Kultura

OTAC HRVATSKE ČIGRE

Preminuo je Mladen Šutej, prvi Hrvat koji je jedrilicom preplovio Atlantik

O svojim plovidbama napisao je šest knjiga, snimio brojne reportaže, te snimio i realizirao 35 dokumentarnih emisija


 
2 min
Istra24

O svojim plovidbama napisao je šest knjiga, snimio brojne reportaže, te snimio i realizirao 35 dokumentarnih emisija

Mladen Šutej, prvi Hrvat koji je jedrilicom preplovio Atlantik i jedan od najpoznatijih hrvatskih jedriličara preminuo je u 78. godini života, javlja More.hr. Šutej je s prvom jedrilicom Hir 2, usidrenoj u Žurkovu kod Rijeke, trenirao od 1974. po Riječkom i Kvarnerskom zaljevu, a s njom je oplovio i Jadran nekoliko puta.

Prvi veći projekt poduzeo je nekoliko godina kasnije nakon što je 1979. kupio desetmetarsku jedrilicu i nazvao je Hir 3. Iz lučice na Žurkovu sam se otisnuo 1982. na opasan put preko Atlantika do Karipskih otoka i Floride. Ukupno je na putu do Amerike i natrag proveo godinu dana.

 

Izgradio i opremio Hrvatsku čigru

Istom jedrilicom Mladen Šutej je u pratnji Ozrena Bakrača 1989. oplovio i Rt Horn, a vratili su se Tihim i Indijskim oceanom, te kroz Crveno more natrag kući. Nakon povratka s nekoliko prijatelja 1993. godine osniva Hrvatski oceanski jedriličarski klub.

U pripremi za projekt Ekspedicija Arktik-Antarktika za 10 mjeseci u suradnji sa 700 osoba u brodogradilištu Kraljevica izgradio je i opremio jedrilicu Hrvatska čigra. Plovidbu je započeo 1994. godine, a trajala je 37 mjeseci nakon čega se vraća u Biograd. Nakon toga Šutej vodi klub i brine se o Čigri koja postaje jedna od najpoznatijih hrvatskih jedrilica. Čigra početkom 2000-ih kreće na put oko svijeta, podjeljen u 25 etapa, s ukupno 183 sudionika.

Mladen Šutej šest puta je prejedrio Atlantik, prvi put sam, dva puta Pacifik (jednom isto sam), jednom Indijski ocean, tri puta Labradorsko more. Dvaput je oplovio Rt Horn i jednom Rt Dobre Nade. O svojim plovidbama napisao je šest knjiga, snimio brojne reportaže, te snimio i realizirao 35 dokumentarnih emisija.


Nastavite čitati

Lokomotiva - Hajduk 1-1

Hajduk je na vrhu ljestvice sa 40 bodova, osam više uz dvije utakmice više od druge Rijeke, a 10 višeuz tri utakmice više od trećeg Dinama, dok je Lokomotiva šesta sa 18 bodova, jednim više od sedmog Varaždina, osme Istre 1961 i devetog Slavena Belupa, dok je na dnu Rudeš sa samo četiri boda

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.