Politika i društvo

IZ ŠKOLE PORUČUJU: 'SVE JE PO PROTOKOLU'

Dio roditelja zgrožen što je dijete nakon tučnjave vraćeno na nastavu pa poslano da samo ide doma!

Župan Boris Miletić i ravnateljica medulinske škole obiteljski su i bliski prijatelji, jer kao što je poznato, suprug ravnateljice nekadašnji je istaknuti član IDS-a Tedi Chiavalon s kojim je Miletić i kumski povezan. Ako je Miletić za događaj doznao u srijedu, što bi bilo logično s obzirom na to da vrlo dobro poznaje ravnateljicu, postavlja se pitanje zašto i on kao župan nije po hitnom postupku na dan incidenta reagirao ili izvijestio javnost, nego je to učinio tek u subotu popodne


 
8 min
Danijela Bašić-Palković

Župan Boris Miletić i ravnateljica medulinske škole obiteljski su i bliski prijatelji, jer kao što je poznato, suprug ravnateljice nekadašnji je istaknuti član IDS-a Tedi Chiavalon s kojim je Miletić i kumski povezan. Ako je Miletić za događaj doznao u srijedu, što bi bilo logično s obzirom na to da vrlo dobro poznaje ravnateljicu, postavlja se pitanje zašto i on kao župan nije po hitnom postupku na dan incidenta reagirao ili izvijestio javnost, nego je to učinio tek u subotu popodne

Okrutno vršnjačko nasilje koje se dogodilo protekle srijede na školskom igralištu medulinske osnovne škole Dr. Mate Demarin otvorilo je Pandorinu kutiju.

Ne prestaju stizati informacije o tome da ovakvo vršnjačko nasilje koje se dogodilo, u toj školi nije prvi put, kao ni to da je škola pokušala sve ublažiti, prikriti ili zataškati.

Roditelji s kojima smo kontaktirali, spomenuli su nekoliko ranijih slučajeva vršnjačkog nasilja. Tvrde, ne tako davno, kod jednog učenika pronađen je i nož u školskoj torbi.

"Mnogi pred ovim stravičnim događajem zatvaraju oči, a može se dogoditi bilo kome"

Nasilje nad dječakom koje se odvijalo na školskom igralištu 9. veljače, odmah je otvorilo pitanje je li škola postupila po svim protokolima i pružila podršku ozlijeđenom učeniku i njegovim roditeljima.

Emanuela Pinzan Chiavalon Foto privatni profil

- Medulin je selo i svi se poznaju. Ovaj je slučaj pokazao da kao zajednica nismo spremni nositi se s ovakvim situacijama i da mnogi pred ovim stravičnim događajem koji se mogao dogoditi bilo kome, zatvaraju oči. Mnoga djeca u Medulinu već u ranoj školskoj dobi dobivaju skupe mobitele, najskuplje bicikle i markiranu robu. Ako netko odskače od tog obrasca, često bude odbačen, kaže nam majka jednog učenika.

Iako ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon tvrdi da nisu u ničem pogriješili i da su na vrijeme reagirali po svim pravilima struke, činjenica je da je škola policiju službeno obavijestila tek nakon dva dana, točnije 11. veljače.

Ravnateljica tvrdi da je policija obaviještena odmah, budući da je u to vrijeme u školi bila policijska službenica koja je držala predavanje u školi o prevenciji nasilja.

No, kako doznajemo, učenik je nakon što su ga tukli na školskom igralištu, bez nadzora odrasle osobe, sam otišao kući kao da se ništa nije dogodilo.

Njegovi roditelji su za cijeli slučaj saznali tek kasnije, kada ih je na dan tuče u popodnevnim satima, kontaktirala razrednica. No, u tom trenutku, roditelji nisu ni sami bili svjesni težine događaja i nasilja koje je doživjelo njihovo dijete, niti im je, doznajemo, to iz škole tako bilo prezentirano.

Što se zapravo dogodilo i na koji je način njihovo dijete bilo izloženo napadima vršnjaka, vidjeli su tek u četvrtak, dan nakon incidenta kada se već proširila snimka zlostavljanja na školskom dvorištu.

