Politika i društvo

kadroviranje na HDZ-ov način

Članska iskaznica HDZ-a ključna referenca za odabir novog direktora Brijuni Rivijere Ivice Butorca


 
6 min
Danijela Bašić-Palković

Odmah nakon zadnjih lokalnih izbora, gdje je držao visoku treću poziciju na županijskoj listi HDZ-a, koju je predvodio predsjednik Anton Kliman, Ivica Butorac imao je razloga za slavlje.

Ovaj 42-godišnji diplomirani pravnik i bivši predsjednik pulskog HDZ-a, po dobivanju mandata u županijskoj Skupštini, u kratkom je roku dobio i novi posao te je imenovan direktorom državno-županijske tvrtke Brijuni Rivijera.

Za direktorsku funkciju u državno-županijskoj tvrtki nema natječaja

Na to je mjesto došao bez javnog natječaja iako se radi o državno-županijskoj tvrtki u kojoj Republika Hrvatska ima udio od 67 posto, dok Istarska županija raspolaže s udjelom od 33 posto. Važno je istaknuti da javnog natječaja nije trebalo ni biti, što je poražavajuće, no ta je praksa ukinuta prije nekoliko godina.

U međuvremenu, javnost nije doznala kakve je sve reference imao Butorac i zašto je baš on izabran za direktora „vodećeg trgovačkog društva koje pokreće razvojne procese Brijuni Rivijere“.

Znači, Butorac je kao direktor tvrtke s plaćom od 15 tisuća kuna, odgovoran za upravljanje najatraktivnijim prostorom u priobalju južne Istre i projektom kojim se već dugi niz godina bezuspješno pokušava promijeniti slika istarskog i hrvatskog turizma.

Ono što je pak poznato iz javno dostupnih podataka, jest da Butorac od 2016. godine vodi Udrugu za zaštitu pacijenata Pula, da je nekad imao i svoj odvjetnički ured koji je u međuvremenu ugašen te da je kratko vrijeme bio zaposlen kao pravnik u Centru za rehabilitaciju-Down sindrom centar Pula.

Tijekom kampanje na lokalnim izborima Anton Kliman i Ivica Butorac (desno)
Upravna vijeća, županijski odbori, mandat vijećnika

U toj je ustanovi do 2019. godine ravnateljica bila njegova majka Branka, a nju je na toj funkciji naslijedila Ines Nemet Butorac, supruga direktora Brijuni Rivijere.

Imenovanje Butorca za direktora Brijuni rivijere krajem svibnja 2021. godine predložio je Milan Plećaš, ravnatelj Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), dakle tvrtke u vlasništvu države.

Taj prijedlog prihvatilo je Upravno vijeće CERP-a kojim predsjeda HDZ-ov ministar Darko Horvat i koji je kao predsjednik Upravnog vijeća CERP-a donio odluku da se za direktora Brijuni Rivijere imenuje Ivica Butorac.

Među članovima Upravnog vijeća CERP-a nalazi se još sedam HDZ-ovih ministara, predstavnica Ureda Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te predstavnik sindikata i poslodavaca. Ivicu Butorca je potom imenovala Skupština društva i sve je prošlo glatko i bez ikakvih prijepora.

Iz nadležnog Ministarstva nema odgovora

Od nadležnog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zatražili smo da nam dostave životopis i reference novog direktora Brijuni Rivijere, no do zaključenja ovog teksta njihova pojašnjenja nismo dobili.

U Centru za restrukturiranje odgovaraju da je Ivica Butorac imenovan direktorom sukladno Odluci Upravnog vijeća CERP-a jer je ispunjavao sve opće i posebne uvjete.

-Odluka Upravnog vijeća CERP-a donijeta je temeljem odredbi Zakona o upravljanju državnom imovinom, Zakona o trgovačkim društvima i Uredbe o uvjetima za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora i uprava pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i načinu njihova izbora potrebne za obavljanje navedenih poslova, rekla je glasnogovornica CERP-a Tijana Hrvojević Matković.

Sasvim je jasno da je članska iskaznica HDZ-a bila ključna referenca pri odabiru novog direktora Brijuni Rivijere, koji bi se sada trebao baviti otvaranjem novih radnih mjesta, stvaranjem uvjeta za provedbu i upravljanjem brijunskom rivijerom kao cjelovitim turističkim resortom. Jer, kako to lijepo piše na papiru, „misija tvrtke je biti nositelj gospodarskog razvoja Istre i Republike Hrvatske“.

