Kultura

VODSTVO FESTIVALA PREDSTAVILO BOGAT PROGRAM

SVE JE SPREMNO ZA 'MONTE LIBRIĆ' Od ponedjeljka u Circolu štrige, divovi, vile, orke, macmolići, krsnici...

"Cijela Istra kao geomorfološki prostor, kao i njeni kašteli smješteni u jamama i na liticama pričaju fascinantne priče o odnosu između čovjeka i prirode.  Fascinantno je koliko je u tim pričama poštovanje prirode bilo bitno. One predstavljaju bogatstvo naše kulturne nematerijalne baštine, kazao je Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Monte Librića i autor knjige 'Čarobna Istra – skriveni svijet istarskih gradina' iz koje je proizašla tema ovogodišnjeg Festivala


 
6 min
Zoran Angeleski
Ovogodišnja tema: mitološka bića Istre (fotografije: Ivana Vareško)

"Cijela Istra kao geomorfološki prostor, kao i njeni kašteli smješteni u jamama i na liticama pričaju fascinantne priče o odnosu između čovjeka i prirode.  Fascinantno je koliko je u tim pričama poštovanje prirode bilo bitno. One predstavljaju bogatstvo naše kulturne nematerijalne baštine, kazao je Zdenko Bašić, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Monte Librića i autor knjige 'Čarobna Istra – skriveni svijet istarskih gradina' iz koje je proizašla tema ovogodišnjeg Festivala

Uz više pd 70 programa, brojne premijere, gostovanja domaćih i inozemnih autor(ic)a te oko 4.000 naslova po pristupačnim cijenama, u ponedjeljak u 11 sati u pulskom Circolu svečano će se otvoriti 17. izdanje festivala dječje knjige Monte Librić, koje traje od 20. do 26. svibnja.

- Program svečanog otvaranja režirao je Mario Kovač, a scenarij je inspiriran našom ovogodišnjom temom „Mitološka bića Istre“ oko koje smo oblikovali bogat program ovogodišnjeg Festivala: kreativne radionice, naš novi Maštolov, programe  u Librofoniji, Librić teatrinu, Galerijici, priče za laku noć i, naravno, piknike s autorima“, kazala je Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića danas novinarima u Circolu.

Program je najavio i Zdenko Bašić, multimedijalni umjetnik, autor vizualnog koncepta ovogodišnjeg Monte Librića i autor knjige „Čarobna Istra – skriveni svijet istarskih gradina“ iz koje je proizašla tema ovogodišnjeg Festivala. On je kazao da je na Libriću gostovao puno puta i da se u Istri osjeća gotovo kao doma.

Direktorica Librića Slava Ćurković i multimedijalni umjetnik Zdenko Bašić

- Cijela Istra kao geomorfološki prostor, kao i njeni kašteli smješteni u jamama i na liticama, pričaju fascinantne priče o odnosu između čovjeka i prirode. One predstavljaju bogatstvo naše kulturne nematerijalne baštine, kazao je Bašić i kao inspiraciju za svoju knjigu „Čarobna Istra“ spomenuo i svoje bake koje su mu kao malom dječaku pričale priče pune neobičnih bića koja zapravo imaju brojne slične osobine u različitim dijelovima hrvatske tradicijske kulture.

- Fascinantno je koliko je u tim pričama poštovanje prirode bilo bitno, zaključio je Zdenko Bašić.

Na ovom Libriću mitološka bića Istre – krsnike, orka , macmoliće, vile, divove… predstavit će se kroz, kako je rekla direktorica Slava Ćurković,  širok raspon programa i različite umjetničke žanrove, od književnosti do plesa i kazališne umjetnosti, ali i kroz vizualni identitet Librića

- O mitološkim bićima Istre pričat ćemo priče, nismo zaboravili ni znanost koja je također zastupljena u našim kreativnim radionicama, a kao i uvijek važna nam je igra i sport, te će na Libriću djeca moći uživati, igrati se i penjati na penjačkoj stijeni. Svakoga dana od 8 do 20 sati svi su programi besplatni i otvoreni za sve. Naš je cilj svake godine isti - potaknuti kod djece ljubav prema čitanju, kako bi od malih postali veliki čitatelji, kazala je Ćurković.

Koje premijere očekuju posjetitelje?

I ove godine u Pulu dolaze istaknuti autori iz Hrvatske, gosti iz Italije Pino Pace i Luigi dal Cin, dok Žarko Vučinić iz Crne Gore dolazi sa zanimljivim knjigama ekoloških tema. Dolazi i autorica Tatjana Pokrajac Papucci, a premijerno će se predstaviti njena knjiga „Kraljevna u paučinastoj haljini“.

Pulsku premijeru na Libriću imat će i  Sanda Lončar Ružić s knjigom „Na vilinskom tragu“ koju je ilustrirala ugledna akademska slikarica Ana Grigorjev, kao i slikovnica „Ništa strašno“ Ivane Đule i Milice Sinkauz, koju je ilustrirao Dominik Vuković te dvojezična hrvatsko-talijanska knjiga Doris Cerin Otočan „Dvije priče čistog srca“, s ilustracijama pulskog umjetnika Vibora Juhasa.

Dolaze autorice Ines Marciuš Kruljac i Jasmina Kosanović sa slikovnicom „Traže se cirkusanti“, Vanja Obad predstavit će roman „Liza i hotel profesora Magnolije“, Lucija Stanojević slikovnicu „Čudnovata dama Trema“, a glumica, pjevačica i spisateljica Mila Elegović „Vrabicu Hrabricu“. Tu je i novi roman Moree Banićević „Izgubljeni gospodin Kovač“.

