Krasna Zemlja

OČUVANJE I OBNOVA SUHOZIDA I KAŽUNA U VODNJANU

VOŽNJA VLAKIĆEM, EKO AKCIJA I EDUKACIJA: Manifestacija "Moj kažun – La mia Casita" ulazi u svoj posljednji vikend

U sklopu akcije, koja je počela 12. svibnja i završava u subotu, obnavlja se dvorišni zid galižanske bazilike svetog Justa, a ovog vikenda, pored živopisne vožnje vlakićem krajolicima Vodnjanštine, na programu je i eko akcija u Barbarigi "Od izvora do mora" * U Parku kažuna održat će se za studente osnovni tečaj suhograditeljstva "Majstor od kažuni"


 
3 min
Istra24
foto: Grad Vodnjan - Dignano

U sklopu akcije, koja je počela 12. svibnja i završava u subotu, obnavlja se dvorišni zid galižanske bazilike svetog Justa, a ovog vikenda, pored živopisne vožnje vlakićem krajolicima Vodnjanštine, na programu je i eko akcija u Barbarigi "Od izvora do mora" * U Parku kažuna održat će se za studente osnovni tečaj suhograditeljstva "Majstor od kažuni"

Pred nama je posljednji vikend ovogodišnje tradicionalne akcije Grada Vodnjan-Dignano "Moj kažun – La mia casita" za obnovu i očuvanje kažuna i suhozida, koja je počela 12. svibnja, a završava u subotu 27. svibnja. Nakon prošlog vikenda, kada je posjetitelje i sudionike konačno poslužilo dobro vrijeme za boravak u prirodi uz edukativne i zabavne programe, sutra su na rasporedu nove aktivnosti.

Ujutro je na rasporedu vožnja vlakićem i igrokaz u sklopu programa "U moje vrime..." ostvaren u suradnji s Teatrom Naranča. Vožnja je rezervirana za organizirane grupe, kao što su škole i vrtići, a vlakićem će sudionici otkrivati obnovljene staze, kažune i atraktivni vodnjanski krajobraz. U avanturu će ih voditi animator, koji će ih zanimljivim pričama odvesti u prošlost i pokazati kako su živjeli naši stari, kako su i zašto nastajali kažuni.

U subotu, 27. svibnja 2023., u sklopu akcije Grad Vodnjan-Dignano i Contrada d.o.o. organiziraju eko akciju "Od izvora do mora" u Barbarigi. Sudionici će se okupiti ispred beach bara Barbariga na novoj plaži u 9.00 sati, nakon čega kreću u čišćenje lokacije zvana "Sahara".

Organizatori osiguravaju sudionicima vrećice za prikupljanje otpada, rukavice i marendu pa je za sudjelovanje potrebno prethodno se prijaviti na e-mail info@vodnjan.hr.

I u subotu ide vožnja turističkim vlakićem iz Parka kažuna. Kroz program "U moje vrime… Bepo vas vodi do Galižane", sudionici će razgledati galižansku crkve svetog Justa, maketu mjesta izrađene u kamenu "Galižana u minijaturi" te atraktivne i obnovljene kažune.

Polazak je u 10.00 i u 17.00 sati, uz nužnu prethodnu rezervaciju na brojeve telefona: 052/535-953 i 052/535-961 (do petka od 9,00 do 12,00 sati).

foto: Grad Vodnjan - Dignano

Upravo je Galižana u fokusu ovogodišnjeg izdanja dugovječne manifestacije za spas tradicionalne gradnje. Sve ove dane trajanja akcije "Moj kažun – La mia casita" majstor Valter Medančić obnavlja zidove dvorišta tamošnje najstarije crkve svetog Justa (San Giusto), kojima je prijetilo opće urušavanje.

Crkva svetog Justa trobrodna je romanička bazilika, nastala vjerojatno u 12. ili 13. stoljeću. Na njenom vanjskom zidu kao i na zidovima dvorišta sačuvani su neke od nadgrobnih ploča. Dvorište crkve od prošle se godine sve češće koristi kao pozornica ljetnih kulturnih zbivanja. U tom magičnom ambijentu lani je postavljena i izložba u sklopu likovnog festivala „L'arte dei bumbari“, a nedugo zatim tu je nastupio i meksički gitarist profesor i virtuoz Alejandro Córdova. Obnova dugo zapuštene kamene strukture oko crkve pokazala se kao prioritet, a prava prilika za to je upravo akcija "Moj kažun – La mia casita".

Bitan element akcije je edukacija s osnovnim ciljem - očuvanja tradicionalne baštine i prenošenja vještina gradnje u kamenu. Protekle subote u Parku kažuna održan je i osnovni tečaj suhograditeljstva "Majstor od kažuni", kojeg je vodio majstor za kažune Branko Orbanić. Obnova tradicionalnim tehnikama privlači i studente pa je proteklog vikenda u Galižani gostovala jedna grupa studenata iz Zagreba, a u subotu, posljednjeg dana akcije, dolazi druga grupa studenata, koji će na licu mjesta promatrati kako se obrađuje i slaže kamen oko galižanske crkve.

Vodnjanština je područje s najvećom koncentracijom kažuna u Istri. Akcija "Moj kažun – La mia casita" provodi se od 2006. godine te je kroz nju obnovljen i od propadanja spašen cijeli niz atraktivnih objekata izgrađenih tradicionalnom tehnikom suhozidanja. Kako to izgleda u praksi možete se uvjeriti ovog vikenda - iskoristite lijepo vrijeme i provedite subotu u dobrom društvu, među magičnim kažunima, suhozidima i crkvicama, u očuvanom i pitoresknom krajobrazu Vodnjanštine.


Nastavite čitati

Istra
 

Kuda će Valter Flego, kuda pulska Zračna luka, što će novog o SRC-u Valkane reći gradonačelnik Zoričić?

Sutra pišemo gdje Valter Flego namjerava raditi nakon okončanja karijere europskog parlamentarca, o tome zašto pulska Zračna luka ne uspijeva izaći iz ponora te o detaljima proširenja osnovne škole Šijana, gdje će dodatna zgrada osigurati radni prostor za 168 učenika * U 11 sati  pulski gradonačelnik Filip Zoričić održat će konferenciju za novinare, na kojoj će pričati o zahtjevima za povratom sportsko-rekreacijskog centra Valkane, zahtjevima djelatnika gradskih vrtića za većim plaćama, predstojećem prvom Pula Prideu za pet dana... Pratit ćemo presicu uživo

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.