Politika i društvo

uoči izbora novog ravnatelja INK-a

'Možemo' traži smjenu Roberta Raponje iz Kazališnog vijeća INK-a

Seksualno nasilje koje omogućuje pozicija moći treba jasno i glasno osuditi svakom prilikom. Robert Raponja je to propustio učiniti u Brčkom, šutio je i "odradio svoj posao". Zašto do sada gradonačelnik nije zauzeo stav, i hoće li uopće, nije nam poznato, kaže Noel Mirković iz platforme Možemo


 
5 min
Zoran Angeleski
Robert Raponja , PiIXSELL/ Davor Javorović

Seksualno nasilje koje omogućuje pozicija moći treba jasno i glasno osuditi svakom prilikom. Robert Raponja je to propustio učiniti u Brčkom, šutio je i "odradio svoj posao". Zašto do sada gradonačelnik nije zauzeo stav, i hoće li uopće, nije nam poznato, kaže Noel Mirković iz platforme Možemo

S velikim medijskim odjekom u cijeloj regiji, prije nepuna dva mjeseca izbio je skandal na uglednom kazališnom festivalu u Brčkom, 38. Susretima pozorišta/kazališta, na kojima se igraju predstave iz regije.

Sudionici, autori i glumci sedam predstava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odbili su se natjecati za nagrade jer je na čelu stručnog žirija bio Branislav Lečić, srpski glumac i bivši ministar kulture, kojeg je srpska glumica Danijela Štajnfeld prošlog proljeća optužila za silovanje.

Autori i glumci predstave su odigrali, kako su ustvrdili, iz poštovanja prema publici.

Branislav Lečić nije se htio povući, ni nakon što je javnost u regiji čula snimku razgovora između njega i žrtve, koju uvjerava da treba biti ponosna što je upravo nju izabrao za silovanje.

Uprava festivala u Brčkom stala je iza Lečića. No, iz moralnih razloga, iz žirija je istupio sarajevski dramaturg i dramski pisac Almir Imširević, dok je uz Lečića do kraja ostao Robert Raponja, hrvatski kazališni redatelj i od prije nepuna dva mjeseca, odlukom gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Filipom Zoričićem, član novog Kazališnog vijeća Istarskog narodnog kazališta. Peteročlano vijeće upravo ovih dana treba odlučiti o najboljem kandidatu za ravnatelja INK-a (od njih petero) te svoj prijedlog uputiti na izglasavanje u gradskom parlamentu.

Robert Raponja i Branislav Lečić žirirali su u Brčkom umjetnike protivno njihovoj volji, a uprava festivala (usput, jednog od najbogatijih festivala u regiji, s najizdašnijim honorarima) pohvalila se da postoji kvorum u žiriju i da se mogu proglasiti dobitnici nagrada.

Noel Mirković, pulski vijećnik Možemo, dizajner po struci, u izjavi za naš portal kaže kako je u svojstvu predstavnika 'Možemo! Pula' u Povjerenstvu za provedbu javnog natječaja za izbor kandidata za članove Kazališnog vijeća INK-a reagirao na sudjelovanje Roberta Raponje u radu krnjeg žirija na 38. Susretima kazališta/pozorišta koji su u Brčkom održani od 18 do 26. studenog 2021.

Robert Raponja je, usput, imenovan za člana Kazališnog vijeća INK-a dva dana prije početka festivala u Brčkom. U Kazališnom vijeću Raponja predstavlja Grad Pulu.

Noel Mirković, gradski vijećnik Možemo

- Uvjeren sam da je Raponja svojim ponašanjem na spomenutom kazališnom festivalu, u skandalu koji je nastao u povodu žiriranja Branislava Lečića, narušio kredibilitet za predstavljanje Grada Pule u Kazališnom vijeću INK-a, kaže Mirković.

Kao član povjerenstva predložio je ostalim članovima, Eleni Puh Belci (IDS), Igoru Belasu (SDP) i Selmi Ibrišagić (NLFZ)) da gradonačelniku Filipu Zoričiću savjetuju traženje očitovanja Roberta Raponje o sudjelovanju u radu žirija u Brčkom.

