Kultura

"But I am Alive"

Matija i Mauricio Ferlin na 15. izdanju Praških kvadrijenala

Izložba Matije i Mauricija Ferlina But I am Alive četvrti je izložbeni nastup Hrvatske na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora u organizaciji i produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Kustosi izložbe su Ivan Marušić Klif i Igor Ružić, a izložbu u Pragu organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture i medija


 
1 min
HINA
Jelena Janković

Izložba Matije i Mauricija Ferlina But I am Alive četvrti je izložbeni nastup Hrvatske na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora u organizaciji i produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Kustosi izložbe su Ivan Marušić Klif i Igor Ružić, a izložbu u Pragu organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture i medija

Na 15. izdanju Praškog kvadrijenala scenografije i scenskog prostora koji se otvara u srijedu 7. lipnja, Hrvatsku će predstavljati instalacija Matije i Mauricija Ferlina pod naslovom But I am Alive, koja se oslanja na njihovu nagrađivanu predstavu "Sad Sam Matthäus".

Kako stoji u priopćenju Hrvatskog dizajnerskog društva, u svojoj su predstavi "Sad Sam Matthäus" braća Ferlin prikazali svoju osobnu i obiteljsku povijest proizašlu iz surovog geopolitičkog konteksta i nadrealnog prirodnog okruženja kroz interakciju s Kristovom mukom, koristeći Muku po Mateju Johanna Sebastiana Bacha kao referentnu osnovu.

Suvremeni plesač i koreograf Matija Ferlin te dizajner Mauricio Ferlin nerazdvojno surađuju već gotovo dva desetljeća, dijeleći zajedničku viziju, a solo predstava "Sad Sam Matthäus", premijerno izvedena 2021., sažima elemente dramskog i postdramskog kazališta, kao i suvremene plesne i izvedbene umjetnosti.

Hrvatska izložba na Praškom kvadrijenalu 2023. ovu složenu izvedbu transponira u instalaciju tj. mrtvu prirodu. Detaljno razrađeni konstrukti, pronađeni i prirodni objekti postavljaju se u izložbeni kontekst u svom izvornom obliku, "pri čemu dosežu sljedeću strukturnu razinu odnosa unutar svojih povijesnih, društvenih i kulturnih nasljeđa", objasnili su iz HDD-a.

Izložba Matije i Mauricija Ferlina But I am Alive četvrti je izložbeni nastup Hrvatske na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora u organizaciji i produkciji Hrvatskog dizajnerskog društva. Kustosi izložbe su Ivan Marušić Klif i Igor Ružić, a izložbu u Pragu organiziraju Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture i medija.

Praški kvadrijenale scenografije i scenskog prostora bit će otvoren za publiku od 8. do 18. lipnja 2023., a tema ovogodišnje manifestacije glasi RARE i poziva sudionike da prikažu umjetnost koja izranja iz ideja, materijala, umjetničkih pristupa i dizajnerskih praksi koje se povezuju s ljudskom razinom unutar svojeg okruženja, odnosno sa specifičnosti mjesta i situacija u kojima ona nastaje.


Nastavite čitati

Istra
 

GOURMET DOGAĐAJ: Vrsaranske goložece od 29. rujna do 7. listopada

Istarska tradicija, spojena s kreativnošću vrsarskih kuhara posjetitelje očekuje u pet vrsarskih restorana i konoba. Naći će se tu  istarski kavijar, rižoto sa sipama, zapečena svinjska rebra u crnom vinu i medu, brancin na padelu s palentom, carpaccio od bifteka punjen s rikulom i parmezanom te razne slastice. Naravno, uz vrhunska tradicionalna jela tu je i čaša vina najboljih istarskih proizvođača.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.