Politika i društvo

OB Pula: Od kolovoza oboljelo 266 zaposlenika

Dr. Irena Hrstić: Troše se ogromne količine kisika za pacijente - naši djelatnici su kronično umorni

Posjedujemo spremnik u koji stane 10.000 litara kisika i iz njega se dostavlja kisik putem centralne distribucijske jedinice direktno na priključke u bolesničkim sobama. No trenutno, u COVID jedinicama imamo više pacijenata od dostupnih priključaka pa se za njih osiguravaju boce s kisikom, rekla je ravnateljica pulske bolnice


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Sve je više djelatnika i samo bolesno

Posjedujemo spremnik u koji stane 10.000 litara kisika i iz njega se dostavlja kisik putem centralne distribucijske jedinice direktno na priključke u bolesničkim sobama. No trenutno, u COVID jedinicama imamo više pacijenata od dostupnih priključaka pa se za njih osiguravaju boce s kisikom, rekla je ravnateljica pulske bolnice

U pulskoj Općoj bolnici Pula trenutno su na liječenju 74 SARS Cov-2 pozitivna pacijenta, a prosjek među hospitaliziranim je 68 godina, doznajemo od ravnateljice dr. Irene Hrstić.

 Jučer zaprimljeno osam novih pacijenata

- U zadnja 24 sata otpušteno je 15 pacijenata od kojih njih osam na nastavak kućnog liječenja, jedan u stacionar Istarskog doma zdravlja Labin, a tri su smještena na ne-COVID odjel unutar bolnice, budući da su izašli iz infektivne faze.

Nažalost, tri su pacijenta preminula, navela je dr. Hrstić dodajući da su preminuli pacijenti bili u dobi od 72, 84 i 85 godina i sva tri su bila necijepljena, s pridruženim drugim kroničnim bolestima.

U isto vrijeme, primljeno je novih osam SARS COV-2 pozitivnih pacijenata od kojih su četiri necijepljena, a četiri cijepljena. Pacijenti se, kako pojašnjava dr. Hrstić, hospitaliziraju u različitim COVID jedinicama, ovisno o težini kliničke slike, odnosno o potrebnom intenzitetu terapije kisikom i ostale potporne terapije.

 Pet pacijenata na respiratoru

- U respiracijskom centru liječe se pacijenti kojima je potrebna terapija kisikom uz pomoć aparata odnosno respiratora. Trenutno je ovdje osam pacijenata, a njihova prosječena dob je 59 godina. Necijepljenih je sedam (88 posto), a jedan cijepljeni pacijent razbolio se nakon više od šest mjeseci od primljene druge doze cjepiva. Od tih osam pacijenata njih pet je na respiratoru, navodi dr. Hrstić.

Nadalje, u COVID 1 odjelu liječe se pacijenti kojima su u terapiji potrebne kontinuirane visoke doze kisika (tzv. terapija visoko protočnim kisikom). U ovom odjelu hospitalizirano je trenutno 18 pacijenata od kojih je njih 89 posto necijepljeno, a prosječna dob u tom odjelu su 64 godine.

Irena Hrstić

U COVID 2 odjelu liječe se pacijenti kojima se daje kisik na masku ili nosni kateter u manjoj dozi (od 2 do 15 litara na sat). Ovdje je hospitalizirano 46 pacijenata, prosječne dobi 73 godine. Od ukupnog broja hospitaliziranih, njih 72 posto je necijepljeno, a kod njih 19 posto bolest je nastala nakon više od šest mjeseci od druge doze cijepljenja, dok ih se devet posto razboljelo unutar šest mjeseci od potpuno provedenog ciklusa cijepljenja.

I u rodilištu su hospitalizirane dvije trudnice (rodilje), obje necijepljene. One nisu hospitalizirane radi infekcije već su kod poroda slučajno otkrivene kao pozitivne.

Boca s kisikom = život

Na pitanje koliko zapravo otpada na pacijente oboljele od virusa COVID-19, ravnateljica pojašnjava da je trenutno u bolnici hospitalizirano ukupno 289 pacijenata, od kojih njih 74, odnosno 25,3 posto  otpada na one SARS Cov-2 pozitivne.

