Krasna Zemlja

Festival kobasica u Sv. Petru u Šumi

Špiček: "Bedastoća je izjava Matije Babića da je kompletna ponuda tartufa u Istri prevara"

"Moj krizmani kum odrastao je bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci i kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju. A moja baka Danica othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila", kaže Špiček


 
4 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Moj krizmani kum odrastao je bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci i kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju. A moja baka Danica othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila", kaže Špiček

Na danas otvorenom trodnevnom međunarodnom sajmu "S klobasicom u Europu" u Sv. Petru u Šumi, isticalo se lice jednog od najpoznatijih hrvatskih profesionalnih kuhara Tomislava Špičeka, kojega su proslavili nastupi u kulinarskim showovima "Kruške i jabuke" te "Tri, dva, jedan – kuhaj".

Dok je ministrica poljoprivrede Marija Vučković držala očajno dug i dosadan govor prilikom otvaranja osmog izdanja ovog vrijednog festivala (čiji je spiritus movens načelnik ove općine Mario Bratulić), kratko smo razgovarali sa Špičekom prije događaja "Gourmet by Cheef Tomislav Špiček" u tamošnjoj Hrvatskoj kući od kobasica, smještenoj ni 50 metara od željezničkog kolodvora.

"O kuhanju sam naučio od mnogih ljudi, čak i od amatera. A ljubav prema kuhanju prenio mi je moj pokojni moj krizmani kum. Odrastao je  bez roditelja i kod njega se sve događalo: cure, pjesma, hrana. On je bio kuhar po struci. Kod njega sam razvio ljubav prema kuhanju", kaže Špiček, a nemalu ulogu odigrala je i njegova baka Danica.

"Othranila nas je kao djecu. Pamtim i dan danas njezina jela. Pamtim recimo kako izgleda i kako miriše rulena kaša. Ili, budimo se kao djeca uz mirise fruštika kaj je baka Dragica radila. Možda je i ona zaslužna za to što sam uspio biti kuharom.

'Nitko na svijetu nema ono kaj mi imamo'

Na naše pitanje zašto mu je važno inzistiranje na tradicijskoj kuhinji, on kaže: "Jer mislim da nitko na svijetu nema ono kaj mi imamo, tolike regije. Ja još nisam sva hrvatska jela probal. Tu je i kvaliteta i šarolikost. Mislim da ne trebamo bježati od toga, već poraditi na tim jelima da budu malo drugačija nego što su bila prije 50-60 godina. Ali okusi moraju ostati isti".

Pitali smo ga i kako komentira nedavnu izjavu osnivača portala Index.hr Matije Babića koji je za naš portal izjavio da je kompletna ponuda tartufa u Istri prevara.

"Ne znam zašto o tome tako krute riječi. Znam Matiju Babića i znam da ima dugački jezik, ali ne bih baš tako rekao. Vjerojatno ima ljudi koji, kao u svim drugim industrijama, ne rade baš po PS-u, ali nazvati sve u Istri prevarom, to je po meni bedastoća!"

S klobasicom do nedjelje navečer 

Međunarodni sajam "S klobasicom u EU" , nakon dvije godine 'korona 'pauze, doživljava svoje osmo izdanje i prvi put se održava na novoj lokaciji, u 'Hrvatskoj kući od kobasica', blizu željezničke pruge.

Načelnik Sv. Petra u Šumi Mario Bratulić kazao je prilikom otvaranja da ove godine namjeravaju organizirati još tri tradicionalne manifestacije: 'Ljetni noćni sajam 'S klobasicom u EU', 'Istarsku prašćinu'  i 'Dan istarskih klobasica po starinski'.

"Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora", kazao je Bratulić. 

Sajam je i ovaj put zamišljen kao događaj koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom "gradu od kobasica".

Za vrijeme sajma organizirati će se razni programi, gourmet, zabavni događaji, glazbeni program, atrakcije i gastro eventi u znaku kobasica i specijaliteta koji se mogu pripremiti od kobasica, mini konferencija, a tijekom sajma održati će se sedmo svjetsko prvenstvo u nadivanju kobasica na beku.

U sklopu ovogodišnje manifestacije već je održano senzorno ocjenjivanje najboljih hrvatskih kobasica i salama kroz projekt sajma „Dani hrvatskih kobasica i salama“.

Ove je godine ukupno ocjenjeno 123 uzorka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije i BIH.

Ocjenjivalo se je u 8 kategorija, a na ocjenjivanju je sudjelovalo 16 senzornih analitičara i stručnjaka koji se bave proizvodnjom, razvojem, znanstvenim vrednovanjem kobasica i salama iz Hrvatske i Slovenije.

Glavni organizator manifestacije je Općina Sv. Petar u Šumi, uz potporu Vlade RH, Ministarstava, Istarske županije, Udruga i brojnih sponzora i podupiratelja.


Nastavite čitati

Istra
 

LEON XIV PRVI JE PAPA IZ SAD-A, A NIJE TRUMPOV: Prema odabranom imenu, bit će papa radnika i modernizacije crkve

U vezi s odabranim imenom Leon, valja podsjetiti da je najpoznatija enciklika Lava XIII. (pape od 1878. do 1903.) bila Rerum Novarum, kojom je došlo do preokreta unutar Katoličke Crkve, koja je tada postala spremna suočiti se s izazovima modernog doba kao međunarodni duhovni autoritet. U tom je smislu s pravom nazivan „papom radnika“ i „socijalnim papom“ * Mi smo se i danas (takva je “sezona”) bavili lokalnim izborima a nastavit ćemo i sutra, kada ćemo pokazati i račune Pula parkinga

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.