Ravnateljica: "U razgovoru s djetetom utvrdili smo da je dobro i da može nastaviti s nastavom"

U tom trenutku, na igralištu je bila i jedna učiteljica, no ona nije vidjela što se događa. Ravnateljica Pinzan Chiavalon je u medijima izjavila da je učiteljica bila vani, okrenuta leđima, da bi onda kasnije u istoj izjavi rekla da je jedno dijete otišlo po učitelja u blagovaonu.

Ravnateljica škole Emanuela Pinzan Chiavalon tvrdi da je škola postupila u skladu sa svim propisanim pravilima i protokolima u ovakvim situacijama.

Ne demantira tvrdnje da je dječak sam poslan kući. Štoviše, iz njenog odgovora dalo bi se zaključiti da se radi o običnoj dječjoj tuči, nakon čega su se svi zajedno izgrlili i izljubili.

- Policija je bila odmah upoznata s događajem, s obzirom na to da se u tom trenutku u školi nalazila policijska službenica. U roku manjem od dvije minute od početka samog događaja, pružili smo pomoć djetetu. U razgovoru s njim, utvrdili smo da je dobro i da može nastaviti s nastavom.

Medulin

 - Stručna služba škole i ja odmah smo pozvali u zbornicu svu djecu koja su sudjelovala u događaju te ih umirili i s njima obavili razgovor u cilju ukazivanja na neprimjereno ponašanje, a u cilju pomirenja. Djeca su tom prilikom shvatila težinu njihovih djela, te su se odmah izgrlili, pomirili i svi su zajedno plakali, kako napadnuti dječak, tako i ostala djeca. Nakon razgovora, sva djeca su otišla dalje na nastavu, kaže Pinzan Chiavalon.

Medulinski načelnik Ivan Kirac: "Ovaj se slučaj ne smije staviti pod tepih"

- Pričali smo s djetetom. Oni koji su sudjelovali u tuči, poslije su se grlili i ljubili u zbornici, opraštali su jedni drugima. Odmah nakon događaja, obavijestili smo sve roditelje djece koja su sudjelovala u događaju. Napravili smo plan djelovanja, a sve sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, kaže ravnateljica.

Tvrdi da je roditelje pretučenog učenika kontaktirala isti dan.

- Roditelji su odmah znali što se dogodilo. Bila je prisutna stručna služba škole, tajnica, svi smo bili s djecom, tvrdi ravnateljica, koja je o svemu dva dana od incidenta, izvijestila nadležno Ministarstvo, Centar za socijalnu skrb i Pravobraniteljicu za djecu. Potvrdila je da je u subotu zvala i tim za hitne intervencije.

Iz Policijske uprave istarske nam je potvrđeno da je policija 9. veljače primila informaciju o vršnjačkom nasilju u školi te je započela provoditi kriminalističko istraživanje, dok su pismenu prijavu škole zaprimili 11. veljače.

Dakle, tek nakon dva dana od ovog nemilog događaja, škola je i službeno izvijestila policiju.

Roditelji s kojima smo razgovarali, kažu da je nevjerojatno da škola nije zvala hitnu pomoć kako bi otklonili svaku sumnju je li dijete teže ozlijeđeno, s obzirom na to da je ležalo na podu.

- Naravno da mislim da je škola zakazala, jer neprihvatljivo je da su učenika pustili samog kući, kaže nam još jedan sugovornik iz Medulina.

Načelnik općine Medulin Ivan Kirac smatra da se ovaj slučaj ne smije stavljati pod tepih te da netko treba snositi odgovornost.

Hoće li itko snositi odgovornost?

- Mene je ravnateljica izvijestila u petak, dva dana nakon što sam prvo ja zatražio njezino žurno očitovanje. Osnivač škole je Županija, ali ako se to događa u našem dvorištu, čim se događaj dogodio, trebala nam je javiti, smatra Kirac.

Načelnik Medulina tvrdi da se ovaj slučaj ne smije zaboraviti i da odgovorne osobe, ako je bilo propusta, trebaju biti sankcionirane.

