Kultura

NA DANAŠNJI DAN

Matija Vlačić Ilirik, 502. godina od rođenja najvećeg istarskog reformatora i humanista

Matija Vlačić pisao je brojna djela u kojima je poticao i ohrabrivao sljedbenike protenstatizma da se bore za novu crkvu i kršćansku istinu te protiv manipulacija unutar crkvenih redova, a ponajviše prodaje oprosta grijeha


 
4 min
Matea Čelebija

Matija Vlačić pisao je brojna djela u kojima je poticao i ohrabrivao sljedbenike protenstatizma da se bore za novu crkvu i kršćansku istinu te protiv manipulacija unutar crkvenih redova, a ponajviše prodaje oprosta grijeha

Na današnji dan, davne 1520. godine u Labinu je rođen Matija Franković (Vlačić), najveći istarski reformator i humanist. Njegov život i djela obilježeni su stravstvenim borbama protiv čišćenja katoličke vjere od brojnih manipulacija, prodaja oprosta grijeha i iskrivljavanja značenja kršćanskih dogmi, zbog kojih se na koncu crkva i podijelila na katolici i protestante.

Nakon završenog studija u Veneciji, radio je kao profesor teologije, grčkog i hebrejskog jezika, a cijeli svoj život proveo je u predavanju, širenju i obrani Lutherovog učenja. Zalagao se za sustavno sveučilišno obrazovanje jer se smatrao da je ono ključ razvoja i širenja reformacije.

Reformacija u katoličkoj crkvi i Lutherov utjecaj

U 16. se stoljeću katolička crkva još jednom razdijelila, i to na katolike i protestante, što je uvelike utjecalo na razor vjerskog jedinstva kršćana. Cilj reformatora bio je očistiti vjeru od praznovjernih predodžbi, sumnjivih običaja, a ponajviše od trgovine oprosta. Začetnikom reforme smatra se Martin Luther, koji je 1517. godine objavio 95 teza o indulgencijama, dogmama i uređenju crkve.

Ključne razlike između protestanata i katolika

  • dok protestanti vjeru zasnivaju isključivo na Bibliji, Katolici ju zasnivaju i na svetim spisima
  • katolici papu vide kao nasljednika apostola Petra, a protestanti ne priznaju papinski primat
  • u protestantizmu i žene mogu biti svećenice, dok je to u katolicizmu zabranjeno
  • katolička vjera ima sedam sakramenata - krštenje, potvrdu (krizmu), pričest, brak, pomirenje (ispovijed, pokora), bolesničko pomazanje i uvod u Sveti red, a protestantska dva - krštenje i pričest
  • protestanti ne priznaju bezgrešno začeće Djevice Marije

Lutherove su se ideje trgovačkim vezama brzo proširile Europom pa su tako došle i u Istru. Matija Vlačić Ilirik, koji je Luthera upoznao na studiju u Wittenbergu, ubrzo je postao njegov sljedbenik.

Svojim je zalaganjima u vrlo kratkom razdoblju Vlačić postao i jedan od prvih vođa Protestantske crkve.

Protivio se manipulacijama crkve, a iza sebe je okupio velik broj sljedbenika

Pisao je brojna djela u kojima je poticao i ohrabrivao sljedbenike protenstatizma da se bore za novu crkvu i kršćansku istinu. U njima je isticao važnost otpora manipulacijama unutar crkvenih redova, a ponajviše prodaje oprosta grijeha.

Ključ Svetoga pisma jedno je od najvažnijih Vlačićevih dijela jer je u njemu postavio temeljne smjernice razvoja biblijske hermeneutike. To je ujedno i prvi enciklopedijski i hermeneutički rječnik Biblije.

Vlačić je kroz svoja djela provlačio važnosti klasične izobrazbe, uz naglasak na nepotrebno crkveno posredovanje pri razumijevanju Svetog pisma. Analizu isključivo povijesnog problema nastanka pojmova u biblijskom jeziku smatrao je nepotrebnom, već se oslanjao na važnost razumijevanja autora biblijskog teksta koji se interpretira.

Njegov su život obilježile brojne nevolje i bolesti, zbog koje je na koncu i preminuo u 55. godini, u Frankfurtu, a iza sebe je ostavio čak 18 djece.

"Istria mea dulcissima patria"

U svojim se djelima i javnim nastupima često prisjećao svog rodnog zavičaja, nazivavši ga Istria mea dulcissima patria. Upravo je tim izrazom potvrdio privrženost i ljubav prema svom rodnom Labinu i istarskom narodu.

Lik i djelo Matije Vlačića Ilirika znatno su utjecali na europsku kulturnu baštinu, a do danas je ostao zapamćen kao veliki erudita i jedan od predstavnika protestanzitma.

Istrijani i danas čuvaju Matiju od zaborava

I danas, više od pola stoljeća rođenja ovog velikog istarskog humanista, Istrijani održavaju brojne manifestacije kako njegov lik i djelo ne bi bili zaboravljeni.

U rodnom mu se Labinu, iz godine u godinu, organiziraju brojne radionice i skupovi na temu njegovog učenja.

Jedan od trenutnih većih projekata je danas objavljeno posebno izdanje Naklade Ljevak, koja izdaje slikovnicu, Običnu štoriju o neobičnom Labinjanu, "Kapelin". Priča je to o životu Matije Vlačića Ilirika, pokrenuta inicijativom istarskih učiteljica koje su svojim učenicima htjele približiti život i utjecaj ovog najpoznatijeg Labinjana.

Skluptura Matije Vlačića Ilirika ispred crkvice sv. Kuzme i Damijana u Labinu

Obilježavanje u Labinu

Najslavnijem Labinjanu u čast, danas su Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina, Borjan Batagelj, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina i Loredana Ružić Modrušan, viša savjetnica za kulturu, informiranje i odnose s javnošću položili vijenac i zapalili svijeću na Vlačićevu skulpturu koja se nalazi nedaleko istoimene osnovne škole, inače rad akademskog kipara pok. Mate Čvrljka


FOTO: Naklada Ljevak; Flacius.info

Nastavite čitati

Istra
 

Potpredsjednik pazinskog Gradskog vijeća Vedran Ivančić (IDS): Gradonačelnica Jašić obmanjuje i difamira cjelokupnu javnost

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća bila je točka koja se odnosila na Odluku o sufinanciranju Grada Pazina za korisnike Doma s područja Grada Pazina. Mi takvu odluku nismo htjeli podržati iz više razloga. Prvi razlog je taj što predložena odluka na dnevnom redu nije istovjetna odluci koja je bila na javnom savjetovanju, istaknuo je među ostalim Ivančić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.