Kultura

AUTORICA JE Pulska umjetnica Dora Brkarić

U petak plesna izvedba "STRIPTEASE" u Domu hrvatskih branitelja

Radi se o trećoj fazi istraživačkog projekta Dore Brkarić s kojim je započela u doba izoliranosti fizičkih kontakta 2019. godine, solo video performansom na Marsovom polju u Puli, u želji za penetriranjem u nutrinu vlastita tijela


 
2 min
Istra24

Radi se o trećoj fazi istraživačkog projekta Dore Brkarić s kojim je započela u doba izoliranosti fizičkih kontakta 2019. godine, solo video performansom na Marsovom polju u Puli, u želji za penetriranjem u nutrinu vlastita tijela

Pulska umjetnica Dora Brkarić nadolazeći petak, 8. rujna 2023. godine predstavit će autorsku plesnu izvedbu ‘STRIPTEASE’ u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 20 sati u sklopu ljetnog programa Udruge Metamedij.

 

Predstava nastaje potaknuta željom za sirovim eksponiranjem intime u suprotnosti s otuđenjem koje nameću uvjeti života i rada u nesigurnom svijetu umjetnosti i neoliberalnog kapitalizma, gdje su intimni i radni odnosi opterećeni samopromocijom, ambicijom i validacijom. Radi se o trećoj fazi istraživačkog projekta Dore Brkarić s kojim je započela u doba izoliranosti fizičkih kontakta 2019. godine, solo video performansom na Marsovom polju u Puli, u želji za penetriranjem u nutrinu vlastita tijela. Od samih početaka, Dorino istraživanje bavi se odnosom sa rodnim gradom a polazi od impulsa za otkrivanjem slojeva vlastitog identiteta i želje za njegovim ogoljenjem.

 

Metodologija koju je koristila prenosi se u sljedeću etapu koja se ostvaruje u kolaboraciji sa kustosicom Elenom Apostolovski, a prenosi video rad u izvedbeni prostor ispreplićući pokret, video i prijenos uživo, fokusirajući se na tehnološki i društveni voajerizam. Uz produkcijusku podršku centra KNAP, 2022. godine Dora ostaje u ulozi koreografkinje dok izvedbu utjelovljava plesačica Iva Katarinčić u glavnoj ulozi te Marko Gašparović i Dora Brkarić u podržavajućim ulogama. Autorsku glazbu producira Jasmin Mahmić Fiume, kostime Antonija Senjak, scenografiju Adam Szekeres. Izvedba se predstavlja publici u sklopu Crte za beskraj Centra za Kulturu KNAP na Peščenici u Zagrebu koji su osmislile Ivana Meštrov i Morana Foretić.

 

Uz potporu Ministarstva kulture i medija za poticanje stvaralaštva u području suvremenog plesa i suvremenog cirkusa u 2023, Istarsku Županiju i udrugu Metamedia, Dora Brkarić i buzećanka Iva Katarinčić posvećuju se koreografskom i istraživačkom procesu te u Puli razvijaju plesni duet koji u centar smješta pretresanje identiteta. Proučavajući korijene odrastanja u Istri; sakupljena iskustva, osjećaje, ali i mitologiju, simboliku i rituale utkane u tkivo, propituju epitete s kojima su se oduvijek poistovjećivale i kako oni oblikuju njihovu stvarnost. Kostime osmišljava i izrađuje pulska umjetnica Mia Miletić inspirirana tradicionalnom nošnjom, čovječjom ribicom i radničkom klasom, glazbu potpisuje Jasmin Mahmić Fiume, scenografiju Adam Szekeres, a tekst Elena Apostolovski. Izazivajući istarsku prošlost i društvenu konstrukciju ženskog identiteta, izvedba poziva na suradnju i iskrenost te potiče na pitanje: Kako mjesta u kojima odrastamo oblikuju naša tijela, što utkaju u naše identitete obiteljske i društvene prošlosti i kako se odražavaju u sadašnjosti?

 

Dora Brkarić i Iva Katarinčić će se istim radom krajem mjeseca (22.-23.9) predstaviti i na zagrebačkom festivalu Improspekcije u MSU Gorgona, uz što će se u Muzeju suvremene umjetnosti održati i radionica ‘Pipci, pokrovi, zasloni, ljubavi’ uz kustosicu Elenu Apostolovski, kako bi otvorile priliku za bliže upoznavanje autorske prakse umjetnice Dore Brkarić, expandirajući artis talk u intimne tjelesne prostore kroz performativne igre.


Nastavite čitati

Pula
 

Tko redovno plaća račune odvoza otpada? Stalni stanovnici kvarta. Po kojoj formuli? Po količini? Kako se zna koju količinu ja ubacim mjesečno? Odokativno?

Stanovnici kvarta dobili su ključiće, no ubrzo nam oni više nisu trebali jer su podzemni spremnici bili otključani za sve koji stalno ili povremeno stanuju, borave u kvartu. Povremeni su neki vlasnici apartmana i turisti iz mnogobrojnih apartmana, korisnici parkirališta, prolaznici, mnogobrojni posjetioci raznih događaja u Areni...Oni ne odvajaju otpad nego ubacuju svoje vrećice u prvi koji im je na putu

Pula
 

Igor Belas: "Vršnjačko nasilje u velikom porastu, potrebno je preispitati i unaprijediti postojeće edukacije borbi protiv nasilja"

Iako smo vidjeli da se predmetno nasilje počelo i relativizirati razmišljanjima kako je tučnjava uvijek bilo i biti će, moramo se zapitati u kojem smjeru kao društvo idemo ako smo u 2023. godini sposobni relativizirati nasilje umjesto oštro reagirati i proaktivno djelovati preispitivanjem i unapređivanjem postojećih edukacija kako se takve stvari više ne bi počiniteljima motale po glavi, veli Belas

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.