Na pitanje hoće li zatražiti smjenu ravnateljice, Kirac napominje da planira po tom pitanju održati sastanak s predstavnicima Županije i škole.

O cijelom incidentu reagirao je s tri dana zakašnjenja i istarski župan Boris Miletić koji je osudio vršnjačko nasilje u Medulinu, ali je i brzo ovaj slučaj iskoristio za politički obračun s pulskim gradonačelnikom.

Suprug ravnateljice i Boris Miletić - kumovi

Ne manje bitno u ovom slučaju jest i činjenica da su župan Miletić i ravnateljica medulinske škole obiteljski i bliski prijatelji jer, kao što je poznato, suprug ravnateljice bivši je istaknuti član IDS-a Tedi Chiavalon, s kojim je Miletić i kumski povezan.

Ako je Miletić za događaj doznao u srijedu, što bi bilo logično s obzirom na to da vrlo dobro poznaje ravnateljicu, postavlja se pitanje zašto i on kao župan nije po hitnom postupku na dan incidenta reagirao ili izvijestio javnost, nego je to učinio tek u subotu popodne.

Nažalost, ni ovaj put nismo uspjeli dobiti županovu izjavu.

Budući da je i dalje niz otvorenih pitanja poput onog zašto je ravnateljica nakon tučnjave učenika isti dan vratila na nastavu, stječe se dojam da je događaj na školskom dvorištu nešto uobičajeno.

"Ne znam jesmo li gledali istu snimku? Pa dijete je ostalo ležati na podu, a ravnateljica ga vraća na nastavu!"

Roditelji s kojima smo razgovarali, smatraju da je u ovom slučaju zakazao kompletan sustav.

- Iskreno, ne znam o čemu je razmišljala ravnateljica i jesmo li svi mi gledali istu snimku? Dijete je ostalo ležati na podu, a ravnateljica ga vraća na nastavu!, kaže naša sugovornica.

Na niz pitanja koje smo postavili Istarskoj županiji, koja je osnivač medulinske škole, odgovorila je nadležna pročelnica Odjela za obrazovanje Patricia Percan. Potvrdila je da ih je ravnateljica izvijestila nakon dva dana od incidenta, odnosno 11. veljače.

Patricia Percan FB profil

-Ja sam, kao resorna pročelnica, tada obavijestila i istarskog župana Borisa Miletića. Kako je javnosti poznato, župan je najoštrije osudio slučaj nasilja u školi, izrazivši nadu da se radi o prvom i zadnjem slučaju kojem ćemo svjedočiti, navela je Percan.

- Na sam dan kada se nasilje dogodilo, sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, stručne službe Škole i ravnateljica obavili su razgovor s učenicima koji su sudjelovali u napadu na učenika te su obaviješteni roditelji svih sudionika.

Je li ravnateljica pokušala zataškati cijeli slučaj?

- S roditeljima svih sudionika je idućeg dana održan i sastanak, a u petak je održan i dodatni sastanak s roditeljima napadnutog dječaka. S djecom se isti i narednih dana razgovaralo kako bi im se ukazalo na težinu njihovih postupaka, navodi Percan.

Navela je da Istarska županija kao osnivač medulinske škole još jednom najstrože osuđuje vršnjačko nasilje koje se dogodilo, kao i svaki drugi oblik nasilja.

U nijednom trenutku, u svom odgovoru, nije spomenula moguću odgovornost ravnateljice.

Zbog određenih tvrdnji da je ravnateljica pokušala zataškati cijeli slučaj i činjenice da je dijete nakon što je pretučeno samo poslano doma, pitali smo pročelnicu hoće li i na koji način sankcionirati ovakve propuste, odnosno planira li Županija pokrenuti postupak smjene ravnateljice?

- Rad ravnatelja osnovnih i srednjih škola definiran je odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te nije u nadležnosti osnivača škole. Eventualne daljnje korake moći ćemo komentirati pri okončanju postupaka nadležnih tijela, zaključila je županijska pročelnica Patricia Percan.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.