- Već sljedeće jutro, Selma Ibrišagić s Nezavisne liste Filipa Zoričića, bez konzultacija s preostalim članovima povjerenstva, a temeljem e-mail prepiske u koju je uključena, prenosi upit gradonačelniku i naknadno nas (članove povjerenstva) o tome informira. Nije to jedini slučaj u kojem svjedočim sličnom ponašanju koalicijskih partnera s Nezavisne liste Filipa Zoričića, kojim se preskaču partneri i preuzima komunikacija s gradonačelnikom. To se može protumačiti i kao nespretnost, no kao takva se ponavlja i zasigurno ne pomaže dijalogu sudionika komunikacije. Gradonačelnik nam je, sa svog osobnog maila, ubrzo prenio odgovor Roberta Raponje na njegov upit.

Istra24 prenosi kratko očitovanje Roberta Raponje u cijelosti:

"U žiri u Brčko me pozvala direkcija i prihvatio sam ugovornu obavezu da vrednujem selektirane sjajne predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Svake godine jedan od hrvatskih umjetnika je član žirija na festivalu u Brčkom, poput Ive Gregurevića, Joška Ševe i Anje Šovagović Despot koji su bili prije mene. Glumački rad Branislava Lečića sam pratio, zadnji put u predstavi "Pijana noć 1918." u produkciji Ulysses teatra".

- Lečića je za rad u žiriju izabrala direkcija festivala, koja snosi odgovornost za njegov angažman. Nisam ni u kakvim poslovnim ni privatnim odnosima s Branislavom Lečićem, zaključio je Raponja u pismenom dopisu, uz posredovanje gradonačelnika Zoričića.

Jučer smo tražili dodatna pojašnjenja od Roberta Raponje, no on je ostao pri ovom gornjem pismenom očitovanju, kazavši tek: "Ništa ne želim više reći".

Ipak, na naše pitanje kako to da nije reagirao u Brčkom nakon što su umjetnici i autori predstava odbili da ih se žirira, on kaže: "Neki su se povukli, neki nisu". Na naše potpitanje zašto nije reagirao zbog tih kolega koji su se povukli, on je odgovorio: "Sve što treba reći, neka kaže direkcija festivala".

Noel Mirković: Raponja nije osudio seksualno nasilje već je u Brčkom šutio i 'odradio svoj posao'

Noel Mirković nastavlja: "Kao što je iz njegovog škrtog odgovora vidljivo, Robert Raponja ne nalazi ništa sporno u svom sudjelovanju u radu spomenutog žirija. To nam je još jednom potvrdilo opravdanost inicijative koju smo pokrenuli".

Mirković tvrdi da su nas članovi Kazališnog vijeća INK-a u svakom trenutku obavljanja te funkcije dužni dostojno predstavljati. Jedan od uvjeta kojima moraju udovoljavati je uglednost, a pritom se vijećnik Možemo poziva na članak 31. Zakona o kazalištima, koji regulira da su članovi Kazališnog vijeća “iz redova uglednih umjetnika i radnika u kulturi".

- Temeljem svih javno dostupnih informacija i spomenutog odgovora zaključili smo da Robert Raponja tom uvjetu više ne udovoljava. Budući da je još u tijeku izbor za ravnatelja/icu INK-a, nedopustivo je da u naše ime u tom izboru sudjeluje i osoba koja nije u stanju prepoznati problem koji je poznat i prepoznat od gotovo svih ostalih kazališnih djelatnica i djelatnika u regiji.

- Od članova Kazališnog vijeća INK-a očekujemo da će biti prvi, a ne zadnji, među onima koji će dići glas i stati na stranu žrtava seksualnog nasilja kojem su u ogromnoj većini i mnogo češće izložene žene. Nasilje kojeg omogućuje pozicija moći treba jasno i glasno osuditi svakom prilikom. Robert Raponja je to propustio učiniti u Brčkom, šutio je i "odradio svoj posao", veli Mirković.

- Od gradonačelnika Filipa Zoričića, kao i članova Kazališnog vijeća, također očekujemo da budu prvi, a ne zadnji među onima koji će jasno zauzeti stav po tom pitanju. Zašto do sada gradonačelnik nije zauzeo stav, i hoće li uopće, nije nam poznato. Možemo! Pula će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća reagirati prijedlogom akta o razrješenju Roberta Raponje te prijedlogom novog natječaja za izbor novog člana/ice Kazališnog vijeća Istarskog narodnog kazališta, zaključuje ovaj gradski vijećnik iz Možemo.


Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.