

Špiček: "Bedastoća je izjava Matije Babića da je kompletna ponuda tartufa u Istri prevara"

"Moj krizmani kum odrastao je bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci i kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju. A moja baka Danica othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila", kaže Špiček


 
4 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Moj krizmani kum odrastao je bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci i kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju. A moja baka Danica othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila", kaže Špiček

Na danas otvorenom trodnevnom međunarodnom sajmu "S klobasicom u Europu" u Sv. Petru u Šumi, isticalo se lice jednog od najpoznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara Tomislava Špičeka, kojega su proslavili nastupi u kulinarskim showovima "Kruške i jabuke" te "Tri, dva, jedan – kuhaj".

Dok je ministrica poljoprivrede Marija Vučković držala očajno dug i dosadan govor prilikom otvaranja osmog izdanja ovog vrijednog festivala (čiji je spiritus movens načelnik ove općine Mario Bratulić), kratko smo razgovarali sa Špičekom prije događaja "Gourmet by Cheef Tomislav Špiček" u tamošnjoj Hrvatskoj kući od kobasica, smještenoj ni 50 metara od željezničkog kolodvora.

"O kuhanju sam naučio od mnogih ljudi, čak i od amatera. A ljubav prema kuhanju prenio mi je moj pokojni moj krizmani kum. Odrastao je  bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci. Kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju", kaže Špiček, a nemalu ulogu odigrala je i njegova baka Danica.

"Othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila. Možda je i ona zaslužna za to što sam uspio biti kuharom.

'Nitko na svijetu nema ono kaj mi imamo'

Na naše pitanje zašto mu je važno inzistiranje na tradicijskoj kuhinji, on kaže: "Jer mislim da nitko na svijetu nema ono kaj mi imamo, tolike regije. Ja još nisam sva hrvatska jela probal. Tu je i kvaliteta i šarolikost. Mislim da ne trebamo bježati od toga, već poraditi na tim jelima da budu malo drugačija nego što su bila prije 50-60 godina. Ali okusi moraju ostati isti".

Pitali smo ga i kako komentira nedavnu izjavu osnivača portala Index.hr Matije Babića koji je za naš portal izjavio da je kompletna ponuda tartufa u Istri prevara.

"Ne znam zašto o tome tako krute riječi. Znam Matiju Babića i znam da ima dugački jezik, ali ne bih baš tako rekao. Vjerojatno ima ljudi koji, kao u svim drugim industrijama, ne rade baš po PS-u, ali nazvati sve u Istri prevarom, to je po meni bedastoća!"

S klobasicom do nedjelje navečer 

Međunarodni sajam "S klobasicom u EU" , nakon dvije godine 'korona 'pauze, doživljava svoje osmo izdanje i prvi put se održava na novoj lokaciji, u 'Hrvatskoj kući od kobasica', blizu željezničke pruge.

Načelnik Sv. Petra u Šumi Mario Bratulić kazao je prilikom otvaranja da ove godine namjeravaju organizirati još tri tradicionalne manifestacije: 'Ljetni noćni sajam 'S klobasicom u EU', 'Istarsku prašćinu'  i 'Dan istarskih klobasica po starinski'.

"Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora", kazao je Bratulić. 

Sajam je i ovaj put zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom "gradu od kobasica".

Za vrijeme sajma organizirati će se razni programi, gourmet, zabavni događaji, glazbeni program, atrakcije i gastro eventi u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica, mini konferencija, a tijekom sajma održati će se sedmo svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku.

U sklopu ovogodišnje manifestacije već je održano senzorno ocjenjivanje najboljih hrvatskih kobasica i salama kroz projekt sajma „Dani hrvatskih kobasica i salama“.

Ove je godine ukupno ocjenjeno 123 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije i BIH.

Ocjenjivalo se je u 8 kategorija, a na ocjenjivanju je sudjelovalo 16 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije.

Glavni organizator manifestacije je Općina Sv. Petar u Šumi, uz potporu Vlade RH, Ministarstava, Istarske županije, Udruga i brojnih sponzora i podupiratelja.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.