Kultura

Susret pjevačkih zborova

„NAŠ KANAT JE LIP": nagrada zboru „Cantus PoPuli“ iz Pule

Nagrađena je skladba „Da se ne zatare“ autora Alen Vitasovića i Roberta Pilepić,  u aranžmanu Tatjane Merkl, za koju su također dobili i plaketu Hrvatskog društva skladatelja


 
2 min
Istra24

Nagrađena je skladba „Da se ne zatare“ autora Alen Vitasovića i Roberta Pilepić,  u aranžmanu Tatjane Merkl, za koju su također dobili i plaketu Hrvatskog društva skladatelja

Tijekom proteklog vikenda u Poreču je održan 51. Susret pjevačkih zborova „Naš kanat je lip“ koji ima za cilj očuvanje djela na istarskoj ljestvici i čakavskom dijalektu.

Nakon dva pandemijska izdanja koja su zbog tada važećih epidemioloških mjera održana u jesenskom terminu u prostoru porečkog kazališta, ovogodišnje izdanje ponovo se održalo u tradicionalnom terminu - prvi vikend u lipnju. Međutim, ne i u tradicionalnom prostoru (tj. Istarskoj sabornici), već se i ove godine događaj smjestio u porečko kazalište.

Otvaranju susreta prethodio je koncert u Eufrazijani u četvrtak, 1. lipnja 2023. godine, a koji se sastojao od sakralnog programa na kojem su nastupali Mješoviti pjevački zbor Muzičke akademije u Puli, Komorni zbor Sveučilišta u Augsburgu, Njemačka i Komorni orkestar Sveučilišta u Augsburgu, Njemačka.

Susret je svečano otvoren u petak, 2. lipnja 2023. godine. Taj dan i u subotu, 3. lipnja 2023. godine, nastupili su zborovi iz Hrvatske i šire regije. Tijekom oba dana susreta zborovi su prije početka programa tradicionalno zajedno otpjevali pjesmu „Krasna zemljo“ na stepenicama ispred porečkog kazališta, a spomenuta pjesma se ponovo otpjevala u kazalištu pri zatvaranju susreta.

Sudionici ovogodišnjeg susreta su sljedeći zborovi i vokalne skupine: Mješoviti pjevački zbor „Joakim Rakovac“ iz Poreča (dirigentica: Đeni Dekleva-Radaković), Vokalna skupina „Lira“ iz Rijeke (voditelj: Frane Frleta), Moški pjevaški zbor „Delfin“ iz Izole u Sloveniji (dirigentica: Maja Cetin), Hrvatsko glazbeno društvo „Zvijezda Danica“ iz Kraljevice (dirigent: Frane Frleta), Ženski pjevački zbor „Lavanda“ iz Novigrada (dirigent: Branislav Ostojić), Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Matko Brajša Rašan“ iz Pule (dirigentica: Antonella Mendiković Đukić), Mješoviti pjevački zbor „Korona“ iz Umaga (dirigent: Branislav Ostojić), Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ iz Pazina (dirigentica: Ines Kovačić Drndić), Mješoviti pjevački zbor „Cantus PoPuli“ iz Pule (dirigentica: Tatjana Merkl) te Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva „Sokol“ iz Buzeta (dirigentica: Ileana Pavletić Perosa). U petak je gostovao i Muški pjevački zbor „Gradski zbor Brodosplit“ iz Splita (dirigent: Vlado Sunko).

Posljednjih se nekoliko godina na smotri dodjeljuju novčane nagrade pjevačkim zborovima i vokalnim skupinama za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja na istarskoj ljestvici. Nagrade dodjeljuje stručno povjerenstvo koje su ove godine sačinjavali profesori i akademski glazbenici Marijo Eterović, Vinka Burić i Neven Radaković.

Stručno povjerenstvo ove godine nije dodijelilo nagradu u kategoriji vokalnih skupina, a u kategoriji pjevačkih zborova nagrada je dodijeljena Mješovitom pjevačkom zboru „Cantus PoPuli“ iz Pule za skladbu „Da se ne zatare“ (autori: Alen Vitasović i Robert Pilepić, aranžman: Tatjana Merkl) za koju su također dobili i plaketu Hrvatskog društva skladatelja.

Skladba je svoju premijeru imala na Dori 2020. godine u izvedbi Alena Vitasovića i Božidarke Matije Čerine. Uz spomenutu skladbu, navedeni zbor izveo je još dvije skladbe: „Stari malin“ (tekst i aranžman: Tatjana Merkl) i „Istarski ples“ (aranžman: Matko Brajša Rašan, tekst: pučki). Mješoviti pjevački zbor „Cantus PoPuli“ ovim putem zahvaljuje Alenu Vitasoviću i Robertu Pilepiću na dozvoli da se njihova pjesma „Da se ne zatare“ obradi za zbor te zahvaljuje Gradu Puli na potpori.


Nastavite čitati

Istra
 

Brojni mališani sudjelovali u prezentaciji sportskih klubova

Slogan „Poreč-grad sporta" koji se često koristi kako bi se istaknuo sportski duh Poreča vrijedi i više kada se vidi veličina i brojnost sportske zajednice u čijem sklopu djeluje 47 sportskih klubova i udruga u 35 različitih sportova, s više od 3.500 članova, od kojih se redovno natječe njih oko 1.900, a među njima ima najviše onih najmlađih

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.