Kultura

sutra u 18 sati u galeriji zuccato

Istaknuti tršćanski umjetnik u Poreču: Sloboda, minimalizam i jasnoća Sandija Renka


 
2 min
Zoran Angeleski
Po zanimanju dizajner, Renko naginje profinjenom oblikovanju i jednostavnim linijama

Izložba slika Sandija Renka naziva "Quadrivium" otvara se sutra (u četvrtak) u 18 sati u porečkoj galeriji Zuccato.

- Sandi Renko je jedan od najistaknutijih tršćanskih umjetnika, slovenskog porijekla. Za njim je nekoliko desetljeća stvaranja u kojima je utemeljio bogat i prepoznatljiv umjetnički opus, koji je u većini hrvatskog prostora nepoznat, iako je riječ o međunarodno etabliranom umjetniku, kaže kustos izložbe Denis Volk.

Sandi Renko
- Glavna karakteristika njegovih djela istraživanje je različitih materijala i izraznih mogućnosti posezanjem u prostor, osjećaj prostora ili stvarajući predmete u prostoru. Ocjenjujući umjetničko stvaralaštvo Sandija Renka, ne možemo zanemariti činjenicu da je on po zanimanju dizajner koji naginje profinjenom oblikovanju. Teži minimalizmu, jednostavnim linijama, redukciji oblika, čistim oblicima i objektima, slobodnom, ali ne praznom prostoru. To je obilježilo i njegovo umjetničko stvaralaštvo u kojem prikazuje jednostavne i jasne forme i slike, zaključuje Volk.

Sandi Renko rođen je u Trstu 1949. godine. Studirao je na Istitutu d'Arte Nordio, gdje su mu učitelji bili Miela Reina, Enzo Cogno i Ugo Carà među svojim majstorima.

Sedamdesetih se preselio u Padovu, ‘uhvativši’ kulturno vrenje avangardnih umjetničkih strujanja. Nakon faze programirane umjetnosti i op arta, pozornost je usmjerio na dizajn i industrijsko planiranje. Afirmirao se u sektoru namještaja, surađujući pritom s mnogim tvrtkama.

Istodobno se posvetio grafici i umjetničkom usmjerenju, sudjelujući na raznim izložbama dizajna i kulturnim događanjima.

Kao radnu površinu umjetnik koristi jednostavan valoviti karton tretiran akrilnim bojama. Okomite linije, čitljive iz različitih kutova, daju život slikama.

Izložba je realizirana u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i Kulturnog društva za umjetnost KONS iz Trsta te Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu.

Postav je moguće razgledati do 4. svibnja, od ponedjeljka do subote od 10 do 12 sati te od 16 do 20 sati.


Nastavite čitati

Istra
 

Pretvara li politika i(li) političari Grad Vodnjan u grad slučaj?

Ujutro donosimo detalje sudskog postupka u kojem je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio pokušao srušiti neke odluke svoga prethodnika Kladio Vitasovića * Analizirali smo i neke događaje s posljednje dvije sjednice vodnjanskog Gradskog vijeća * Sutra rasplićemo i priču o (ne)transparentnosti i mogućim nepravilnostima pri provedbi natječaja za zapošljavanje u Pučkom otvorenom učilištu Labin

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.