republika - dugi
Kultura

u galeriji Poola u Puli

U petak se otvara izložba Zdravka Milića: "Lunadrom" - Na rubu znanosti i na ivici istine, van puta interdisciplinarnog inženjeringa

Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko, kaže autor


 
2 min
Istra24

Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko, kaže autor

U petak 15. travnja u galeriji Poola u Puli ru 20 sati bit će otvorena izložba "Lunadrom" - Na rubu znanosti i na ivici istine, van puta interdisciplinarnog inženjeringa, autora Zdravka Milića.

Promatrajući svijet oko sebe, Milić ga vidi onakvim kakvim ga mi uporno ne želimo sagledati. Premda kritičan, ali ne nužno i pesimističan, te potaknut teorijama Zecharije Sitchina i Davida Ickea, Milić svoje umjetničko djelovanje tretira kao svojevrsnu opomenu, ali i kao polazište za diskusiju te zalazi u sfere paralelnih svjetova koji levitiraju na rubu fikcije i realnosti.

Sam autor o tome kaže: “Zalazim u svjetove nekih drugih, pomaknutih realnosti i drukčijih zbilja, gdje je sve zaustavljeno, bestežinsko i izvanvremensko; gdje se preklapaju daleke prošlosti i daleke budućnosti; gdje su vidljiva svjetlosna isijavanja i zgusnute energije; gdje se otkrivaju skrivene istine, vezane uz naš prepoznatljivi istarski pejzaž nad kojim se postepeno otkrivaju novi-stari svjetovi u čijem dijelu i mi sudjelujemo.”

                                                                 Mladen Lučić (Monografija Zdravko Milić. MSUI 2019.)

Zdravko Milić rođen je 1953. godine u Labinu. Srednju Školu primijenjenih umjetnosti, odjel grafike, završio je u Splitu 1973. Diplomirao je slikarstvo na Accademia Delle Belle Arti u Veneciji, 1977. godine u klasi prof. Carmela Zottija. Stručno je usavršavao mozaik na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu u klasi prof. Ricarda Licate (1988.). Od 1978. do 2006. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU Rijeka i HDLU Zagreb. Od 2006. zaposlen je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te u zvanju redovitog profesora te predaje na kolegijima Slikarstvo i Mozaik. Intenzivno izlaže od početka 70-ih godina. Izlagao je na 102 samostalnih te sudjelovao na preko 600 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudionik je velikog broja međunarodnih slikarskih i kiparskih simpozija, a za svoj je rad dobio 62 nagrade i priznanja. Njegova djela nalaze se u mnogim značajnim privatnim i javnim zbirkama.


Nastavite čitati

Pula
 

PADEL USKORO NA VERUDELI Odlučeno je - četiri teniska terena prenamjenjuju se u igrališta za najbrže rastući sport na svijetu. Traži se investitor i zakupac!

Iako je prije samo pola godine cijeli projekt opisivan više kao ideja nego kao konkretan poslovni plan, da će se kad tad realizirati bilo je jasno čim je Grad Pula svojim potpisom odobrio davanje terena u podnajam. ' Padel dvorac u oblacima' sada je, čini se, zaista postao konkretan projekt, s jasnim planom, rokovima i početnom cijenom zakupa. Izgradnju terena preuzet će na sebe najmoprimac - onaj koji preda najbolju ponudu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.