Kultura

slučaj raspodjele 670.000 kulturnih kuna

Gradonačelnik Zoričić: "Luka Juričić, Majkl Mikolić i Ela Poljarević nisu bili prisutni tijekom vrednovanja programa Teatra Naranča i Kazališta dr. Inat"

"Kad se vrednuju programi i projekti članova kulturnih vijeća, članovi vijeća nisu prisutni u prostoriji tijekom rasprave, niti tijekom vrednovanja programa ili projekta. To vrijedi za sve članove u svim vijećima", kazao je Zoričić


 
2 min
Zoran Angeleski ⒸFOTO: Manuel Angelini
Filip Zoričić:' Na niti jedan način nisam se uplitao u odluke svih vijeća. Kako su predložili, tako sam prihvatio'

"Kad se vrednuju programi i projekti članova kulturnih vijeća, članovi vijeća nisu prisutni u prostoriji tijekom rasprave, niti tijekom vrednovanja programa ili projekta. To vrijedi za sve članove u svim vijećima", kazao je Zoričić

"Luka Juričić i Majkl Mikolić nisu bili prisutni tijekom vrednovanja prijavljenih programa Teatra Naranča, bili su izuzeti, kao i Ela Poljarević prilikom vrednovanja prijavljenih programa Kazalište dr. INAT, kazao je za Istru24 pulski gradonačelnik Filip Zoričić, komentirajući subotnju objavu pisma pulske kulturnjakinje Irene Boljunčić Gracin.

Ona je, reagirajući na dan ranije objavljene rezultate Javnog poziva za financiranje programa, projekata, manifestacija i aktivnosti od interesa za opće dobro koje provode udruge i ostale neprofitne organizacije na području Grada Pule u 2022. godini, kao primjer spornog, netransparentnog djelovanja, navela slučaj s Kulturnim vijećem za razvoj scenske, dramske i filmske umjetnosti.

- Od 670.000 kuna koliko je Vijeće imalo na raspolaganju, čak 595.000 kuna (88,81 posto) članovi Vijeća dodijelili su sami sebi, odnosno organizacijama koje predstavljaju u Vijeću. Teatar Naranča sebi je tako dodijelio 285.000 kuna (42,54 posto), a Kazalište Dr. Inat je sebi dodijelilo 310.000 kuna (46,27 posto), a preostalih 75.000 kuna (11,20 posto) dodijeljeno je za devet projekata i programa koje je prijavilo osam organizacija, istaknula je u prekjučer Irena Boljunčić Gracin.

Danas gradonačelnik Zoričić kaže: "Temeljem članka 10. Zakona o kulturnim vijećima, Član Vijeća ne može sudjelovati u raspravi i izuzet je od odlučivanja Vijeća o pitanju koje se odnosi na umjetnički ili kulturni projekt u kojemu sudjeluje on ili s njim povezane osobe ili se odnosi na kulturni ili umjetnički projekt koji je predložila pravna osoba u kojoj član Vijeća ili s njim povezane osobe imaju vlasnički ili osnivački udio ili sudjeluju u njezinom upravljanju, kazao je gradonačelnik".

"Kad se vrednuju programi i projekti članova kulturnih vijeća, članovi vijeća nisu prisutni u prostoriji tijekom rasprave, niti tijekom vrednovanja programa ili projekta. To vrijedi za sve članove u svim vijećima", kazao je Zoričić, istaknuvši na kraju: "Na niti jedan način nisam se uplitao u odluke svih Kulturnih vijeća. Kako su predložili, tako sam prihvatio"

Članovi Kulturnog vijeća za scensku, dramsku i filmsku umjetnost grada Pule su Nataša Šimunov (Pula film festival), Luka Juričić (Teatar Naranča), Luka Mihovilović (INK), Majkl Mikolić (Teatar Naranča), Ela Poljarević (Kazalište Dr. Inat).

Za Irenu Boljunčić Gracin je, kako je rekla, "vrlo neobičnim da dva člana iste organizacije sjede u jednom Vijeću". U svom je pismu ukazala na netransparentnost vrednovanja i bodovanja prijavljenih programa.


Nastavite čitati

Pula
 

Pulski atletski miting u nedjelju na stadionu na Verudi

U najavi su discipline 100 metara, 200 metara, 300 metara, skok u dalj, skok u vis, troskok, bacanje kugle, bacanje diska, i uvijek atraktivne utrke štafeta 4x200m * Na Otvorenom prvenstvu Istre očekuje se oko 350 natjecatelja svih uzrasta i kategorija

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.