Politika i društvo

Traže smjene odgovornih

CMS Plenkoviću: Zbog kršenja ljudskih prava izbjeglica nitko nije odgovarao

CMS upozorava da se na Hrvatsku zbog odnosa prema izbjeglicama već dugo ne gleda kao na humanu zemlju


 
1 min
HINA

CMS upozorava da se na Hrvatsku zbog odnosa prema izbjeglicama već dugo ne gleda kao na humanu zemlju

Centar za mirovne studije (CMS) u srijedu je u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću upozorio na nezakonita i nasilna protjerivanja te da zbog kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata koja su svakodnevna praksa za koju još nitko nije odgovarao.

CMS upozorava da se na Hrvatsku zbog odnosa prema izbjeglicama već dugo ne gleda kao na humanu zemlju.

Navodi i da je danas Nizozemska odlučila obustaviti vraćanja izbjeglica u Hrvatsku po Dublinskoj uredbi, zbog nezakonitih i nasilnih protjerivanja kojima bi izbjeglice mogle biti izložene.

"To je još jedna velika sramota za zemlju koju predstavljate", poručili su iz CMS-a.   

Podsjećaju i da su od Plenkovića, nakon što je u studenom prošle godine donesena presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Madine Hussiny protiv Hrvatske, tražili da smijeni glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, načelnika Uprave za granicu policije Zorana Ničena, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića te državnu tajnicu Tereziju Gras.

Taj su zahtjev ponovili i prošlog tjedna nakon vijesti o pravomoćnosti te presude. No, navodi CMS, Plenković je ponovno to odbio, izjavivši da je presuda individualnog karaktera, da  ne govori o bilo kakvom sistemskom problemu koji bi se odnosio na vlasti. 

Podsjetivši na presudu uz slučaj djevojčice Madine i njezine obitelji, CMS upozorava i da se protiv Hrvatske pred tim Europskim sudom vode još dva postupka zbog kolektivnog protjerivanja izbjeglica.

Također, navode i da se, po medijskim napisima i dokazima, izbjeglice smještaju u neadekvatne prostore kao što su garaže. 

CMS upozorava i da su u proteklih šest godina brojna izvješća organizacija civilnog društva, domaćih institucija za zaštitu ljudskih prava, ali i međunarodnih institucija, novinarski tekstovi te snimke domaćih i stranih medija, svjedočanstva izbjeglica i policajaca, pokazali da se radi o sustavnoj, dugotrajnoj i raširenoj praksi. 

"Drugim riječima, najteža kršenja ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata u našoj su zemlji svakodnevna praksa, za koju još nitko nije odgovarao", navode u pismu.

Napominju i da je vrh MUP-a, nakon svakog slučaja batinanja i nezakonitog protjerivanja izbjeglica tvrdio da se radi o izdvojenom incidentu, a što je i Plenković izjavio i u slučaju smrti malene Madine i sustavnog maltretiranja njene obitelji. 

"Premijeru Plenkoviću, koliko izdvojenih incidenata čini sustavnu praksu?", upitali su ponovni zatraživši da smijeni nadležne.


FOTO: CMS

Nastavite čitati

Vjerovali ili ne: Služba općih informacija i telefonske govornice i dalje postoje. Stare će zamijeniti suvremene, s besplatnim internetom i dodatnim uslugama

Da bi opstale u vremenu nevjerojatno brzog tehnološkog razvoja, započet je i projekt zamjene javnih telefonskih govornica s multifunkcionalnim govornicama. Dosad ih je u Zagrebu, Trogiru, Zadru i Rovinju postavljeno nešto više od 30. Nude mogućnosti poput bežičnog punjenja mobilnih uređaja, informiranja o razini peludi u zraku i interaktivnu mapu na šest jezika koja nudi upute kako doći do određene lokacije

Svijet
 

Ukrajina objavila da ima potpunu kontrolu nad Limanom

Ovaj posljednji poraz ruske vojske dolazi nedugo nakon što je predsjednik Vladimir Putin u petak proglasio aneksiju četiri regije koje predstavljaju gotovo petinu ukrajinskog teritorija, no koje nisu pod ruskom kontrolom, poput oslobođenog Limana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.