Kultura

sutra u 18 sati u galeriji zuccato

Istaknuti tršćanski umjetnik u Poreču: Sloboda, minimalizam i jasnoća Sandija Renka


 
2 min
Zoran Angeleski
Po zanimanju dizajner, Renko naginje profinjenom oblikovanju i jednostavnim linijama

Izložba slika Sandija Renka naziva "Quadrivium" otvara se sutra (u četvrtak) u 18 sati u porečkoj galeriji Zuccato.

- Sandi Renko je jedan od najistaknutijih tršćanskih umjetnika, slovenskog porijekla. Za njim je nekoliko desetljeća stvaranja u kojima je utemeljio bogat i prepoznatljiv umjetnički opus, koji je u većini hrvatskog prostora nepoznat, iako je riječ o međunarodno etabliranom umjetniku, kaže kustos izložbe Denis Volk.

Sandi Renko
- Glavna karakteristika njegovih djela istraživanje je različitih materijala i izraznih mogućnosti posezanjem u prostor, osjećaj prostora ili stvarajući predmete u prostoru. Ocjenjujući umjetničko stvaralaštvo Sandija Renka, ne možemo zanemariti činjenicu da je on po zanimanju dizajner koji naginje profinjenom oblikovanju. Teži minimalizmu, jednostavnim linijama, redukciji oblika, čistim oblicima i objektima, slobodnom, ali ne praznom prostoru. To je obilježilo i njegovo umjetničko stvaralaštvo u kojem prikazuje jednostavne i jasne forme i slike, zaključuje Volk.

Sandi Renko rođen je u Trstu 1949. godine. Studirao je na Istitutu d'Arte Nordio, gdje su mu učitelji bili Miela Reina, Enzo Cogno i Ugo Carà među svojim majstorima.

Sedamdesetih se preselio u Padovu, ‘uhvativši’ kulturno vrenje avangardnih umjetničkih strujanja. Nakon faze programirane umjetnosti i op arta, pozornost je usmjerio na dizajn i industrijsko planiranje. Afirmirao se u sektoru namještaja, surađujući pritom s mnogim tvrtkama.

Istodobno se posvetio grafici i umjetničkom usmjerenju, sudjelujući na raznim izložbama dizajna i kulturnim događanjima.

Kao radnu površinu umjetnik koristi jednostavan valoviti karton tretiran akrilnim bojama. Okomite linije, čitljive iz različitih kutova, daju život slikama.

Izložba je realizirana u suradnji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i Kulturnog društva za umjetnost KONS iz Trsta te Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence u inozemstvu.

Postav je moguće razgledati do 4. svibnja, od ponedjeljka do subote od 10 do 12 sati te od 16 do 20 sati.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS šuti - koliko će ih koštati Paliagin napad?

Nije prvi put da u IDS-u svim silama pokušavaju obraniti neobranjivo. Tako je i sada u recentnom slučaju fizičkog napada rovinjskog gradonačelnika Marka Paliage na rovinjskog ugostitelja Gordana Jurića * Objavljujemo imena i priče sportaša iz Istre koji su kroz povijest osvajali olimpijske medalje * U turističkoj patroli istražili smo što kažu turisti i turistički djelatnici u Medulinu o razlozima manjka gostiju * Nakon ljetnog upisnog roka na većini studijskih programa na pulskom Sveučilištu kvota se nije ispunila, a neke programe nije upisao nitko

Istra
 

Održana jubilarna 20. Gramperijada u Kašteliru

Kaštelirci su se predstavili i sa svojim vinama, craft pivom, rakijama i bezalkoholnim pićima lokalnih proizvođača, a posjetitelji su obilazili i čuvenu Butigu, jedinstvenu prodavaonicu čija se ponuda sastoji isključivo od proizvoda tamošnjih OPG-ova

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.