Kultura

UHVAĆEN "ELEMENT SLOBODE" U AMBIJENTU ŠKVERA

DEJAN ŠTIFANIĆ IZLAŽE U DNEVNOM BORAVKU ROJCA Erotske snove jednog brodograditelja razgledati možete do 6. listopada

Pored erotskih motiva, u nekoliko fotografija pojavljuju se motivi poput nogometa, a čast da uz ljepotice krase ambijent brodogradilišta dobili su i Tito, Željka Fattorini, pa čak i političar Damir Kajin


 
2 min
Istra24 ⒸFOTO: Manuel Angelini

Pored erotskih motiva, u nekoliko fotografija pojavljuju se motivi poput nogometa, a čast da uz ljepotice krase ambijent brodogradilišta dobili su i Tito, Željka Fattorini, pa čak i političar Damir Kajin

U Dnevnom boravku Rojca sinoć je otvorena izložba fotografija „Erotski snovi jednog brodograditelja“ pulskog fotoreportera Dejana Štifanića.

Izložene fotografije nastale su u dva navrata; u veljači 2016. godine u pogonu TESU, te tri godine kasnije u brodogradilištu Uljanik.

Prvotna ideja dolaska u radne pogone nije bila snimanje ovih motiva, već općenito atmosfere radnog mjesta u odsutnosti radnika, prenosi Rojcnet. Fotografirajući putem, autoru je pak bilo vrlo teško izbjeći susret s “ljepoticama s naslovne strane” koje u grubosti takvog radnog mjesta čine svojevrsni slatki kontrapunkt – donoseći ljepotu kao utjehu. Opće je poznato da je fotografije ovog žanra moguće pronaći u gotovo svakoj automehaničarskoj radionici, kabinama glomaznih kamiona ili na mjestima koje krasi težak rad.

Ono što je pak specifično za Uljanik jest njegova veličina i velik broj radnika koji su tijekom duge povijesti brodogradilišta ostavili brojne tragove. Na pojedinim podlogama moguće je tako pratiti više slojeva postera i isječaka - svojevrsno palimpsestiranje i kolažiranje koje seže sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Zanimljivo je za brodogradilište, nadalje, da nema vanjskih posjetitelja što je također element slobode u odabiru motiva i načinu koreografiranja radne scenografije.

Pored erotskih motiva, u nekoliko fotografija pojavljuju se motivi poput nogometa, a čast da uz ljepotice krase ambijent brodogradilišta dobili su i Tito, Željka Fattorini, pa čak i političar Damir Kajin.

Izložba “Erotski snovi jednog brodograditelja” treći je i finalni produkt projekta u kojem su u ljeto 2019. godine Dejan Štifanić i Marko Grbac Knapić tijekom tri dana dobili dozvolu Uprave da slobodno hodaju halama Uljanika. Uz ovu izložbu realizirani su i video “Uljanik” te film “Rasparagan”.

Dejan Štifanić profesionalno se bavi fotografijom, autor je mnogobrojnih izložbi te sudionik u projektima koji uključuju video, glazbu i kazalište. Osnivač je i voditelj udruge Studio KaPula sa sjedištem u Društvenom Centru Rojc.

Izložba „Erotski snovi jednog brodograditelja“ u organizaciji Saveza udruga Rojca realizirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada.


Nastavite čitati

Pula
 

Čitanjem ulomaka romana Uliks Jamesa Joycea u Uliksu počeo Bloomsday

Program Bloomsdaya nastavlja se i večeras na Forumu uz glazbu s početka 20. stoljeća Dua Rapsodija i degustaciju sireva s početkom u 20.30 sati, te sutra u 10 sati otvorenjem izložbe plakata od početaka Bloomsdaya u Puli (2012.) do 2023. Također će biti predstavljeni i radovi učenika Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna – Joyce u očima ŠPUD-a

Pula
 

(VIDEO) MALI SUPER JUNACI Natjecatelj Survivora Alex Percan na Fratarskom organizira jednodnevno druženje s djecom, njihovim roditeljima i kandidatima popularnog showa

Osim druženja s natjecateljima iz omiljenog televizijskog showa, plavim i crvenim plemenima, sve će biti opremljeno s raznim poligonima i sportskim aktivnostima, povezanih sa zdravim načinom života. Od ostalih aktivnosti koje će se događati na Fratarskom, Alex nam izdvaja preživljavanje, kako se pali vatra i gradi sklonište te gađa iz luka sa strijelom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.