Kultura

u dvorani lisinski

Balet velikog Igora Moiseyeva 18. svibnja prvi put u Zagrebu

Državni akademski ansambl narodnog plesa Igor Moiseyev Ballet, koji nosi ime svog tvorca i osnivača, više puta nagrađivanog Igora Aleksandrovicha Moiseyeva, nastao je daleke 1937. godine te od onda neprekidno oduševljava publiku svih kontinenata


 
1 min
HINA

Državni akademski ansambl narodnog plesa Igor Moiseyev Ballet, koji nosi ime svog tvorca i osnivača, više puta nagrađivanog Igora Aleksandrovicha Moiseyeva, nastao je daleke 1937. godine te od onda neprekidno oduševljava publiku svih kontinenata

Svjetski poznati Državni akademski ansambl narodnog plesa Balet Igor Moiseyev, koji u svojim vrhunskim koreografijama originalno spaja umjetnost klasičnog baleta s narodnim plesom, nastupit će 18. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Kako se ističe u najavi, bit će to prvi nastup jedne od najvećih baletnih i plesnih skupina na svijetu pred zagrebačkom publikom, na početku turneje koja će se nastaviti u Ljubljani a završiti u Beogradu.

Ovaj legendarni Ansambl predvodi učenica velikog Igora Moiseyeva, svjetski poznata Elena Shcherbakova, a sastav ansambla čine visokoprofesionalni univerzalni plesači-glumci čiju izvedbu prate klasična glazba, gluma, drama i svjetska scenografija.

Državni akademski ansambl narodnog plesa Igor Moiseyev Ballet, koji nosi ime svog tvorca i osnivača, više puta nagrađivanog Igora Aleksandrovicha Moiseyeva, nastao je daleke 1937. godine, te od onda neprekidno oduševljava publiku svih kontinenata.

Ovaj veliki koreograf 20. stoljeća promijenio je tijek razvoja svjetske koreografske umjetnosti i učinio narodni ples baštinom svjetske kulture. Ansambl narodnih plesova Balet Igor Moiseyev spojio je umjetnost klasičnog baleta s narodnim plesom, postavivši na pozornicu više od 200 djela - plesove, koreografske skice, minijature i sl.

Kako bi postigli taj cilj, članovi ansambla osobno su putovali proučavajući razne narodne običaje i plesove.

"Stoga se ne kaže bez razloga da je Ansambl koji je stvorio Igor Moiseyev prvi koji je izgradio kulturne mostove između SSSR-a, zemalja Europe, Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda", stoji u najavi.

Energija, virtuoznost, vještina i originalna interpretacija narodnih stilova različitih zemalja natjerali su cijeli svijet da plješće ansamblu Igora Moiseyeva skoro pa jedno cijelo stoljeće.

"Zagrebačka publika dosad je bila zakinuta za doživljaj ovakvog kulturno-umjetničkog spektakla iz prve ruke, što sam smatrao velikim propustom koji se treba ispraviti'', poručuje producent Tomislav Kašljević, odgovoran za ideju i provedbu gostovanja ovog Ansambla u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu.

Ulaznice su u prodaji u sustavu i na prodajnim mjestima Eventima, Ulaznica.hr te na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


Nastavite čitati

Do konca godine etički kodeks za saborske zastupnike

Zbog činjenice da je ponašanje hrvatskih zastupnika najvećim dijelom 'pokriveno' Poslovnikom i Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, dio političke javnosti i samih zastupnika pita se koja se svrha još jednog dokumenta? Među takvima je i Arsen Bauk (SDP) koji ističe da ne vidi potrebu donošenja posebnog etičkog kodeksa, ali i najavljuje da će, „uz određenu sumnju i skepticizam“, ipak ostati otvoren za dobre prijedloge o kodeksu

SAMO U HRVATSKOJ U srcu Parka prirode Velebit s radom počinje kamenolom

Da se tamo otvara kamenolom je zaključak do kojeg smo došli kada smo telefonski kontaktirali tvrtku Kamen d.o.o sa sjedištem u Obrovcu, a koja je na stranici Posao.hr objavila natječaj za posao radnika u kamenolomu. Praveći se da smo zainteresirani za posao, iz tvrtke su nam potvrdili da je riječ o navedenoj lokaciji na kojoj su počeli radovi. Eksploatacijsko polje posjetili smo i sami te uočili kako je ispred kamenoloma postavljena rampa, te kako su komadi stijena označeni posebnim oznakama

Uz Međunarodni dan zaštite životinja: Osniva se povjerenstvo za izmjene Zakona o zaštiti životinja

„Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama”, istaknula je ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj Ivana Lunku

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.