republika - dugi
Kultura

NA DANAŠNJI DAN

Matija Vlačić Ilirik, 502. godina od rođenja najvećeg istarskog reformatora i humanista

Matija Vlačić pisao je brojna djela u kojima je poticao i ohrabrivao sljedbenike protenstatizma da se bore za novu crkvu i kršćansku istinu te protiv manipulacija unutar crkvenih redova, a ponajviše prodaje oprosta grijeha


 
4 min
Matea Čelebija

Matija Vlačić pisao je brojna djela u kojima je poticao i ohrabrivao sljedbenike protenstatizma da se bore za novu crkvu i kršćansku istinu te protiv manipulacija unutar crkvenih redova, a ponajviše prodaje oprosta grijeha

Na današnji dan, davne 1520. godine u Labinu je rođen Matija Franković (Vlačić), najveći istarski reformator i humanist. Njegov život i djela obilježeni su stravstvenim borbama protiv čišćenja katoličke vjere od brojnih manipulacija, prodaja oprosta grijeha i iskrivljavanja značenja kršćanskih dogmi, zbog kojih se na koncu crkva i podijelila na katolici i protestante.

Nakon završenog studija u Veneciji, radio je kao profesor teologije, grčkog i hebrejskog jezika, a cijeli svoj život proveo je u predavanju, širenju i obrani Lutherovog učenja. Zalagao se za sustavno sveučilišno obrazovanje jer se smatrao da je ono ključ razvoja i širenja reformacije.

Reformacija u katoličkoj crkvi i Lutherov utjecaj

U 16. se stoljeću katolička crkva još jednom razdijelila, i to na katolike i protestante, što je uvelike utjecalo na razor vjerskog jedinstva kršćana. Cilj reformatora bio je očistiti vjeru od praznovjernih predodžbi, sumnjivih običaja, a ponajviše od trgovine oprosta. Začetnikom reforme smatra se Martin Luther, koji je 1517. godine objavio 95 teza o indulgencijama, dogmama i uređenju crkve.

Ključne razlike između protestanata i katolika

  • dok protestanti vjeru zasnivaju isključivo na Bibliji, Katolici ju zasnivaju i na svetim spisima
  • katolici papu vide kao nasljednika apostola Petra, a protestanti ne priznaju papinski primat
  • u protestantizmu i žene mogu biti svećenice, dok je to u katolicizmu zabranjeno
  • katolička vjera ima sedam sakramenata - krštenje, potvrdu (krizmu), pričest, brak, pomirenje (ispovijed, pokora), bolesničko pomazanje i uvod u Sveti red, a protestantska dva - krštenje i pričest
  • protestanti ne priznaju bezgrešno začeće Djevice Marije

Lutherove su se ideje trgovačkim vezama brzo proširile Europom pa su tako došle i u Istru. Matija Vlačić Ilirik, koji je Luthera upoznao na studiju u Wittenbergu, ubrzo je postao njegov sljedbenik.

Svojim je zalaganjima u vrlo kratkom razdoblju Vlačić postao i jedan od prvih vođa Protestantske crkve.

Protivio se manipulacijama crkve, a iza sebe je okupio velik broj sljedbenika

Pisao je brojna djela u kojima je poticao i ohrabrivao sljedbenike protenstatizma da se bore za novu crkvu i kršćansku istinu. U njima je isticao važnost otpora manipulacijama unutar crkvenih redova, a ponajviše prodaje oprosta grijeha.

Ključ Svetoga pisma jedno je od najvažnijih Vlačićevih dijela jer je u njemu postavio temeljne smjernice razvoja biblijske hermeneutike. To je ujedno i prvi enciklopedijski i hermeneutički rječnik Biblije.

Vlačić je kroz svoja djela provlačio važnosti klasične izobrazbe, uz naglasak na nepotrebno crkveno posredovanje pri razumijevanju Svetog pisma. Analizu isključivo povijesnog problema nastanka pojmova u biblijskom jeziku smatrao je nepotrebnom, već se oslanjao na važnost razumijevanja autora biblijskog teksta koji se interpretira.

Njegov su život obilježile brojne nevolje i bolesti, zbog koje je na koncu i preminuo u 55. godini, u Frankfurtu, a iza sebe je ostavio čak 18 djece.

"Istria mea dulcissima patria"

U svojim se djelima i javnim nastupima često prisjećao svog rodnog zavičaja, nazivavši ga Istria mea dulcissima patria. Upravo je tim izrazom potvrdio privrženost i ljubav prema svom rodnom Labinu i istarskom narodu.

Lik i djelo Matije Vlačića Ilirika znatno su utjecali na europsku kulturnu baštinu, a do danas je ostao zapamćen kao veliki erudita i jedan od predstavnika protestanzitma.

Istrijani i danas čuvaju Matiju od zaborava

I danas, više od pola stoljeća rođenja ovog velikog istarskog humanista, Istrijani održavaju brojne manifestacije kako njegov lik i djelo ne bi bili zaboravljeni.

U rodnom mu se Labinu, iz godine u godinu, organiziraju brojne radionice i skupovi na temu njegovog učenja.

Jedan od trenutnih većih projekata je danas objavljeno posebno izdanje Naklade Ljevak, koja izdaje slikovnicu, Običnu štoriju o neobičnom Labinjanu, "Kapelin". Priča je to o životu Matije Vlačića Ilirika, pokrenuta inicijativom istarskih učiteljica koje su svojim učenicima htjele približiti život i utjecaj ovog najpoznatijeg Labinjana.

Skluptura Matije Vlačića Ilirika ispred crkvice sv. Kuzme i Damijana u Labinu

Obilježavanje u Labinu

Najslavnijem Labinjanu u čast, danas su Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Borjan Batagelj, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina i Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću položili vijenac i zapalili svijeću na Vlačićevu skulpturu koja se nalazi nedaleko istoimene osnovne škole, inače rad akademskog kipara pok. Mate Čvrljka


FOTO: Naklada Ljevak; Flacius.info

Nastavite čitati

Istra
 

Poznata su gotovo sva imena vodećih kandidata u našoj izbornoj jedinici, čak i Furio Radin dobio protukandidata

Danas je bio predzadnji dan za predaju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore, a to su učinile i mnoge stranke i koalicije koje će glasove tražiti u našoj, osmoj izbornoj jedinici * Corrado Dussich iz Buja neočekivano se kandidirao za zastupničko mjesto Talijanske nacionalne zajednice, a nije isključeno da u izbornim listama pronađemo i ime osebujnog načelnika Višnjana Angela Matticha * Sutra objavljujemo razgovor s frontmenom grupe Film Jurom Stublićem, autorom pjesme "Rijeke pravde", dva tjedna nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović stihovima te pjesme preokrenuo zemlju naglavačke

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.