Kultura

UHVAĆEN "ELEMENT SLOBODE" U AMBIJENTU ŠKVERA

DEJAN ŠTIFANIĆ IZLAŽE U DNEVNOM BORAVKU ROJCA Erotske snove jednog brodograditelja razgledati možete do 6. listopada

Pored erotskih motiva, u nekoliko fotografija pojavljuju se motivi poput nogometa, a čast da uz ljepotice krase ambijent brodogradilišta dobili su i Tito, Željka Fattorini, pa čak i političar Damir Kajin


 
1 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pored erotskih motiva, u nekoliko fotografija pojavljuju se motivi poput nogometa, a čast da uz ljepotice krase ambijent brodogradilišta dobili su i Tito, Željka Fattorini, pa čak i političar Damir Kajin

U Dnevnom boravku Rojca sinoć je otvorena izložba fotografija „Erotski snovi jednog brodograditelja“ pulskog fotoreportera Dejana Štifanića.

Izložene fotografije nastale su u dva navrata; u veljači 2016. godine u pogonu TESU, te tri godine kasnije u brodogradilištu Uljanik.

Prvotna ideja dolaska u radne pogone nije bila snimanje ovih motiva, već općenito atmosfere radnog mjesta u odsutnosti radnika, prenosi Rojcnet. Fotografirajući putem, autoru je pak bilo vrlo teško izbjeći susret s “ljepoticama s naslovne strane” koje u grubosti takvog radnog mjesta čine svojevrsni slatki kontrapunkt – donoseći ljepotu kao utjehu. Opće je poznato da je fotografije ovog žanra moguće pronaći u gotovo svakoj automehaničarskoj radionici, kabinama glomaznih kamiona ili na mjestima koje krasi težak rad.

Ono što je pak specifično za Uljanik jest njegova veličina i velik broj radnika koji su tijekom duge povijesti brodogradilišta ostavili brojne tragove. Na pojedinim podlogama moguće je tako pratiti više slojeva postera i isječaka - svojevrsno palimpsestiranje i kolažiranje koje seže sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Zanimljivo je za brodogradilište, nadalje, da nema vanjskih posjetitelja što je također element slobode u odabiru motiva i načinu koreografiranja radne scenografije.

Pored erotskih motiva, u nekoliko fotografija pojavljuju se motivi poput nogometa, a čast da uz ljepotice krase ambijent brodogradilišta dobili su i Tito, Željka Fattorini, pa čak i političar Damir Kajin.

Izložba “Erotski snovi jednog brodograditelja” treći je i finalni produkt projekta u kojem su u ljeto 2019. godine Dejan Štifanić i Marko Grbac Knapić tijekom tri dana dobili dozvolu Uprave da slobodno hodaju halama Uljanika. Uz ovu izložbu realizirani su i video “Uljanik” te film “Rasparagan”.

Dejan Štifanić profesionalno se bavi fotografijom, autor je mnogobrojnih izložbi te sudionik u projektima koji uključuju video, glazbu i kazalište. Osnivač je i voditelj udruge Studio KaPula sa sjedištem u Društvenom Centru Rojc.

Izložba „Erotski snovi jednog brodograditelja“ u organizaciji Saveza udruga Rojca realizirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada.


Nastavite čitati

Pula
 

Vijećnici komentirali raspašoj u Gradu Puli: "Ovakva politička nestabilnost se ne pamti u povijesti grada"

Počelo je s Lenom Radunić lani u srpnju, a kulminiralo jučer s Anjom Ademi. Otkad je nezavisni Filip Zoričić došao na čelo Grada Pule sveukupno je smijenjeno (rotiralo se, dalo ostavke) devet pročelnika/ca. Nakon informacije o ostavci desne ruke gradonačelnika, Istra24 je razgovarala s pulskim vijećnicima i vijećnicama, među kojima je i vijećnik Nezavisne liste Filipa Zoričića

Pula
 

Festival srpske kulture u Istri održat će se pod nazivom "Milunka Savić heroina Velikog rata"

"Društveni je trenutak takav da se sve više pažnje posvećuje ženama i njihovim pravima, a Milunka je jedan egzemplar. Naime, predstavljala se kao muško da bi otišla na front umjesto brata, podvezala  je zavoj preko grudi i prošla kalvarije rata i bila ranjavana. Ima, naime, više odlikovanja od Ivane Orleanske",  najavio je temu ovogodišnjeg festivala direktor Srpskog kulturnog centra u Istri Milan Rašula

Pula
 

Pulski Možemo!:"Sječa na Valkanama je nezakonita"

"Zakon je jasan - bez dozvole odnosno doznake Hrvatskih šuma - sječa je zabranjena", poručuju Možemovci, a sumnja u zakonitost sječe potvrđena je u odgvoru Hrvatski šuma "pa se bageri i sva prateća teška mehanizacija moraju odmah zaustaviti"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.