Monte Librić se pridružuje proslavi 150. godišnjice rođenja slavne književnice Ivane Brlić Mažuranić pa će na 'Pikniku s autorom' u petak 24. svibnja ilustratorica Vendi Vernić gostovati sa slikovnicom koja donosi priču Ivane Brlić Mažuranić „Menažerija“, prvi puta objavljenu 1905. godine, a upravo ju je objavila Naklada Ljevak

Doris Blašković, glavna organizatorica Monte Librića istaknula je da okosnicu festivala čini literarni program “Piknik s autorom”, koji se razlaže i razigrava brojnim izvanliterarnim sadržajima, radionicama koje idu od umjetnosti preko znanosti sve do učenja cirkuskih vještina, ali i scenskim nastupima.

Iris Mošnja, Doris Blašković i Slava Ćurković

- Brojni su i naši glazbeno-scenski programi. Tako će popodneva na Monte Libriću biti posebno scenična, a program će svakog dana počinjati u 17. 30 sati uz “Maštolov”,  igraonicu magičnih bića Istre performerice i kantautorice Sedine Cerovac, a završavati u 19 sati tradicionalnom ‘Pričom za laku noć’ Bake Librić koja i ovog puta odabire recentne naslove hrvatskih izdavača, dodala je Blašković.

Svakodnevno u 18 sati posjetitelje očekuju glazbeno-scenski programi. Librofonia donosi koncert poznatog pulskog Studija glazbene kreativnosti „Čarobna frula“, kao i nastup učenika pulske Glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova koji će predstaviti svoj projekt, slikovnicu “Kako je Imra pomirila instrumente”, uz mentoricu Tamaru Lorencin. Dolazi nam i poznata glazbenica i književnica Lucija Stanojević s interaktivnom koncertnom pričom/predstavom ”Zika Zika Muzikaaa”

Prvi put u programu predstavlja se Storytelling pulskog dramskog pedagoga Aleksandra Bančića i to pod nazivom “Štrige naše svagdašnje”

Ilustratorica Ana Salopek i glazbenik Domagoj Vuković dolaze s audio-vizualnim performansom "Mokoš", a u Librić Teatrinu gostuje Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula s plesnom predstavom „Beskrilci u oblacima” Dramskog i plesnog studija INK-a.

Iris Mošnja, organizatorica Monte Librića koja na Festivalu ima i ulogu Librice, najavila je program  “Piu che una storia”; koji nastaje u suradnji s Zajednicom Talijana Pula. Ona je naglasila da je Librić od 2012. do danas jedini literarni festival čiji se programi paralelno odvijaju na hrvatskom i talijanskom jeziku, te svake godine programske selektorice talijanskog programa “Piu che una storia” Tamara Brussich i Liana Diković dovode izuzetne talijanske autorice i autore.

Ove godine dolaze iz Italije  Pino Pace i Luigi dal Cin. I dok će Pino Pace predstaviti svoju novu knjigu “Rotte del mare”, kojom ćemo uploviti u povijest svijeta od narodne predaje do modernih mitova, Luigi dal Cin za najmlađe priprema scenski, kazališni nastup, a za odrasle stručno predavanje ‘Tehnike pripovjednog izmišljanja’ koje će se održati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, koja nam je ponovno programski partner, kao i Središnja knjižnica Talijana u Republici Hrvatskoj.

U programu “Piu che una storia“, ali i u Pikniku s autorom nastupit će pulska autorica - Doris Cerin Otočan s knjigom “Due storie di cuore puro”, dok će pulska glumica i redateljica Petra Blašković ovogodišnje Librić izdanje zadužiti radionicama “Istria Magica”.

Svojevrsnu krunu talijanskog programa publika će imati prilike vidjeti zadnjeg festivalskog dana kada će La Contrada Teatra Stabile iz Trsta nastupiti s predstavom “Ritorno a Itaca”.

„Osim talijanskog programa njegujemo i zavičajnu književnost, a ove godine ‘Librić po našu’  predstavlja pulska autorica Izabela Bilić-Rovis s knjigama “Čalendar” i “Čakavčice”, kazala je Iris Mošnja.

Igor Zenzerović, voditelj prodaje Monte Librića kazao je da će se ove godine u prodajnom dijelu Monte Librića predstaviti više od 70 nakladnika, podsjetivši  da je u prodajnom dijelu Librića naglasak na višejezičnosti i dijalektalnosti, odnosno promicanju čakavštine

Posjetitelje očekuje, dodao je Zenzerović, bogata ponuda knjiga za djecu od slikovnica za najmlađe, u ponudi su i klasične bajke, lektirni naslovi, aktualni hitovi, kao i knjige za roditelje, istaknuvši da i ove godine posjetitelje Librića očekuje oko 4.000  naslova po pristupačnim cijenama.

Pulski ilustrator Vedran Štimac oslikao je penjačku stijenu na Libriću.


Nastavite čitati

Pula
 

U Puli 165 građana besplatno pregledalo kožu - na daljnje preglede upućeno 39 ljudi

"Pretjerano izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite povećava rizik bolesti kože te ovakvim inicijativama nastojimo promicati odgovorno ponašanje na suncu, naglasiti važnost korištenja preparata s visokom zaštitom od UV zraka, kao i važnost obavljanja pravovremenih pregleda kože. U svakoj ovakvoj preventivnoj akciji u prosjeku 5 do 10 posto pregledanih upućujemo na daljnje preglede i liječenje zbog suspektnih promjena na koži", ističe prof. dr. sc. Sandra Peternel

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.