republika - dugi
Kultura

GLAZBENI SAVEZ UNISON

Porin za životno djelo posmrtno Akiju Rahimovskom

"Akijev je glas jedan od svega nekoliko onih koji su zaista činili neizbrisivi ”soundtrack” naših života. Generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki", ističe se


 
2 min
HINA
Foto: Hina

"Akijev je glas jedan od svega nekoliko onih koji su zaista činili neizbrisivi ”soundtrack” naših života. Generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki", ističe se

Prvi ovogodišnji Porin za životno djelo za neizmjeran doprinos hrvatskoj glazbi i hrvatskoj kulturi dodjeljuje se posmrtno, "prekasno i još uvijek pod dojmom i u tuzi" Akiju Rahimovskom, pjevaču grupe Parni valjak koji je preminuo prije mjesec dana.

Iz hrvatskog glazbenog saveza Unison kažu kako postoji zlatno pravilo kod donošenja ovakvih odluka – Porin za životno djelo ”post mortem” mogu dobiti samo oni koji su ga zaista, neporecivo zaslužili svojom velikom karijerom, a nisu ga dobili za života samo zato što su još uvijek bili preaktivni, preuspješni i premladi.

"Jednostavno još nije bio njegov red da se popne na pozornicu Porina i da mu se osobno uruči odavno zaslužena životna nagrada", istaknuli su u svom priopćenju.

Aki Rahimovski rođen je 1955. godine u Nišu, ubrzo se s obitelji preselio u Skoplje, gdje je pohađao muzičku školu, odsjek klavir i pjevanje.

U Skoplju je bio član nekoliko sastava, između ostalog grupe Krvna braća, grupe Vakum te Tor, s kojom je 1975. godine nastupio u Zagrebu na BOOM Festivalu, gdje ga je prvi put na pozornici vidio Hus.

U Zagreb je došao 1975. godine, u vremenima kada pojam ”rock pjevač” gotovo da nije uopće postojao kao kategorija i kada su se ljudi glazbom u pravilu bavili kao hobijem ili dopunskim zanimanjem te s tek navršenih 19 godina postao prvi profesionalni rock pjevač.

"Akijev je glas jedan od svega nekoliko onih koji su zaista činili neizbrisivi ”soundtrack” naših života. Generacije i generacije odrasle su, a neke i ostarjele uz pjesme, albume i hitove koje je napisao Hus, odsvirao Parni valjak, a otpjevao Aki", ističe se.


Nastavite čitati

Možemo! predstavio listu za 8. izbornu jedinicu: kandidatkinje i kandidati za politike održivog turizma, zaštite javnog dobra i zelenu reindustrijalizaciju Istre i Kvarnera

"Posvećeni smo radu na ostvarenju naših programskih ciljeva. Naša je vizija Hrvatska kao zemlja pravednosti, jednakosti i prosperiteta"  rekla je Dušica Radojčić, ističući odlučnost tima da ostvari promjene u korist svih građana * "Ova lista predstavlja nadu i odlučnost u borbi za bolju budućnost Hrvatske", poručila je Sandra Benčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.