Kultura

Novi program u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula

Čitajmo zajedno - obiteljske pričaonice za djecu od rođenja do polaska u školu i njihove roditelje


 
3 min
Istra24

Na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice i čitaonice Pula započinje novi redovni program obiteljskog čitanja: pričaonice namijenjene djeci od rođenja do polaska u školu te njihovim roditeljima i starateljima. Tijekom radionica, knjižničari i volonteri koji sudjeluju u programu, provodit će aktivnosti čitanja naglas koje potiču razvoj vještine slušanja, obogaćuju rječnik, potiču maštu i imaju pozitivan utjecaj na cjelokupan razvoj djeteta.

Čitajmo zajedno održavat će se svakog petka u 18 sati na Odjelu za djecu i mlade (Kandlerova 39).

Cilj je ovih radionica izgraditi i prenijeti pozitivan odnos prema čitanju i slušanju, potaknuti želju i interes za čitanje i knjigu, približiti djeci svijet slikovnica i knjiga, potruditi se da djeca zavole čitati, da im to postane užitak i svakodnevna navika.

Temeljne životne navike dijete usvaja i stječe od svoje najranije dobi u krugu obitelji, a posebnu pozornost valja posvetiti usvajanju vještine čitanja i to upravo kod male djece, budući da su prve godine života najbitnije u formiranju ličnosti.

Uz roditelje, koji su prva veza djeteta i vanjskog svijeta, uz djedove i bake, odgojiteljice i odgojitelje u jaslicama i vrtićima, kasnije učiteljice i učitelje u školi, svakako i knjižnice imaju veliku ulogu na putu razvijanja čitateljskih navika i ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi.

Djeca kojima se čita i priča od najranije dobi brže se razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine i spremna su za samostalno čitanje. Rano stečene čitateljske navike pretpostavka su uspješne sposobnosti čitanja za školovanje i  dalji život.
Pedagoško-animacijskim aktivnostima knjižnica nastoji potaknuti zanimanje za knjigu, probuditi u djeci užitak čitanja i unaprijediti čitateljska postignuća kod najmlađih korisnika knjižnice.
Čitanjem knjiga djeca pronalaze nove odgovore na svoja pitanja, obogaćuju svoj spoznajni i emocionalni svijet, razvijaju maštu i kreativnost, upuštaju se u jednu predivnu pustolovinu koja nema kraja, ali ima mjesto početka, a to je – knjižnica.

Program Čitajmo zajedno! nastavak je sudjelovanja u nacionalnim projektima Rođeni za čitanje i Čitaj mi!

Rođeni za čitanje nacionalni je program poticanja čitanja djeci od najranije dobi, koji se provodi kao mjera Akcijskog plana 2020. Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada usvojila 2017. godine s ciljem poticanja međusektorskog povezivanja i suradnje svih institucionalnih i izvaninstitucionalnih sudionika na području poticanja čitanja. Akcijskim planom predviđeno je da program na nacionalnoj razini provode Ministarstvo kulture i medija  u suradnji s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske, uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju. Program će višegodišnjim aktivnostima na nacionalnoj razini promicati čitanje od najranije dobi i baviti se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara. Čitalačka pismenost jedna je od bitnih životnih vještina koja utječe na naše zdravlje, stoga je namjera da poticanje čitanja djeci od najranije dobi postane sastavni dio preventivnih i javnozdravstvenih mjera u promidžbi zdravlja djece.

Čitaj mi! prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a odvijala se pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO/VIDEO) NK ULJANIK UŠAO U 2. LIGU! Trener Saša Kolić: "Igrao je Uljanik već taj rang, igrao je i viši, ali ovo je definitivno povijesni trenutak"

"Mislim da Istra zaslužuje još klubova u višem rangu. S obzirom na to da imamo prvoligaša, važno je da i mi izborimo veći rang jer onda cijela nogometna priča dobiva više smisla. Za mlade igrače je to onda dobar temelj za razvijanje jer ne mogu svi odmah ući u prvoligašku momčad. Sada bi to trebalo održavati i ispratiti i nadam se da će biti podrške i suradnje iz ostalih klubova Istre. Bez podrške Grada i Županije neće biti moguće opstati u ovoj ligi", kaže trener Kolić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.