Kultura

U PETAK

BOGAT PROGRAM U NOĆI MUZEJA U ISTRI Besplatan ulaz u brojne kulturne ustanove, razgledavanje izložbi, stručna vođenja gradom i još mnogo toga

Organizatori su izabrali temu "Muzeji i nova publika" kroz koju će progovarati o sve većoj potrebi privlačenja novijih generacija u muzeje


 
8 min
Sandra Zrinić Terlević

Organizatori su izabrali temu "Muzeji i nova publika" kroz koju će progovarati o sve većoj potrebi privlačenja novijih generacija u muzeje

U petak 26. siječnja održat će se Noć muzeja u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i Istri, a ove godine organizatori su izabrali temu "Muzeji i nova publika" kroz koju će progovarati o sve većoj potrebi privlačenja novijih generacija u muzeje. Brojne kulturne ustanove otvorit će stoga svoja vrata, ali i organizirati prigodne programe koji će se odvijati od 18 sati do jedan sat iza ponoći. Ulaz na manifestacije bit će besplatan.

Besplatno razgledavanje Arene bit će moguće od 19 do 21 sat (Foto M. ANGELINI)

U Puli će tako Muzej suvremene umjetnosti Istre, uz izložbu iz područja suvremene umjetnosti koji uobičajeno predstavlja centralni dio programa manifestacije, pripremiti i tematske nagradne kvizove, a uz stalni postav i predstavljanje noviteta iz muzejske trgovine, publiku očekuje tradicionalna ponuda toplih napitaka - kuhanog vina i čaja. U okviru ove manifestacije, u prostorima Muzeja, u 19 sati održat će se otvorenje izložbe renomiranog i nagrađivanog multimedijskog umjetnika i ilustratora Zdenka Bašića pod nazivom "Zaboravljene priče". Izložba će trajati do 7. travnja.

Arheološki muzej Istre organizira razgled svojih objekata i to Muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca, Galerije C8 te Prozora. Besplatno razgledavanje Arene bit će moguće od 19 do 21 sat u društvu pretorijanske garde, dok će se u Svetim srcima od 19 do 21 sat održati nastup mladih glazbenika pulske Glazbene akademije.

U Galeriji C8 u 18 sati bit će organizirano stručno vodstvo po izložbi "Altamira: Remek-djelo prve umjetnosti" uz kustosicu Dunju Martić Štefan, u 20 sati uz Romualda Zlatunića, dok će u 19 sati biti održano predavanje "Brodovi i pomorstvo na antičkom novcu" Erike Trbojević. U 21 sat na programu je snimka predavanja ravnateljice Altamire Pilar Fatás Monforte o špilji Altamira.

Sveučilišna knjižnica u Puli bit će otvorena od 18 do 01 sat i u to vrijeme moći će se posjetiti Spomen-soba Antonija Smareglije (Augustov prolaz 3), Mornarička knjižnica (Leharova 1, Dom hrvatskih branitelja) te Sveučilišna knjižnica u Puli (Herkulov prolaz 1) gdje će u 20 sati Geni Gobić Bravar održati predavanje na temu "Pula muzej - muzej u Puli". Potom, moći će se razgledati izbor kulturne baštine Sveučilišne knjižnice (mala čitaonica), izložba o avangardi (hodnik na 1. katu) te spomen-soba Mije Mirkovića (2. kat).

U sklopu manifestacije Povijesni i pomorski muzej Istre na pulskom Kaštelu poziva u petak na nogometni kviz. Okupite svoje najbolje znalce i prijavite se putem e-mail adrese: noc.muzeja.ppmi.2024@gmail.com, ekipa može imati 3-4 člana. Broj ekipa je ograničen.

Prilikom prijave navedite naziv ekipe kako biste osigurali svoje mjesto na kvizu. Uz zanimljivosti vezane uz domaći i svjetski nogomet, sadržaj pitanja bit će usko vezan za izložbu „Naši : Nostri – povijest nogometa u Puli“, stoga posjetite izložbu.

Nagrade su spremne, 1. mjesto: Publikacije: Sport u Istri, Boks u Puli, Pattinaggio – povijest koturaljkanja u Puli + boca vina; 2. mjesto: publikacija sportske tematike po izboru + boca vina; 3. mjesto: boca vina.

I ove godine Kuća istarskog maslinovog ulja pripremila je bogat program u Noći muzeja 2024. Posjetitelji će moći prisustvovati vođenim razgledima muzeja maslinarstva u 18.30 i u 20.30 sati te prisustvovati radionici izrade melema za usne od maslinovog ulja u 19 i 21 sat.

