Kultura

nove tribine moći će primiti 1.500 gledatelja

(VIDEO) Malo rimsko kazalište u Puli jedini je antički teatar u Hrvatskoj, a njegovo vraćanje izvornoj namjeni košta preko 20 milijuna kuna

Uz Arenu, Malo rimsko kazalište bit će najreprezentativniji pulski auditorij. U njemu će se održavati koncerti, kazališne predstave, projekcije na preko 330 četvornih metara velikom ekranu postavljenom na stražnjoj strani muzejske zgrade


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Uz Arenu, Malo rimsko kazalište bit će najreprezentativniji pulski auditorij. U njemu će se održavati koncerti, kazališne predstave, projekcije na preko 330 četvornih metara velikom ekranu postavljenom na stražnjoj strani muzejske zgrade

Rekonstrukcija pulskog Malog rimskog kazališta odvija se već dulje od pola godine, a trebala bi biti završena tijekom ljeta. Riječ je o jedinstvenom pothvatu na domaćoj kulturnoj baštini; to je jedini antički teatar u Hrvatskoj, a njegovo vraćanje izvornoj namjeni stajat će preko 20 milijuna kuna.

Polovica izvornog kapaciteta

Uz postojeće antičke ostatke, djelomično će se rekonstruirati originalne dimenzije građevine, koje su bile znatno veće od današnjih. To je moguće učiniti u dva segmenta polukružnog gledališta, dok su na preostalom prostoru od antike naovamo niknule nove građevine: Sveučilišna biblioteka i Kaštel.

Segmenti punih dimenzija tribina napravljeni su od željezne konstrukcije; postavljanje je južne strane pri kraju, a potom slijedi sjeverna. U konačnici će Malo rimsko kazalište moći primiti između 1.200 i 1.500 gledatelja, što je po prilici polovica izvornog kapaciteta.

Iznimno je važno da je cijeli zahvat reverzibilan: sve izvedeno moguće je ukloniti, i lokaciju vratiti u prvobitno stanje

Arheološki muzej Istre

Niži dio gledališta, koji je djelomično sačuvao originalni nagib terena, ali je nestao kamen od kojih su bile izgrađene stube, nadoknađen je stubama od bijelog betona. Njihova površina trenutno se pod zaštitnom oplatom, kako se ne bi oštetile tijekom izvođenja drugih radova.

Iznimno je važno da je cijeli zahvat reverzibilan: sve izvedeno moguće je ukloniti, i lokaciju vratiti u prvobitno stanje.

Složen projekt u starogradskoj jezgri

Prije rekonstrukcije i istodobno s njom obavlja se i konzervacija i restauracija ne samo Malog rimskog kazališta, već i drugih nalaza koji su otkriveni tijekom njegovog iskopavanja.

Jedan od detalja koji svjedoči o složenosti projekta je da je sama lokacija, u starogradskoj jezgri, zbog uskih ulica jedva pristupačna mehanizaciji neophodnoj za izvođenje radova.

Uz Arenu, Malo rimsko kazalište bit će najreprezentativniji pulski auditorij. U njemu će se održavati koncerti, kazališne predstave, projekcije na preko 330 četvornih metara velikom ekranu postavljenom na stražnjoj strani muzejske zgrade.

U planu je u njega vratiti i duh izvornog vremena: Arheološki muzej Istre planira osnovati međunarodni festival antičke drame te tako Puli osigurati još jedan jedinstven kulturni događaj po kojem će biti prepoznata na karti relevantnih kulturnih destinacija.

Pogledajte kako teku radovi na postavljanju tribina


Nastavite čitati

Pula
 

EX MORNARIČKA BOLNICA DOBILA JOŠ JEDNOG STANARA U nekadašnji odjel transfuziologije useljava se pet učionica pulske Škole za odgoj i obrazovanje

Rješenje je ovo koje već dulje prisutan problem sanira, moglo bi se reći, 'u pet do podne', jer se broj učenika Škole za odgoj i obrazovanje iz godine u godinu drastično povećava. Prema podacima s nedavno održanih upisa u školsku godinu 2024./2025., nastavu će u osnovnoškolskim razredima pohađati 106 učenika, dok je učenika srednje škole, uzrasta od 16 do 21 godine, ukupno 29

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.