Krasna Zemlja

za poljoprivredu 1,3 milijarde kuna poticaja

Velike mogućnosti za istarske poljoprivrednike

Poljoprivrednicima na raspolaganju 1,3 milijardi kuna kroz 15 natječaja Programa ruralnog razvoja. U ponudi su i brojne investicijske mogućnosti uključujući i osjetljivi sektor stočarstva


 
2 min
HINA
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Foto: Lana SLIVAR DOMINIĆ/HINA

Poljoprivrednicima na raspolaganju 1,3 milijardi kuna kroz 15 natječaja Programa ruralnog razvoja. U ponudi su i brojne investicijske mogućnosti uključujući i osjetljivi sektor stočarstva

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je danas da je poljoprivrednicima na raspolaganju 1,3 milijardi kuna sredstava za ulaganja putem 15 aktualnih natječaja Programa ruralnog razvoja.

Novac je osiguran za ulaganja u sektore od strateške važnosti za hrvatsku poljoprivredu, pri čemu se nude brojne investicijske mogućnosti, između ostalog, za posebno osjetljiv sektor stočarstva.  

Tako je za ulaganja u tov svinja osigurano 200 milijuna kuna, kojima je planirano povećati kapacitet za više od 30 tisuća tovljenika, dok je za izgradnju/rekonstrukciju i opremanje objekata za životinje s izmuzištem u sektoru mliječnog govedarstva osigurano 150 milijuna kuna. Za stočarski sektor osigurano je i 67 milijuna kuna za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva, dodaje se.

Također, osigurana su sredstva za strateški značajna ulaganja u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice u iznosu od 250 milijuna kuna, za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja 150 milijuna kuna te za sjemensku i rasadničarsku proizvodnju 70 milijuna kuna. 

Za ulaganja u korištenje obnovljivih izvora energije osigurano je više od 141 milijun kuna iz Instrumenta Europske unije za oporavak (EURI).

Spomenuti natječaji, kako ističu iz Ministarstva, posebno su važni u svjetlu tržišnih poremećaja izazvanih rastom cijena poljoprivrednih inputa, rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, a koji mogu dodatno ojačati prehrambenu sigurnost Hrvatske. 

Iz Ministarstva napominju i kako je u cilju osiguranja nastavka i održivosti poljoprivredne proizvodnje bilo važno pomoći potresom pogođenim poljoprivrednicima na Banovini, za koje su kreirana tri ubrzana natječaja Mjere 5, pri čemu je posljednji u tijeku, vrijedan 100 milijuna kuna.

Uz to, otvoren je i natječaj od 20 milijuna kuna za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama koje ne uključuju potres. 

U svrhu povećanja učinkovitosti u predindustrijskoj preradi drva otvoren je natječaj vrijedan 147 milijuna kuna, a za potporu lokalnim akcijskim grupama tri natječaja ukupne vrijednosti veće od 23 milijuna kuna.

Ističu i natječaj vrijedan tri milijuna kuna, uz pomoć kojeg će se poljoprivrednicima pružiti potpora za sudjelovanje u sustavima kvalitete.

Kako navode iz Ministarstva, za mjeru koja se odnosi na očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi osigurana su sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna.


Nastavite čitati

Plavi Orkestar ovog ljeta u Opatiji i Vrsaru

Sarajevski bend, poznat po antologijskim pjesmama  "Suada", "Bolje biti pijan nego star", "Ako su to samo bile laži", izdalo je 8 albuma, koji su se ukupno prodali u tiražu od preko 5 milijuna primjeraka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.