Noć muzeja u Kući istarskog maslinovog ulja ove će godine uveseliti pulska vinarija Benazić s promocijom svojih vina, a svoje će proizvode predstaviti i pulska Damijanić destilerija. Promocija Vina Benazić i Damjanić destilerije od 18 do 23 sati.

Porečki plaka uz Noć muzeja 2024.

I ove godine u sklopu Noći muzeja Pučko otvoreno učilište Vodnjan otvara vrata Palače Bettica! Stoga u petak, 26. siječnja, ne propustite posjetiti jednu od najljepših Palača u Vodnjanu. Ulaz je slobodan, a razgledati možete od 18.00 do 21.00 sati.

U Poreču Noć muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Posjetitelji će tako ponovno moći besplatno razgledati brojne muzeje, ali i druge baštinske, znanstvene i obrazovne institucije. Zanimljivim programom koji počinje u 18 i traje do 23 sata u obilježavanje Noći muzeja i ove se godine uključio Zavičajni muzej Poreštine. 

Inače, manifestacija će se održati u Istarskoj sabornici, dok će se radionica za djecu odvijati u Centru za posjetitelje "La mula de Parenzo", gdje će, od 18 do 19.30 sati, najmlađoj publici biti ponuđena grafička radionica, koju će voditi kustosice Sabina Damiani i Vltava Muk.

Zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave na lamuladeparenzo@muzejporec.hr. U 18 sati ispred Istarske sabornice kreće stručno vodstvo starogradskom jezgrom u pratnji višeg kustosa Davora Munde. 

Program se nastavlja u 19 sati predstavljanjem knjige "Pole. Il figlio unico" markiza i novinara Gianpaola Polesinija, posljednjeg potomka znamenite porečke plemićke obitelji. U 20 sati kreće razgovor s kazivačima na temu "Anton Restović – pionir porečkog turizma", a u 21 sat slijedi otvorenje izložbe radova polaznika keramičarske radionice. Kustos Gaetano Benčić predstavit će nove arheološke nalaze vezane uz antičku brončanu skulpturu.

U 22 sata započinje prezentacija fotografija kojom će se prikazati kontinuitet djelovanja muzeja tijekom 140 godina. Završna točka programa bit će multi-instrumentalni, elektro-akustični, multikanalni performans "Lineworks" Alexa Brajkovića.

Centar za posjetitelje La mula de Parenzo

Rovinj će u Noći muzeja ponuditi raznovrsni program koji počinje 18 sati u Samostanu sv. Franje (De Amicis 36) predavanjem "Rovinjski franjevački kompleks" Marina Budicina, u 19.30 u MMC-u (Trg brodogradilišta 5) otvorit će se izložba "Papirnati svjedoci prošlih vremena. Iščitavanje muzejske prošlosti kroz publikacije", povodom 70. godišnjice osnutka Muzeja Grada Rovinja.

Od 18 d0 22 sata u Ecomuzeju "Batrana" (Obala 2) moći će se razgledati Muòstra: interpretacijski i dokumentacijski centar sa stalnom izložbom – na prvom katu novi postav o sastavnicama Ekomuzeja. U isto vrijeme Spacio Matika (Ulica V. Švalba 35) ponudit će Bitinàde i gastronomija s tipičnom ribljom gastronomskom ponudom i tradicionalnom autohtonom glazbom. 

CAV Batana (Trg brodogradilišta 2) imat će izložbu "Svijet oko nas", Javna vatrogasna postaja Rovinj (Istarska ulica 13a) imat će izložbu zbirke predmeta iz prošlosti rovinjskih vatrogasaca, dok će Institut Ruđer Bošković (Ulica G. Paliaga 5) otvoriti akvarij za posjetitelje.

Zanimljive izložbe bit će moguće besplatno razgledati

U povodu Noći muzeja poseban program odvijat će se i u Narodnom muzeju Labin i Gradskoj galeriji koji kombinira povijesne, baštinske i kreativne sadržaje, ali i uključuje nove modele lokalnih suradnji. 

U Narodnom muzeju od 18 sati bit će moguće razgledati postav muzeja uz stručno vodstvo kustosice, ili samostalno, uz naglasak na atrakciju repliku rudnika te dvije novouređene sobe na prvom katu.

Na istom katu, desno, uređena je soba posvećena povijesti Labina od rimskog doba pa do 20. stoljeća koja prati kronološki slijed vladavina na ovom području i naglašava ključne povijesne trenutke i osobe kao što su bitka s uskocima, Zakon kotla, Matija Vlačić Ilirik i druge. Uz stručno vodstvo stalnim postavom, nudi se i stručno vodstvo izložbom otvorenom u prosincu koja je posvećena sv. Justu.

