Politika i društvo

pregovori o plaćama pulskih odgajateljica

Cerovac: Gradskim prijedlogom plaće odgajateljica rasle bi u prosjeku za 155, a čističicama za sto kuna. To je neprihvatljivo!

Kada plaću zaposlenika u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula usporedimo sa plaćom osnovnih škola, dolazimo do poraznog saznanja kako zaostaje za oko 900 kuna u neto iznosu, navodi Cerovac te dodaje da su se zadnjih godinu dana cijene goriva povećale za oko 65 posto, prehrambeni proizvodi za oko 15 posto, ali povećane su cijene i drugim proizvodima


 
4 min
Borka Petrović

Kada plaću zaposlenika u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula usporedimo sa plaćom osnovnih škola, dolazimo do poraznog saznanja kako zaostaje za oko 900 kuna u neto iznosu, navodi Cerovac te dodaje da su se zadnjih godinu dana cijene goriva povećale za oko 65 posto, prehrambeni proizvodi za oko 15 posto, ali povećane su cijene i drugim proizvodima

U tijeku su pregovori između Grada Pule i sindikata o povećanju plaća djelatnika gradskih vrtića. Iako iz Grada nismo dobili odgovor kako pregovori napreduju, a iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije pregovore ocjenjuju "teškima", oglasili su se iz Jadranskog sindikata, koji je očito nezadovoljan.

Još u studenom ovaj je sindikat zatražio da ih se, kao reprezentativni sindikat u vrtiću Mali svijet, uključi u pregovore, no do danas nisu dobili službeni odgovor na svoja traženja.

Povećanje osnovice za 3+3 posto

Kako doznajemo, Grad Pula je kao osnivač tri predškolske ustanove (Dječji vrtić Pula, Dječji vrtić Mali svijet i Dječji vrtić Rin Tin Tin), predložio povećanje osnovice za tri posto od 1. srpnja 2022. godine te povećanje osnovice za sljedećih 3 tri posto od 1. prosinca 2022. godine.

Boris Cerovac/Dusko Marusic/PIXSELL

Što to znači i koliko bi se zaposlenicama povećala neto plaća te koliki je ukupan iznos koji bi Grad Pula trebao izdvojiti, pojašnjava predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

- Prosječna neto plaća radnika tri dječja vrtića danas iznosi oko 6.150 kuna. Kada pribrojimo porez, prirez i dodatak za mirovinsko, prosječni iznos bruto plaće je oko 8.300 kuna. Povećanje od 3 posto na prosječnu bruto plaću od 8.300 kuna iznosi 250 kuna bruto. Kada se od tog iznosa odbije 20 posto naknade za mirovinsko te 20 posto poreza plus prirez (jer je uglavnom iskorištena olakšica), prosječno neto povećanje iznosi 155 kuna.

Spremačice, koje imaju najmanju plaću, mogu očekivati povećanje od oko 100 kuna u neto iznosu, pojašnjava Cerovac. 

Zaposlenicima Grada 15 tisuća neto mjesečna plaća

- Kada prosječnom bruto iznosu od 250 kuna po zaposleniku, pribrojimo 17 posto poreza na plaću, mjesečni prosječni iznos po zaposlenom je 290 kuna. Pod pretpostavkom da je u tri dječja vrtića zaposleno oko 250 radnika, što množimo s mjesečnim troškom od 290 kuna, proizlazi da je dodatno mjesečno izdvajanje Grada Pule, za sve tri predškolske ustanove 72.750 kuna. Stoga bi Grad Pula u 2022. godini za predloženo povećanje izdvojio 363.750 kuna.

Plaća zaposlenih u predškolskim ustanovama zaostaje za plaćom drugih zaposlenika Grada Pule i to punih deset godina

Boris Cerovac

Usporedbe radi, za zaposlenika Grada koji prima 15.000 kuna neto mjesečnu plaću, uz poreze na plaću i od plaće, te dodatka za mirovinski, na godišnjem nivou Grad utroši oko 340.000 kuna, navodi Cerovac.

Napominje da je nedavno u javnosti navedeno kako plaća zaposlenih u predškolskim ustanovama zaostaje za plaćom drugih zaposlenika i to punih deset godina.

Zaostaju za učiteljima za 900 kuna

- Kada plaću zaposlenika u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula usporedimo s plaćom osnovnih škola, dolazimo do poraznog saznanja kako zaostaje za oko 900 kuna u neto iznosu, navodi te dodaje da su se zadnjih godinu dana cijene goriva povećale su se za oko 65 posto, prehrambeni proizvodi za oko 15 posto, ali povećane su cijene i drugim proizvodima.

- Znači trošak života je u godinu dana porastao za oko 20 posto, a uslijed pandemije izazvane koronavirusom i ratom u Ukrajini, kroz naredni vremenski period očekuju se nova, veća poskupljena svih proizvoda. Konačno, prihvaćanje dodatnog povećanja od tri posto za narednu godinu, moglo bi značiti da više nema pregovora o kolektivnom ugovoru do kraja 2023. godine, a time ni povećanja plaća, neovisno o očekivanim drastičnim povećanjima troškova života, zaključuje predsjednik Jadranskog sindikata.

- Postavljam pitanje trebaju li se zaposlenici predškolskih ustanova zadovoljiti prosječnim mjesečnim povećanjem plaće od oko 155 kuna neto ili spremačice za 100 kuna neto?

Oskudno povećanje otjerat će odgojitelje

Zar predstavnici Grada Pule ne razumiju da će se ovim oskudnim povećanjem napraviti još veća (negativna) razlika plaća zaposlenika predškolskih ustanova naspram prosječne plaće u Hrvatskoj? Zar prema prijedlogu grada Pule zaposlenici dječjih vrtića, njih 250, vrijede koliko jedan zaposlenik grada Pule. Zašto Grad Pula za 2022. godinu ne izdvoji milijun i petsto tisuća kuna za zaposlenike tri dječja vrtića i time im ispravi nanesenu nepravdu, pita se Cerovac.

Dodajući da će ovakvim postupanjem Grad Pula otjerati zaposlenike dječjih vrtića da potraže sreću negdje drugdje pa i u inozemstvu, zaključuje dodajući kako će biti zanimljivo vidjeti koji će to sindikat prihvatiti ovakvo mizerno povećanje plaća.


FOTO: Pixabay

Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.