Kultura

OTVORENI DANI ARHITEKTURE U ISTRI

(POGLEDAJ) VALKANE: Realni su i izvedivi radovi studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu - nisu utopijski

Zanimljiva zbog aktualne rasprave o Lungomareu uoči referenduma iduće nedjelje, izložba radova predstavlja kontrapunkt hotelsko-ugostiteljskom narativu prostornog razvoja Valkana, koji se u zadnje vrijeme nameće * Nadogradnjom sportsko–rekreativnog sadržaja, studentski radovi nude drugačiju perspektivu uređenja prostora Sportsko-rekreacijskog centra Valkane od one ponuđene aktualnim prostornim planom te kao takvi predstavljaju važan doprinos kritičkom promišljanju prostora


 
4 min
Zoran Angeleski
Pogled na bazen (rad Antonije Dajak)

Zanimljiva zbog aktualne rasprave o Lungomareu uoči referenduma iduće nedjelje, izložba radova predstavlja kontrapunkt hotelsko-ugostiteljskom narativu prostornog razvoja Valkana, koji se u zadnje vrijeme nameće * Nadogradnjom sportsko–rekreativnog sadržaja, studentski radovi nude drugačiju perspektivu uređenja prostora Sportsko-rekreacijskog centra Valkane od one ponuđene aktualnim prostornim planom te kao takvi predstavljaju važan doprinos kritičkom promišljanju prostora

Tijekom dviju akademskih godina, od 2017. do 2019., studenti četvrte godine Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, danas već diplomirani arhitekti, s različitim su mentorima obrađivali pulsku lokaciju Valkane, u prvoj godini umještanjem bazenske dvorane, a tijekom druge uređenjem te lokacije kao otvorenog prostora umještanjem sportskih sadržaja otvorenog tipa, a sve u skladu s prirodnim okolišem. Izloženo je sedam različitih projekata, a neki su se odlučili na toj lokaciji osmisliti i arboretum.

Rad Eme Dunkić

"Osim pružanja drugačije perspektive razvoja ove lokacije, vrijednost ovih radova je i u tome što većina njih nije utopijska, već realna i izvediva, otvarajući time diskurs o tome da i sport i rekreacija mogu biti komercijalni i zanimljivi za investitore", rekla je o izložbi radova studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu na temu Valkana predsjednica Društva arhitekture Breda Bizjak prilikom sinoćnjeg otvaranja tradicionalne manifestacije Dani arhitekture u Istri.

Zanimljiva zbog aktualne rasprave o Lungomareu uoči referenduma iduće nedjelje, izložba predstavlja kontrapunkt hotelsko-ugostiteljskom narativu prostornog razvoja Valkana, koji se u zadnje vrijeme nameće.

Rad Eme Dunkić (pogledi)

Nadogradnjom sportsko–rekreativnog sadržaja, studentski radovi nude drugačiju perspektivu uređenja prostora Sportsko-rekreacijskog centra Valkane od one ponuđene aktualnim prostornim planom te kao takvi predstavljaju važan doprinos kritičkom promišljanju prostora.

Nije nebitno da su za ove radove Antonia Dajak i Leon Husnjak dobili Rektorovu nagradu, a nagradu kolegija Rudolf Martinović i Ivan Mostahinić. S njima, u Puli još izlažu Ema Dunkić, Katarina Kazić, Dora Barović.

Kao predstavnica mentora i autora, profesorica sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta Vjera Bakić izrazila je zadovoljstvo što studentske radove, izvan akademskog konteksta, mogu vidjeti građani Pule.

Rad Dore Barović

- Ovaj fakultetski kolegij na četvrtoj godini primarno se bavio temom sporta i tipologijom sportskih građevina. Zašto sport? Nas ne zanimaju nužno funkcionalne karakteristike tih građevina, prvenstveno nam je to bitno u edukacijskom procesu. Naime, studenti prvi put dolaze u dodir s velikom dvoranom, bilo bazenskom ili drugom sportskom, dolaze u doticaj s konstrukcijom velikog raspona koji definira taj veliki interijer, kazala je Bakić, istaknuvši da svi ovi projekti negiraju ideju zatvorene kuće kao takve i nastoje biti puno više od toga.

Naime, prvo su u akademskoj godini 2017/2018 u interpretaciji karakterističnih arhitektonskih aspekata bazenskih dvorana, sporedni servisni prostori u zatvorenim bazenima.

Rad Ivana Mostahinića
Direktnim doticajem sa zelenilom, kao i dimenzijama te atmosferom svjetla, postali su ravnopravni glavnom prostoru bazenske dvorane.

U idućoj akademskoj godini sportska infrastruktura vraćena je iz zatvorenih građevina u otvoreno prirodno okruženje kopna i mora, stvarajući novu prostornu, socijalnu i prirodnu strukturu teritorija s fragmentom sportskog vježbališta.

Vegetacija, topografija, voda, zemlja, prometna infrastruktura, klima, pulsiranje godišnjih doba, itd. - zajedno s otvorenim sportskim sobama - organiziraju isječak teritorija. Klima je potpomognuta te se djelomično osigurava zaštita od kiše, sunca, vjetra i niskih temperatura.

Arboretum - rad Leona Husnjaka nagrađen Rektorovom nagradom

Bez instalacijskih zahtjevnosti zatvorenih građevina te elementarnim tehnikama i tehnologijama, koncepti potpomognute klime omogućuju cjelogodišnje, a ne samo sezonske aktivnosti u vanjskom prostoru. Tako radovi idu u smjeru dijaloga sporta i sportske infrastrukture s prirodom na lokaciji Valkane.

Interijer bazena - rad Rudolfa Martinovića

Uz Vjeru Bakić, mentori su studentima bili nastavnici arhitektonskog fakulteta Marina Bertina, Juraj Glasinović, Darko Latin, Petar Mišković, Helena Paver Njirić, Veljko Oluić i Tonči Žarnić.

Bazenska dvorana i okolina - rad Antonije Dajak

Nakon sinoćnjeg otvorenja u prostoru Društva arhitekata Istre u Smareglinoj ulici (nasuprot INK-a), Dani arhitekture u Istri 2022 nastavljaju se za tri tjedna, u petak  21. listopada predavanjem i izložbom “Maria Giuseppina Grasso Cannizzo”, da bi se pet dana kasnije, u srijedu 26. listopada u istom prostoru održalo predavanje Matevža Grande “Gradnja sa zemljom i prirodnim materijalima”.

Na otvorenju: predsjednica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak i profesorica zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta Vjera Bakić

Slijedi u petak, 28. listopada, u tunelima Zerostrasse otvorenje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u prošloj godini, a 11. studenog otvorenje Godišnje izložbe projekata i realizacija članova Društva arhitekata Istre i gostiju, da bi manifestaciju 28. studenog, uz okrugli stol, zaključila izložba arhitektonskog studia Scapelab Cukrarna.

Dobar odaziv s obzirom na sinoćnju kišu

Manifestaciju organiziraju Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) - Breda Bizjak, Helena Sterpin i Tihana Nalić, a partneri programa su Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA), Povijesni i pomorski muzej Istre (PPMI) i Sa(n)jam knjige u Istri. 


Foto: Z. ANGELESKI

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.