Kultura

UOČI IZBORA NOVOG RAVNATELJA

Zašto u vrhu INK-a nije bilo mjesta za Matiju Ferlina?

Matija Ferlin je nudio program koji bi, uz njega, kreirali istaknuti zagrebački pisac, dramatičar i dramaturg na izvedbenim i kazališnim projektima Goran Ferčec te renomirana zadarsko-zagrebačka producentica Silvija Stipanov * O cijelom slučaju povodom njezinog poziva Matiji Ferlinu, aktualna šefica INK-a Gordana Jeromela Kaić do danas se nije javno očitovala


 
2 min
Zoran Angeleski
Renomirani umjetnik Matija Ferlin

Matija Ferlin je nudio program koji bi, uz njega, kreirali istaknuti zagrebački pisac, dramatičar i dramaturg na izvedbenim i kazališnim projektima Goran Ferčec te renomirana zadarsko-zagrebačka producentica Silvija Stipanov * O cijelom slučaju povodom njezinog poziva Matiji Ferlinu, aktualna šefica INK-a Gordana Jeromela Kaić do danas se nije javno očitovala

Matija Ferlin, nagrađivani pulski redatelj, koreograf i plesač, renomiran i u svjetskim okvirima (još prije 11 godina u prestižnom njujorškom časopisu 'V Magazine' uvršten je u top 100 umjetničkih otkrića kao "avangardni genij Sashe Waltz"), trebao je na poziv aktualne ravnateljice INK-a Gordane Jeromele Kaić prije godinu dana, početkom 2021. godine, u sutonu IDS-ove vlasti, postati umjetnički ravnatelj INK-a. Ta se funkcija naime stječe na poziv ravnatelja INK-a, a ne putem natječaja.

Matija Ferlin je nudio program koji bi, uz njega, kreirali istaknuti zagrebački pisac, dramatičar i dramaturg na izvedbenim i kazališnim projektima Goran Ferčec te renomirana zadarsko-zagrebačka producentica Silvija Stipanov.

Presudila odluka gradonačelnika Filipa Zoričića

Već su se bile zahuktale njihove pripreme za aktivnu suradnju s uglednim europskim kazalištima i redateljima, kao i pregovori za jedan veći europski projekt sufinanciran sredstvima EU-a.

No, promjenom vlasti u Puli, novi gradonačelnik Fillip Zoričić donio je koncem lipnja prošle godine odluku o zabrani zapošljavanja u gradskim poduzećima, čime se urušio Ferlinov umjetnički projekt, a time i sjajna prilika za kvalitativan iskorak pulske kulturne scene.

To nije sve. Na koncu je ove jeseni aktualna ravnateljica na jednogodišnji rok, do isteka njezinog mandata (koji prestaje 18. studenog ove godine, dok se s njom ne uhoda novi ravnatelj/ica), za umjetničkog ravnatelja imenovala INK-ovog glumca Luku Mihovilovića, sada i pretendenta za mjesto ravnatelja umjesto nje, budući da se ona, nakon četiri mandata, nije javila na natječaj.

Znakovito je da se o pozivu Matiji Ferlinu, a potom i gradonačelnikovoj odluci koja je spriječila ostvarenje tog projekta, aktualna šefica INK-a Gordana Jeromela Kaić do danas nije javno očitovala.


Foto: Jelena Janković

Nastavite čitati

Pula
 

'Lakše je uzdati se u Uljanik nego u mene' - dobar tekst Puljanke Emme Kliman

Ukoliko je suditi prema njenom zrelom i slojevitom tekstu 'Brodovi od papira', čije je sinoćnje premijerno uprizorenje na Maloj sceni i u produkciji INK-a, ispraćeno dugim aplauzom publike, mlada pulska dramaturginja Emma Kliman ne bi trebala brinuti za svoju umjetničku karijeru po skorom završetku zagrebačke akademije * Ova je predstava prva edicija INK-ovog mentorskog projekta KUMMA, koji povezuje iskusne umjetnike i nove talente

Pula
 

'SVI SMO MI IZAŠLI IZ TRLIŠA ULJANIKA' Mladi pulski autori kreirali djelo za svoju zajednicu

Mladi redatelj Gabrijel Lazić, kojemu su svi u obitelji radili u Uljaniku: "Sjećam se kako me mama upozoravala da, između 15 (kad se začula Uljanikova sirena) i 16 sati, ne idem autom u grad, jer tad se Uljanikovci vraćaju kući i treba im se osloboditi prostor da dođu na ručak. Iako sirena i dalje odzvanja u 15, sad mogu voziti auto Bulevarom i Rivom. Uljanik se gasi, ali sjećanje na njega još uvijek je živo. No, ono postaje i svojevrsni teret. Pitam se što učiniti s takvim sjećanjem, kamo s njim, kako ga pretvoriti u djelovanje" * Emma Kliman: "Ovaj tekst pripada Puli"

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.