Pobjednice 24. dječjeg festivala "Veseli glasi – Voci allegre" Vita Viljanac i Bella Barbarić
Žiri je ocjenjivao intonaciju, interpretaciju, odnosno vokalnu izvedbu i scenski nastup, a odluku je bilo vrlo teško donijeti
"Moj krizmani kum odrastao je bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci i kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju. A moja baka Danica othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila", kaže Špiček
"Moj krizmani kum odrastao je bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci i kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju. A moja baka Danica othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila", kaže Špiček
Na danas otvorenom trodnevnom međunarodnom sajmu "S klobasicom u Europu" u Sv. Petru u Šumi, isticalo se lice jednog od najpoznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara Tomislava Špičeka, kojega su proslavili nastupi u kulinarskim showovima "Kruške i jabuke" te "Tri, dva, jedan – kuhaj".
Dok je ministrica poljoprivrede Marija Vučković držala očajno dug i dosadan govor prilikom otvaranja osmog izdanja ovog vrijednog festivala (čiji je spiritus movens načelnik ove općine Mario Bratulić), kratko smo razgovarali sa Špičekom prije događaja "Gourmet by Cheef Tomislav Špiček" u tamošnjoj Hrvatskoj kući od kobasica, smještenoj ni 50 metara od željezničkog kolodvora.
"O kuhanju sam naučio od mnogih ljudi, čak i od amatera. A ljubav prema kuhanju prenio mi je moj pokojni moj krizmani kum. Odrastao je bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci. Kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju", kaže Špiček, a nemalu ulogu odigrala je i njegova baka Danica.
"Othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila. Možda je i ona zaslužna za to što sam uspio biti kuharom.
Na naše pitanje zašto mu je važno inzistiranje na tradicijskoj kuhinji, on kaže: "Jer mislim da nitko na svijetu nema ono kaj mi imamo, tolike regije. Ja još nisam sva hrvatska jela probal. Tu je i kvaliteta i šarolikost. Mislim da ne trebamo bježati od toga, već poraditi na tim jelima da budu malo drugačija nego što su bila prije 50-60 godina. Ali okusi moraju ostati isti".
Pitali smo ga i kako komentira nedavnu izjavu osnivača portala Index.hr Matije Babića koji je za naš portal izjavio da je kompletna ponuda tartufa u Istri prevara.
"Ne znam zašto o tome tako krute riječi. Znam Matiju Babića i znam da ima dugački jezik, ali ne bih baš tako rekao. Vjerojatno ima ljudi koji, kao u svim drugim industrijama, ne rade baš po PS-u, ali nazvati sve u Istri prevarom, to je po meni bedastoća!"
Međunarodni sajam "S klobasicom u EU" , nakon dvije godine 'korona 'pauze, doživljava svoje osmo izdanje i prvi put se održava na novoj lokaciji, u 'Hrvatskoj kući od kobasica', blizu željezničke pruge.
Načelnik Sv. Petra u Šumi Mario Bratulić kazao je prilikom otvaranja da ove godine namjeravaju organizirati još tri tradicionalne manifestacije: 'Ljetni noćni sajam 'S klobasicom u EU', 'Istarsku prašćinu' i 'Dan istarskih klobasica po starinski'.
"Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora", kazao je Bratulić.
Sajam je i ovaj put zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom "gradu od kobasica".
Za vrijeme sajma organizirati će se razni programi, gourmet, zabavni događaji, glazbeni program, atrakcije i gastro eventi u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica, mini konferencija, a tijekom sajma održati će se sedmo svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku.
U sklopu ovogodišnje manifestacije već je održano senzorno ocjenjivanje najboljih hrvatskih kobasica i salama kroz projekt sajma „Dani hrvatskih kobasica i salama“.
Ove je godine ukupno ocjenjeno 123 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije i BIH.
Ocjenjivalo se je u 8 kategorija, a na ocjenjivanju je sudjelovalo 16 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije.
Glavni organizator manifestacije je Općina Sv. Petar u Šumi, uz potporu Vlade RH, Ministarstava, Istarske županije, Udruga i brojnih sponzora i podupiratelja.
Žiri je ocjenjivao intonaciju, interpretaciju, odnosno vokalnu izvedbu i scenski nastup, a odluku je bilo vrlo teško donijeti
Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, uz kaznenu prijavu, predan u pritvorsku jedinicu policije
Glavni cilj ovog projekta je brižno čuvati kulinarsku tradiciju naših dragih baka, a kako to radi nona Annamaria Benčić iz Šišana pogledajte u videu
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.