I od novog direktora tražili smo da nam dostavi svoj životopis, a pitali smo ga je li ga kojim slučajem u Brijuni Rivijeru „pogurao“ saborski zastupnik i predsjednik istarskog HDZ-a, Anton Kliman, s kojim je usko surađivao i na zadnjim lokalnim izborima.

Ivica Butorac nije dostavio reference

Iako na to konkretno pitanje nije odgovorio, Butorac je ponovio odgovor iz CERP-a, poručivši "da je za direktora imenovan jer zadovoljava sve uvjete". Koje konkretno, nije precizirao.

Ni prvi ni zadnji koji je posao dobio uz pomoć politike, no čini se da će se nekim funkcijama koje Butorac istovremeno obnaša kao direktor tvrtke čiji su osnivači država i Istarska županija, baviti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Osim što je županijski vijećnik, potpredsjednik županijskog Odbora za statut, poslovnik i lokalnu samoupravu te član županijskog Odbora za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju, Butorac ima i važne funkcije u ustanovama kojima je osnivač država.

On je, podsjetimo, direktor državne-županijske tvrtke, pa je pitanje može li istovremeno biti i na važnim funkcijama u državnim ustanovama.

U njegovoj imovinskoj kartici navedeno je da je i predsjednik Upravnog vijeća Centra za socijalnu skrb Rovinj, ali i član Upravnog vijeća Instituta za poljoprivredu Poreč.

Ivica Butorac Foto Istarska županija
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ispituje sve okolnosti

Samo od naknada za članstvo u županijskoj Skupštini i sjednica županijskog odbora, ovaj uspješni političar i odnedavno menadžer, godišnje ostvaruje prihod od 15 tisuća kuna. Tu treba pridodati i naknade u Upravnim vijećima koje mu godišnje iznose 7,200 kuna.

U zadnjem razgovoru Butorac je potvrdio „da je sve vezano uz njegove funkcije riješeno“. Kolegica Chiara Bilić pitala ga je li tražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, na što je Butorac kazao da je, i "da je to sve riješeno".

Međutim, u Povjerenstvu nam je službeno potvrđeno da nikakvo mišljenje nije zatražio. Što se njegovih ostalih funkcija tiče, u Povjerenstvu su potvrdili da će ispitati sve okolnosti, nakon čega će odlučiti o osnovanosti pokretanja postupka.

Butorac se u svom pisanom odgovoru nije očitovao o svojim funkcijama koje ima u Centru za socijalnu skrb Rovinj i porečkom Institutu za poljoprivredu te se isključivo referirao na mandat vijećnika u Skupštini.

- Prije konstituirajuće sjednice Županijske skupštine pisanim putem sam od stručnih službi Županije zatražio tumačenje mogu li kao direktor Brijuni rivijere ujedno biti i županijski vijećnik, rekao je Butorac. Dodao je da se ne radi o nespojivim dužnostima te da funkciju direktora i vijećnika može istovremeno obnašati.

Butorac ne zna ništa o investitorima

Iako je predsjednik Nadzornog odbora Brijuni Rivijere, Marcel Medak, nedavno za Istra24 izjavio "da se direktor Ivica Butorac intenzivno uključio u pregovore s potencijalnim investitorima koji su se u međuvremenu javljali te da je bilo nekakvih razgovora za lokacije Pineta, Hidrobaza, Saccorgiana i Muzil", Butorac tvrdi da službenog interesa nije bilo.  

„Posao direktora uključuje i kontakte sa zainteresiranim investitorima i poslovnom zajednicom. Od kada obnašam funkciju direktora, znači tijekom proteklih šest mjeseci, nije bilo službenih pisama namjere od potencijalnih investitora, niti je Društvo bilo koga vodilo na lokacije iz svog portfelja“, naveo je.

Čini se da i Butorac nastavlja praksu bivše Uprave koja je odbijala direktno komunicirati s medijma, a zašto i bi, kada očito uživa debelu zaštitu stranke koja je na vlasti. Njegovo imenovanje prošlo je glatko i u tišini, a odlučivalo se u uskom stranačkom krugu. Ovakav eklantantan primjer stranačkog kadroviranja, ponovno dokazuje kako za političare vrijede posebna pravila. U prvom redu, ona stranačka.


Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) Lorena Boljunčić: "Gradonačelniče, nemojte nam prodavati maglu"

"Jučer sam stavila fejs objavu o tome kako su nam ulice u centru prljave. Puno je ljudi u gradu, sve je to normalno. Samo što prošlih godina nije bilo baš tako jako (radim u centru). ALI, kad onda gradonačelnik krene bandićevski jutros u 3 sata prati ulice s Herculaneom i to stavljati na društvene mreže, onda mi je stvarno previše", napisala je pulska poduzetnica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.