Kultura

u galeriji Poola u Puli

U petak se otvara izložba Zdravka Milića: "Lunadrom" - Na rubu znanosti i na ivici istine, van puta interdisciplinarnog inženjeringa

Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko, kaže autor


 
2 min
Istra24

Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko, kaže autor

U petak 15. travnja u galeriji Poola u Puli ru 20 sati bit će otvorena izložba "Lunadrom" - Na rubu znanosti i na ivici istine, van puta interdisciplinarnog inženjeringa, autora Zdravka Milića.

Promatrajući svijet oko sebe, Milić ga vidi onakvim kakvim ga mi uporno ne želimo sagledati. Premda kritičan, ali ne nužno i pesimističan, te potaknut teorijama Zecharije Sitchina i Davida Ickea, Milić svoje umjetničko djelovanje tretira kao svojevrsnu opomenu, ali i kao polazište za diskusiju te zalazi u sfere paralelnih svjetova koji levitiraju na rubu fikcije i realnosti.

Sam autor o tome kaže: “Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko; gdje se preklapaju daleke prošlosti i daleke budućnosti; gdje su vidljiva svjetlosna isijavanja i zgusnute energije; gdje se otkrivaju skrivene istine, vezane uz naš prepoznatljivi istarski pejzaž nad kojim se postepeno otkrivaju novi-stari svjetovi u čijem dijelu i mi sudjelujemo.”

                                                                 Mladen Lučić (Monografija Zdravko Milić. MSUI 2019.)

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. Diplomirao je slikarstvo na Accademia Delle Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate (1988.). Od 1978. do 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU Rijeka i HDLU Zagreb. Od 2006. zaposlen je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te u zvanju redovitog profesora te predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik. Intenzivno izlaže od početka 70-ih godina. Izlagao je na 102 samostalnih te sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik je velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija, a za svoj je rad dobio 62 nagrade i priznanja. Njegova djela nalaze se u mnogim značajnim privatnim i javnim zbirkama.


Nastavite čitati

Pula
 

SUKOB OKO PARKINGA U TRŠĆANSKOJ ULICI Tko ima pravo, tko sječe užad, tko razbija staklo na vozilu

Predstavnica stanara Ivana Rampini: "Hrvatske željeznice svojataju nešto što nije njihovo vlasništvo, već su to dobili u posjed na trajno korištenje. Oni ne razmišljaju o stanarima zgrade koji ovdje žive 24 sata, a oni tamo rade samo 8 sati. I sad se inate" * HŽ: "Iako stanari okolnih zgrada imaju oko svojih zgrada zemljište na kojem mogu parkirati i po potrebi urediti parkirališta, neprekidno nam stvaraju neugodnosti. Ruše se postavljeni stupići, sijeku užad koja je postavljena na ulaz u parkiralište, te razbijaju stakla na parkiranom vozilu"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.