- Bolnica trenutno troši ogromne količine kisika za te pacijente. Posjedujemo spremnik u koji stane 10.000 litara kisika i iz njega se dostavlja kisik putem centralne distribucijske jedinice direktno na priključke u bolesničkim sobama.

Kisik za pacijente

No trenutno u COVID jedinicama imamo više pacijenata od dostupnih priključaka pa se za te pacijente osiguravaju boce s kisikom, navodi nam ravnateljica priznajući da prizor svakodnevnog iskrcavanje boca s kisikom, koji za pacijente doslovno znači život, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a oni to gledaju već pune dvije godine.

- Imamo dosta oboljelih djelatnika bolnice, posebno u ovom četvrtom valu, odnosno u tekućem valu preklapanja četvrtog i petog vala ili delta i omega varijanta virusa. Djelatnici su iscrpljeni, opterećeni, priznaje dr. Hrstić dodajući da je od početka kolovoza do sada oboljelo 266 zaposlenika bolnice (od oko 1.300 zaposlenih), od kojih su 210 zdravstveni radnici i suradnici te 56 nezdravstveni djelatnici.

Posjete pacijentima i dalje su dozvoljene uz prethodni dogovor s odgovornom osobom odjela (glavnom sestrom) te uz predočenje EU COVID potvrde ili negativnog testa. Isto se pravilo odnosi i na prisustvo pratnje pri porodu.

 

OBOLJELI PO DJELATNOSTIMA

bolničar

 5

fizioterapeut

6

laboratorijski tehničar

14

liječnik

34

ljekarnik

3

med. sestra/tehničar/primalja

146

RTG inženjer

2

Nezdravstveni djelatnici

56

UKUPNO

266

PREMA MJESECU OBOLJENJA

ukupno

zdravstveni djelatnici

nezdravstveni djelatnici

8/2021

14

8

6

9/2021

15

13

2

10/2021

26

18

8

11/2021

74

60

14

12/2021

88

69

19

1/2022

49

42

7

UKUPNO

266

210

56


Nastavite čitati

Istra
 

UZ OPTUŽBE ZA KRAĐU I PRIJETNJE POLICIJOM PREKINUTA SJEDNICA FAŽANSKOG VIJEĆA Usvojen Proračun za 2023. godinu težak 8 milijuna i 149 tisuća eura

Rekordan Proračun za iduću godinu koji su fažanski vijećnici izglasali tijekom sinoćnje burne Sjednice, ostao je u sjeni donošenja odluke oko novog godišnjeg obračuna komunalne naknade tijekom koje je zaiskrilo između nezavisne vijećnice Lidije Udovički i SDP-ove Dragane Sabadoš. Udovički ju je, naime, prozvala za krađu na što je Sabadoš odlučila nazvati policiju te je Sjednica naprasno prekinuta

 

Svijet
 

Kina: Prosvjedi protiv covid mjera eskalirali u Guangzhouu

Ogorčenost Kineza narasla je u vrijeme dok kinesko gospodarstvo pogođeno covidom posustaje nakon desetljeća vrtoglavog rasta koji je bio temelj nepisanog društvenog ugovora između vladajuće Komunističke partije i stanovništva s dramatično ograničenim slobodama pod Xijem * Ublažavanje dijela mjera u vrijeme dok Kina ima dnevne rekorde broja novozaraženih djeluje kao pokušaj umirivanja vlasti koje su istovremeno u potrazi za onima koji su pohodili prosvjede

Istra
 

Recenzija nove Netflixove serije 'WEDNESDAY': 'Socijalne su mreže otupljujući bezdan isprazne informacije"

Osmodijelna serija dijelom je fantazija, a dijelom misterij ubojstva te deadpan (suhoparna, vrlo izravna) komedija s elementima horora. No, uglavnom je to priča o odrastanju u formi srednjoškolske drame. U središtu radnje je tinejdžerka gotičarka alergična na boje; čelistica koja gotovo nikad ne trepće, a do tuđeg mišljenja kao ni do prijateljstva, nimalo ne mari. Prve četiri epizode režirao je Tim Burton, a režiju posljednje četiri prepustio je Jamesu Marshallu i Gandji Monteiro

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.