Politika i društvo

SIRENE DILJEM HRVATSKE

AKCIJA "NAŠIH 5 MINUTA": Djelatnici hitne medicinske službe diljem Istre upalit će sirene u znak prosvjeda

Zamislite vozača hitne pomoći sa 67 godina koji treba juriti kroz križanja da bi što prije došao na mjesto intervencije, tehničara koji treba otvoriti venski put i masirati nekome srce za vrijeme reanimacije ili liječnika od 67 godina koji treba poslušati nekome pluća ili se spustiti u provaliju, uvući u razbijeni auto i nekome pružiti prvu pomoć, naveo je Tomislav Petrušić iz Hitne medicinske službe


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
foto Hitna uživo 194

Zamislite vozača hitne pomoći sa 67 godina koji treba juriti kroz križanja da bi što prije došao na mjesto intervencije, tehničara koji treba otvoriti venski put i masirati nekome srce za vrijeme reanimacije ili liječnika od 67 godina koji treba poslušati nekome pluća ili se spustiti u provaliju, uvući u razbijeni auto i nekome pružiti prvu pomoć, naveo je Tomislav Petrušić iz Hitne medicinske službe

Pod nazivom "Naših 5 minuta" djelatnici Hitne medicinske pomoći danas organiziraju masovno uključenje zvučnog signala u ponedjeljak u 12 sati. Društvenim mrežama proširio se poziv djelatnicima hitne službe i vozačima sanitetskog prijevoza.

Akciji će se danas točno u podne priključiti i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije koji će na nekoliko minuta uključiti sirene vozila Hitne pomoći te iz tog razloga mole građane za razumijevanje.

Naime, danas je u cijeloj Hrvatskoj krenula inicijativa za skraćenim radnim vijekom rada u Hitnoj medicinskoj službi kao i u drugim žurnim službama.

Inicijativu pokreće grupa "HITNA 194" nakon što su poslali otvoreno pismo Ministru Berošu po tom pitanju, a na što nisu dobili odgovor.

FB PROfIL Tomislav Petrušić

"Pozivamo sve djelatnike zavoda diljem zemlje, bilo da rade u Hitnoj pomoći ili sanitetskom prijevozu, da ovog ponedjeljka 21. veljače u 12 sati svi zvučne signale na 5 minuta i na taj način poručimo Vladi i ministru Viliju Berošu da je vrijeme da isprave grešku koju je 1998. godine napravio ondašnji ministar zdravstva Andrija Hebrang kada je nama hitnjacima ukinuo beneficirani radni staž i od tada nas stavio u nepovoljan položaj naspram drugih profesionalnih interventnih službi u Republici Hrvatskoj“, navodi se u inicijativi Hitna 194.

O detaljima akcije na svom Facebook profilu izvijestio je djelatnik Hitne hitne medicinske pomoći Tomislav Petrušić.

- Hitna medicinska služba jedina je žurna služba u Republici Hrvatskoj čiji djelatnici nemaju beneficirani radni staž za posao koji obavljaju. Osim vatrogasaca i djelatnika MUP-a beneficirani radni staž u Hrvatskoj imaju operni pjevači, ribari, dimnjačari, monteri dalekovoda, balerine, vozači tramvaja, ali ne i djelatnici hitne medicinske pomoći. Naš posao je zahtjevan te smo izloženi velikoj količini stresa koji utječe na naše psihičko i fizičko zdravlje, naveo je Petrušić.

Naglasio je da se danas od jednog „ hitnjaka“ očekuje da sa 67 godina može kvalitetno odraditi posao u čijem su pitanju ljudski životi.

- Realno, sa 67 godina vi niste u stanju nositi osobu s četvrtog kata neke zgrade koja zajedno s nosilima ima više od 100 kilograma, a to naši djelatnici u sanitetskom prijevozu čine svaki dan više puta. Zamislite vozača hitne pomoći sa 67 godina koji treba juriti kroz križanja da bi što prije došao na mjesto intervencije, tehničara koji treba otvoriti venski put i masirati nekome srce za vrijeme reanimacije ili liječnika od 67 godina koji treba poslušati nekome pluća ili se spustiti u provaliju, uvući u razbijeni auto i nekome pružiti prvu pomoć. Zamislite kolegicu koja radi kao dispečer sa 65 godina i cijelu noć treba ostati sabrana dok prima pozive, upravlja timovima na terenu i trpi uvrijede nezadovoljnih građana, rekao je Petrušić.

Naglasio je da u cijeloj ovoj situaciji, najviše „ispaštaju pacijenti koji ne dobivaju adekvatnu prvu pomoć, kao i djelatnici HMP koji zadnje godine svog radnog staža provode po bolovanjima i fizikalnim terapijama jer nisu više u mogućnosti obavljati posao u kojem su psihički i fizički izgorjeli, a to sve državu opet košta“.

-Država kao država, nekome je majka, nekome maćeha. Za nekoga ima, za nekoga nema. Upravo iz tog razloga pozivamo sve djelatnike zavoda diljem zemlje, bilo da rade u hitnoj pomoći ili sanitetskom prijevozu, da ovog ponedjeljka u 12 sati upalimozvučne signale na 5 minuta, poručio je Petrušić.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.