Kultura

AUTORICA JE Pulska umjetnica Dora Brkarić

U petak plesna izvedba "STRIPTEASE" u Domu hrvatskih branitelja

Radi se o trećoj fazi istraživačkog projekta Dore Brkarić s kojim je započela u doba izoliranosti fizičkih kontakta 2019. godine, solo video performansom na Marsovom polju u Puli, u želji za penetriranjem u nutrinu vlastita tijela


 
3 min
Istra24

Radi se o trećoj fazi istraživačkog projekta Dore Brkarić s kojim je započela u doba izoliranosti fizičkih kontakta 2019. godine, solo video performansom na Marsovom polju u Puli, u želji za penetriranjem u nutrinu vlastita tijela

Pulska umjetnica Dora Brkarić nadolazeći petak, 8. rujna 2023. godine predstavit će autorsku plesnu izvedbu ‘STRIPTEASE’ u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 20 sati u sklopu ljetnog programa Udruge Metamedij.

 

Predstava nastaje potaknuta željom za sirovim eksponiranjem intime u suprotnosti s otuđenjem koje nameću uvjeti života i rada u nesigurnom svijetu umjetnosti i neoliberalnog kapitalizma, gdje su intimni i radni odnosi opterećeni samopromocijom, ambicijom i validacijom. Radi se o trećoj fazi istraživačkog projekta Dore Brkarić s kojim je započela u doba izoliranosti fizičkih kontakta 2019. godine, solo video performansom na Marsovom polju u Puli, u želji za penetriranjem u nutrinu vlastita tijela. Od samih početaka, Dorino istraživanje bavi se odnosom sa rodnim gradom a polazi od impulsa za otkrivanjem slojeva vlastitog identiteta i želje za njegovim ogoljenjem.

 

Metodologija koju je koristila prenosi se u sljedeću etapu koja se ostvaruje u kolaboraciji sa kustosicom Elenom Apostolovski, a prenosi video rad u izvedbeni prostor ispreplićući pokret, video i prijenos uživo, fokusirajući se na tehnološki i društveni voajerizam. Uz produkcijusku podršku centra KNAP, 2022. godine Dora ostaje u ulozi koreografkinje dok izvedbu utjelovljava plesačica Iva Katarinčić u glavnoj ulozi te Marko Gašparović i Dora Brkarić u podržavajućim ulogama. Autorsku glazbu producira Jasmin Mahmić Fiume, kostime Antonija Senjak, scenografiju Adam Szekeres. Izvedba se predstavlja publici u sklopu Crte za beskraj Centra za Kulturu KNAP na Peščenici u Zagrebu koji su osmislile Ivana Meštrov i Morana Foretić.

 

Uz potporu Ministarstva kulture i medija za poticanje stvaralaštva u području suvremenog plesa i suvremenog cirkusa u 2023, Istarsku Županiju i udrugu Metamedia, Dora Brkarić i buzećanka Iva Katarinčić posvećuju se koreografskom i istraživačkom procesu te u Puli razvijaju plesni duet koji u centar smješta pretresanje identiteta. Proučavajući korijene odrastanja u Istri; sakupljena iskustva, osjećaje, ali i mitologiju, simboliku i rituale utkane u tkivo, propituju epitete s kojima su se oduvijek poistovjećivale i kako oni oblikuju njihovu stvarnost. Kostime osmišljava i izrađuje pulska umjetnica Mia Miletić inspirirana tradicionalnom nošnjom, čovječjom ribicom i radničkom klasom, glazbu potpisuje Jasmin Mahmić Fiume, scenografiju Adam Szekeres, a tekst Elena Apostolovski. Izazivajući istarsku prošlost i društvenu konstrukciju ženskog identiteta, izvedba poziva na suradnju i iskrenost te potiče na pitanje: Kako mjesta u kojima odrastamo oblikuju naša tijela, što utkaju u naše identitete obiteljske i društvene prošlosti i kako se odražavaju u sadašnjosti?

 

Dora Brkarić i Iva Katarinčić će se istim radom krajem mjeseca (22.-23.9) predstaviti i na zagrebačkom festivalu Improspekcije u MSU Gorgona, uz što će se u Muzeju suvremene umjetnosti održati i radionica ‘Pipci, pokrovi, zasloni, ljubavi’ uz kustosicu Elenu Apostolovski, kako bi otvorile priliku za bliže upoznavanje autorske prakse umjetnice Dore Brkarić, expandirajući artis talk u intimne tjelesne prostore kroz performativne igre.


Nastavite čitati

Pula
 

Kodikamo hrpa u galeriji Poola

Istaknuti hrvatski umjetnik Đorđe Jandrić dobro je poznat istarskoj i pulskoj publici jer je sudjelovao na sve tri međunarodne manifestacije "Tu smo"

Pula
 

NE CVIKAJ GENERACIJO Atomsko sklonište večeras svira na Portarati

Sudeći prema njihovim svježim set listama, Atomci koncert otvaraju pjesmom "U vremenu horoskopa", a nižu se "Čedna gradska lica", "Oni što dolaze za nama", "Ne cvikaj generacijo", "Pakleni vozači", "Bez kaputa", "Žuti kišobran", "Treba imat dušu", "Olujni mornar", "Djevojka broj 8", "Posljednji let Boinga 707", "Umro je najveći mrav", "Pomorac sam majko"... Lijepu "Mutnu rijeku" ne sviraju

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.