Izložba naziva Kult sv. Justa - od simbolike do zaštitnika grada autorski je koncept kustosica Stephanie Peršić i Olje Višković. Art & wine u Gradskoj galeriji Labin, radionica redizajna kravate, započinje također u 18 sati, a vodit će je Ivana Miletić Kunkušak i Ivana Plavčić, vlasnice zagrebačkog modnog brenda La Bestia. Radionica je predviđena za 25 sudionika, a kotizacija obuhvaća trošak sudjelovanja na radionici, materijal, zakusku pripremljenu od strane restorana Velo Kafe i zlatom nagrađen pjenušac Vinarije Juričić. Prijave se primaju zaključno s 25. siječnja.

I središte Istre spremno će dočekati Noć muzeja. U pazinskom Kaštelu u 17 sati otvara se izložba "Očima djece i studenata", u 18 predstavlja se projekt COME, u 19 sati održat će se predavanje Igora Dude "Dolazi u život ljudi nešto novo: slobodno vrijeme u industrijskom društvu", dok je u 20 sati predstavljanje kataloga izložbe "Ća delamo kad niš ne delamo - o slobodnom vremenu istarske svakodnevnice".

U Spomen domu Pazin u 21 sat počinje projekcija filma "Pazi(n)punk", a u 22 sata Puzi(n) punk after party uz nastup The Bills iz Rovinja i Magnusa. Ulaz je slobodan.

Ovogodišnja Noć muzeja u Muzeju grada Umaga biti će s okusom mora i soli. Okosnica događanja je prezentacija internetske stranice i kuharice koje objedinjuju sve aktivnosti organizirane unutar prošlogodišnjeg europskog projekta "S okusom mora". Osim toga, moći će se i u virtualnom svijetu obići baštinske lokalitete s tradicionalnim drvenim dizalicama - gruama.

U 18 sati počinje radionca za djecu "Šivani crtež",  u 19 sati obiteljska radionica "Sagradi batanu", a u 20 sati počinje središnje događanje, upravo prezentacija internetske stranice i stručne publikacije S oklusom mora. Od 21 sat počinje koncert Simplesmente (duo Vjekoslav Crnobori, Ervis Pintar), dok će u vremenu od 18 do 21 sat biti otvoren stalni postav "Zambratija brod - najstariji šivani brod na Mediteranu" uz VR obilazak grua.

Zavičajna zbirka u Raklju

I u Raklju će se održati prigodni program od 18 do 23 sata. Tako će od 18 do 20 sati biti organiziran vođeni obilazak rodne kuće Mije Mirkovića - Mate Balote, a od 19 do 23 sata razgled Muzejsko-galerijskog prostora Grubić. Na ognjištu u rodnoj će se kući čitati Balotini stihovi uz melodije miha i roženice.

Uz pravu istarsku supu dočarati će se tako tradicionalni život obitelji Mirković unutar njihova četiri zida. U korti Grubić pripremat će se najukusniji kruh - pečen u staroj krušnoj peći. Uz glazbenu podlogu DJ Robija moći će se razgledati zavičaja zbirka i družiti s domaćinima.

U Zavičajnom muzeju u Buzetu u 18 sati uz piće dobrodošlice, otvorit će se izložba o prošlosti buzetskih "mačkara", moći ćete vidjeti i digitalizirani super 8 filmovi i VHS kazete od 1982. godine naovamo.


Nastavite čitati

Istra
 

Kuda će Valter Flego, kuda pulska Zračna luka, što će novog o SRC-u Valkane reći gradonačelnik Zoričić?

Sutra pišemo gdje Valter Flego namjerava raditi nakon okončanja karijere europskog parlamentarca, o tome zašto pulska Zračna luka ne uspijeva izaći iz ponora te o detaljima proširenja osnovne škole Šijana, gdje će dodatna zgrada osigurati radni prostor za 168 učenika * U 11 sati  pulski gradonačelnik Filip Zoričić održat će konferenciju za novinare, na kojoj će pričati o zahtjevima za povratom sportsko-rekreacijskog centra Valkane, zahtjevima djelatnika gradskih vrtića za većim plaćama, predstojećem prvom Pula Prideu za pet dana... Pratit ćemo presicu uživo

Istra
 

U nedjelju počinje RokPoluotok - plivanje oko istarskog poluotoka

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta 

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.