Kultura

Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere

Senzualna i strastvena „Tosca“ u srijedu u Areni

Puna intrige i snažnih emocija, ova najpoznatija i najizvođenija opera svih vremena, učinit će pulski amfiteatar jedinim mjestom na kojem treba biti na dan izvedbe * Pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča, a u režiji Marina Blaževića, ova izvedba „Tosce“ je predstava u čija tri čina, publika gleda tri različita načina njezine moguće inscenacije: od opernog historicizma, u kojem vizualnost počiva na ljepoti kazališnog slikarstva i „autentičnim“ kostimima, preko aktualizacije operne priče do operne režije svedene na neophodno: glazbu, dramu, glas, glumu, osobnost izvođača i intenzitet doživljaj


 
3 min
Istra24

Puna intrige i snažnih emocija, ova najpoznatija i najizvođenija opera svih vremena, učinit će pulski amfiteatar jedinim mjestom na kojem treba biti na dan izvedbe * Pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča, a u režiji Marina Blaževića, ova izvedba „Tosce“ je predstava u čija tri čina, publika gleda tri različita načina njezine moguće inscenacije: od opernog historicizma, u kojem vizualnost počiva na ljepoti kazališnog slikarstva i „autentičnim“ kostimima, preko aktualizacije operne priče do operne režije svedene na neophodno: glazbu, dramu, glas, glumu, osobnost izvođača i intenzitet doživljaj

U sklopu Pulskog kulturnog ljeta, pulska se Arena 26. srpnja pretvara u scenu Puccinijeve opere “Tosca” čija izvedba ondje započinje u 21, sat vremena nakon što zađe sunce, a publika se smjesti u prostor uvijek magičnog starog rimskog amfiteatra.

Ovaj će vrhunski događaj kulturnog ljeta ponuditi nezaboravno iskustvo jer pozornica Arene postaje poprištem pravog opernog trilera, jedne od najpoznatijih i najizvođenijih opera u svijetu svih vremena.

Pod dirigentskim vodstvom maestra Simona Krečiča, a u režiji Marina Blaževića, ova izvedba „Tosce“ je predstava u čija tri čina, publika gleda tri različita načina njezine moguće inscenacije: od opernog historicizma, u kojem vizualnost počiva na ljepoti kazališnog slikarstva i „autentičnim“ kostimima, preko aktualizacije operne priče do operne režije svedene na neophodno: glazbu, dramu, glas, glumu, osobnost izvođača i intenzitet doživljaja.

„Tosca“ je intenzivna priča prepuna snažnih emocija, vrtlog u kojem se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega - vjera u umjetnost, ljubav  i  slobodu. Velika ljubav operne dive Florije Tosce i revolucionara, slikara Cavaradossija, konfrontirana je s principima političkih i moralnih uvjerenja. To je odlučni sukob jedne žene, uvjerene da život treba posvetiti ljubavi i umjetnosti, i društva.  

„Tosca“ uvijek oduzima dah, a vječne arije kao što su Vissi d'arte, E lucevan le stelle, Te Deum te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina posve posebno će zvučati među zidinama drevnog zdanja, pod otvorenim ljetnim nebom. Tenzije između ljubavi i izdaje u „Tosci“ se snažno sudaraju ispunjavajući prostor intrigantnom strašću.

U naslovnoj ulozi izvedbe u pulskoj Areni nastupit će glasovita njemačka sopranistica, uvijek fascinantna i sugestivna solistica koja oduševljava publiku i kritiku diljem Europe, počasna članica riječke Opere - Maida Hundeling. Uz nju će ulogu Cavaradossija tumačiti tenor Ivan Momirov koji je nastupio na opernim pozornicama diljem svijeta (Kanada, Francuska, Italija, Austrija, Japan, Novi Zeland, Poljska, Portugal, Južna Koreja, SAD), u vodećim svjetskim opernim kazalištima kao što su Kraljevska operna kuća Covent Garden u Londonu, Teatro dell’Opera u Rimu, Teatro Carlo Felice u Genovi, Teatro San Carlo u Lisabonu, Mariinsky teatar u Sankt Petersburgu.

U ulozi Scarpije će biti još jedan solist svjetske karijere, nenadmašni, demonski,  Giorgio Surian, koji se ovom ulogom proslavio na mnogim pozornicama opernog svijeta.

U izvedbi sudjeluju i Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca. Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević kao i svjetlo s Daliborom Fugošićem.

I sam je Giacomo Puccini rekao da je, za razliku od njegovih ranijih opera, atmosfera „Tosce“ senzualna i strastvena. Stoga za ovu napetu bezvremensku priču, istodobno ljubavnu melodramu i politički triler, ne postoji prikladnija scenografija od pulskog amfiteatra.

Valja podsjetiti da je ova predstava riječke Opere, izvođena na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, uvrštena među najbolje glazbene događaje u svijetu 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com. Tako je 2020. godine na popis najboljih dospjela u konkurenciji s više od 400 svjetskih glazbenih događaja, zahvaljujući čemu se našla u društvu s produkcijama doista najboljih i najglasovitijih na svijetu kao što su primjerice milanska La Scala ili newyorška Metropolitan Opera.

Ulaznice za operu „Tosca“ Giacoma Puccinija mogu se nabaviti u sustavu Eventim ili na blagajni pulske Arene.

Nakon Tosce 26.7. u pulskoj Areni, Pulsko kulturno ljeto nastavlja se s još tri programa koji će se održati u Malom rimskom kazalištu u Puli: Notebooks of Leonardo da Vinci (15.8.), Most Emira Kulenovića (18.8.) te Opera Amorosa (7.9.).


Nastavite čitati

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.