Kultura

Velik interes publike na predstavljanju zbirke pjesama “Pramjera ljubavi” pazinskog poštara i pjesnika Dragana Gortana

Gortanova je zbirka četvrta po redu – prva je objavljena daleke 2008. godine „More ljubavi“ drugu odmah godinu iza toga – „Nebo…Tvoje oči“ treća „Utjeha zvijezde“ tiskana je 2011. godine


 
2 min

Gortanova je zbirka četvrta po redu – prva je objavljena daleke 2008. godine „More ljubavi“ drugu odmah godinu iza toga – „Nebo…Tvoje oči“ treća „Utjeha zvijezde“ tiskana je 2011. godine

Dvorana Istra pazinskog Spomen doma, bila premala za sve zainteresirane koji su došli na predstavljanje četvrte zbirke pjesama “Pramjera ljubavi” pazinskog poštara i pjesnika Dragana Gortana odnosno pete ukoliko se računa i jedna digitalna zbirka.

Zbirka je posebno zanimljiva po tome što ju je ukrasila njegova nećakinja Sara Gortan, koja živi u ćićarijskom Brgudcu.

Knjigu su predstavili predstavnik izdavača Čakavskog sabora Žminj i pazinskog ogranka Matice hrvatske Josip Šiklić i Nada Galant te grafički urednik David Ivić. 

U vrlo je emotivnom tonu prošlo predstavljanje, na kojem je pjesme čitala Pavita Jelinčić, a glazbeni dio su začinili svojim nevjerojatnim glasom Iva Gortan, u duetu najprije s Robertom Meisterom, a kasnije s Pazincem Aldom Foškom.

S Meisterom je izvela skladbu La vie en rose Edith Piaf te „L’appuntamento Ornele Vannoni. Bilo je jako zanimljivo čuti i prve izvedbe uglazbljenih Gortanovih pjesama „Ako mi daš ruku“, „čekajući ljubav“ i „Kao obrve Fride Kahlo“ dok je on samostalno izveo pjesmu Beatlesa „Why my guitar gently weeps“.

- Iz njih uvijek izvire toplina i ona iskonska čovječnost pa se u njima lako prepoznajemo i lako se vežemo za njih. Ljubav nije motiv samo ovog ciklusa, nego čitave zbirke, ali ovdje je ljubav u prvom licu. To je ona ljubav za koju Borges kaže da je jedini način kojim se mjeri vrijeme. Biti s tobom ili ne biti. To je ona ljubav koja mijenja dragulje za trešnje, koja se skriva u jabuci na dnu poštanske torbe, po kojoj se iz šetnje vraća mokrih ramena…pokrivajući onoga koga nema i koja ne nestaje, nego samo mijenja oblik pa se tako u konačnici može prepoznati, na primjer, u djeci, istaknula je Galant.

Gortanova je zbirka četvrta po redu – prva je objavljena daleke 2008. godine „More ljubavi“ drugu odmah godinu iza toga – „Nebo…Tvoje oči“ treća „Utjeha zvijezde“ tiskana je 2011. godine.

Nakon predstavljanja rada svoje nećakinje Sare Gortan, ilustratorice i slikarice, koja je ukrasila njegovu zbirku pjesama, istaknuo je kako je ljudski život trag koji treba ostaviti.

- Ali u tome je bitan let, i kako kaže poznati portugalski pjesnik Fernando Pessoa – Prolazi, ptico, prolazi, i nauči me prolaziti, rekao je Gortan, naglašavajući da najčešće stvara noću, čime gomila nesanicu.

-Ne sumnjam da će ova knjiga naći put do čitatelja i biti vademecum, aš merita, zaključila je Galant.

Organizator pjesničke večeri na kojoj je bilo oko 120-ak ljudi je bilo Pučko otvoreno učilište u Pazinu.


Nastavite čitati

Istra
 

Blokiran rad Nadzornog odbora Kaštijuna. I dalje se čeka prijedlog Županije

Na pitanje imaju li oni ikakvu informaciju zašto se odugovlači s formiranjem novog sastava Nadzornog odbora, čiji je rad itekako pod povećalom uoči nadolazeće turističke sezone kada Kaštijun može očekivati nove probleme s viškovima otpada, članovi koje je predložio gradonačelnik Pule Neven Iveša i Dragan Sokolović potvrđuju da o tome ne znaju ništa

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.