Kultura

MLADI FAŽANSKI UMJETNIK

Gradska galerija Labin na Morovićev 'Old school' način

Izložena djela nastala u razdoblju od 2020. do 2023. godine čine cjelinu od četrdesetak radova iz Morovićeve prve sveobuhvatne slikarske serije


 
3 min
Istra24

Izložena djela nastala u razdoblju od 2020. do 2023. godine čine cjelinu od četrdesetak radova iz Morovićeve prve sveobuhvatne slikarske serije

Subota je bila u znaku otvorenja izložbe Olega Morovića u Gradskoj galeriji Labin, čiji je kustos Mladen Lučić. Stara škola privukla je stručnu istarsku publiku, koja je podržala mladog fažanskog umjetnika, no i generacijski presjek šire zajednice koja se uz izložbu zabavljala uz DJ-a Nina Frankovića na terasi Galerije.

Stara škola predstavljena je ljetos u vodnjanskoj Astri u organizaciji udruge La Udruga, te je u 2024. nastavila putovanje u Varaždinu, a trenutno i u Labinu. Izložena djela nastala u razdoblju od 2020. do 2023. godine čine cjelinu od četrdesetak radova iz Morovićeve prve sveobuhvatne slikarske serije.

Po formaciji slikarskog usmjerenja na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Puli, Oleg se daljnjim radom istaknuo u području grafičkog dizajna i umjetničkog djelovanja povezanog s poezijom, urbanom umjetnošću očitovanom u grafikama i fanzinima, dok se slikarskim medijem posredno poigravao uklapajući ga kao dio procesa. Kustos izložbe Mladen Lučić, koji Olega prati u raznim projektima, ističe umjetnikovu odvažnost uporabom raznovrsnih neslikarskih podloga i velikih formata upravo prvijencem slikarskog ciklusa. Preplet poezije i umjetnosti u Morovićevom djelovanju očituje se i preslikava u likovnim ostvarajima nastalim kao utjelovljenje određene pjesme ili kao vizualno ishodište potom pretočeno u pisanu formu.

Ciklus je temeljen na autorovoj imaginaciji i promišljanjima uz ispreplitanje s autobiografskim elementima. Tako će rad Dark boys simbolički utjeloviti upravo autora uz umjetnike Andija Pekicu i Olega Šurana, u njihovom zajedničkom djelovanju kroz umjetničko-književni rad. Ekspresivnost izražaja povezuje ga s njemačkim neoekspresionistima i newyorškim urbanim umjetnicima, uz odjeke i primjese enformelizma i visokog modernizma.

Izložbu su uz autorsko-kustoski dvojac Morovića i Lučića, predstavili i otvorili organizatori: ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica i kustosica Gradske galerije Labin Stephanie Peršić, te u ime Grada Labin pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Borjan Batagelj. Realizacija obljetničkog programa Gradske galerije Labin omogućena je sredstvima osnivača Grada Labina te Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije Odjela za kulturu i zavičajnost.

Stara škola ostaje otvorena do 22. lipnja 2024. u radnom vremenu Galerije, a bit će organizirano i stručno predstavljanje kao popratni dio programa. 

Oleg Morović rođen je na Dan Republike 29. studenog 1987. godine u Puli gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2006. godine. Voditelj je udruge Prostor urbane kulture u Fažani kroz čiji rad organizira edukativne i kreativne radionice te razne kulturno-umjetničke programe. Uz Olega Šurana i Andija Pekicu vodi umjetničku organizaciju Fazan te nakonjusmo.net – web portal za dizajn, interakcije i umjetnost, a posljednjih petnaestak godina zajednički izdaju časopis za poeziju Polet. J

edan je od osnivača Vladimir Film Festivala (provodi SK August Šenoa) i Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festivala (u organizaciji Prostora urbane kulture, NVFV i La Udruge). Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložaba. Rijetko nagrađivan. Bavi se grafičkim dizajnom. U slobodno vrijeme slika ili tiska grafike i plakate u tehnici sitotiska. Voli umjetnost. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva. Živi u Fažani.


Nastavite čitati

Istra
 

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.