Politika i društvo

Uz Svjetski dan svjesnosti o leukemiji

Apel HULL-a: Učinite dostupnim specifične terapije za akutnu mijeloičnu leukemiju

U Hrvatskoj, od 156 godišnje oboljelih pacijenata, njih 19 poživi duže od 5 godina. Kada bi bili na EU prosjeku to bi bilo 26 preživjelih pacijenata, odnosno njih 7 preživjelih više, a prema prosjeku iz SAD-a to bi bilo njih čak 47, što je čak 28 preživjelih više, navode iz HULL-a


 
2 min
HINA
Foto: Ordinacija.hr

U Hrvatskoj, od 156 godišnje oboljelih pacijenata, njih 19 poživi duže od 5 godina. Kada bi bili na EU prosjeku to bi bilo 26 preživjelih pacijenata, odnosno njih 7 preživjelih više, a prema prosjeku iz SAD-a to bi bilo njih čak 47, što je čak 28 preživjelih više, navode iz HULL-a

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) uputila je apel da se u Hrvatskoj učine dostupne specifične terapije za liječenje akutne mijeloične leukemije (AML), istaknuvši da je stopa petogodišnjeg preživljavanja kod nas niža od europskog prosjeka i iznosi svega 12,6 posto. 

Upozorili su danas iz Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) u povodu obilježavanja Dana svjesnosti o toj bolesti.

To je 156 pacijenata na godišnjoj razini, ističu te podsjećaju da je prosjek petogodišnjeg preživljavanja od AML-a, jednog od najagresivnijih tipova leukemije u Europi 17, 2 posto, kako pokazuje studija EUROCARE -5, odnosno čak 30,5 posto u SAD-u (prema podacima američkog National Cancer Instituta). 

Kad se te brojke pretvore u ljudske živote, to znači da u Hrvatskoj od 156 godišnje oboljelih pacijenata njih 19 poživi duže od 5 godina. Kada bi bili na EU prosjeku to bi bilo 26 preživjelih pacijenata, odnosno njih 7 preživjelih više, a prema prosjeku iz SAD-a to bi bilo njih čak 47, što je čak 28 preživjelih više, navode iz HULL-a.

”Rano dijagnosticiranje akutnih leukemija ima velik utjecaj na preživljavanje i na iskustva pacijenata u borbi s bolešću. Također, vrlo je važno korištenje raznih pametnih i inovativnih terapija koje bolesnicima u relapsno refraktornim fazama bolesti povećavaju vjerojatnost da će uspješno doći do transplantacije koštane srži koja može biti spasonosna ili da će se oboljelima produljiti život te poboljšati kvaliteta života”, poručio je predsjednik HULL-a, Dražen Vincek.

Iz HULL-a tako apeliraju na Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje da i kod nas osiguraju specifične terapije koje su dostupne u većini zemalja EU, a koje mogu pomoći u spašavanju života oboljelih od AML-a.

HULL će, kao dio globalne udruge ”Know AML”, obilježiti svjetski Dan svjesnosti o AML-u dijeljenjem edukativnih materijala o važnosti pravilne prehrane oboljelih od AML-a koji su u tretmanu citostaticima.


Nastavite čitati

Plenković: Nitko od Zagreba nije tražio slanje vojnika u Ukrajinu

Milanović je u utorak rekao da Plenković "do danas nije prežalio što je Hrvatski sabor spriječio indirektno uključivanje Hrvatske u rat u Ukrajini i posebno ga smeta što sada ne može Hrvatsku odvesti u još veću katastrofu, odnosno ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu"

Plenković je suodgovoran za aferu Geodetski fakultet

„Premijer kontinuirano brani ministricu Ninu Obuljen Koržinek i ne samo da je brani nego zbog nje napada i EPPO, dovodi u pitanje njihovu nadležnost, ulazi u sukobe s glavnom europskom tužiteljicom i sada vidimo da je to jedan od razloga zbog kojih je Ivan Turudić imenovan za glavnog državnog odvjetnika", ustvrdila je Benčić na konferenciji za novinare u Saboru

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.