Politika i društvo

uoči izbora novog ravnatelja INK-a

'Možemo' traži smjenu Roberta Raponje iz Kazališnog vijeća INK-a

Seksualno nasilje koje omogućuje pozicija moći treba jasno i glasno osuditi svakom prilikom. Robert Raponja je to propustio učiniti u Brčkom, šutio je i "odradio svoj posao". Zašto do sada gradonačelnik nije zauzeo stav, i hoće li uopće, nije nam poznato, kaže Noel Mirković iz platforme Možemo


 
5 min
Zoran Angeleski
Robert Raponja , PiIXSELL/ Davor Javorović

Seksualno nasilje koje omogućuje pozicija moći treba jasno i glasno osuditi svakom prilikom. Robert Raponja je to propustio učiniti u Brčkom, šutio je i "odradio svoj posao". Zašto do sada gradonačelnik nije zauzeo stav, i hoće li uopće, nije nam poznato, kaže Noel Mirković iz platforme Možemo

S velikim medijskim odjekom u cijeloj regiji, prije nepuna dva mjeseca izbio je skandal na uglednom kazališnom festivalu u Brčkom, 38. Susretima pozorišta/kazališta, na kojima se igraju predstave iz regije.

Sudionici, autori i glumci sedam predstava iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, odbili su se natjecati za nagrade jer je na čelu stručnog žirija bio Branislav Lečić, srpski glumac i bivši ministar kulture, kojeg je srpska glumica Danijela Štajnfeld prošlog proljeća optužila za silovanje.

Autori i glumci predstave su odigrali, kako su ustvrdili, iz poštovanja prema publici.

Branislav Lečić nije se htio povući, ni nakon što je javnost u regiji čula snimku razgovora između njega i žrtve, koju uvjerava da treba biti ponosna što je upravo nju izabrao za silovanje.

Uprava festivala u Brčkom stala je iza Lečića. No, iz moralnih razloga, iz žirija je istupio sarajevski dramaturg i dramski pisac Almir Imširević, dok je uz Lečića do kraja ostao Robert Raponja, hrvatski kazališni redatelj i od prije nepuna dva mjeseca, odlukom gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Filipom Zoričićem, član novog Kazališnog vijeća Istarskog narodnog kazališta. Peteročlano vijeće upravo ovih dana treba odlučiti o najboljem kandidatu za ravnatelja INK-a (od njih petero) te svoj prijedlog uputiti na izglasavanje u gradskom parlamentu.

Robert Raponja i Branislav Lečić žirirali su u Brčkom umjetnike protivno njihovoj volji, a uprava festivala (usput, jednog od najbogatijih festivala u regiji, s najizdašnijim honorarima) pohvalila se da postoji kvorum u žiriju i da se mogu proglasiti dobitnici nagrada.

Noel Mirković, pulski vijećnik Možemo, dizajner po struci, u izjavi za naš portal kaže kako je u svojstvu predstavnika 'Možemo! Pula' u Povjerenstvu za provedbu javnog natječaja za izbor kandidata za članove Kazališnog vijeća INK-a reagirao na sudjelovanje Roberta Raponje u radu krnjeg žirija na 38. Susretima kazališta/pozorišta koji su u Brčkom održani od 18 do 26. studenog 2021.

Robert Raponja je, usput, imenovan za člana Kazališnog vijeća INK-a dva dana prije početka festivala u Brčkom. U Kazališnom vijeću Raponja predstavlja Grad Pulu.

Noel Mirković, gradski vijećnik Možemo

- Uvjeren sam da je Raponja svojim ponašanjem na spomenutom kazališnom festivalu, u skandalu koji je nastao u povodu žiriranja Branislava Lečića, narušio kredibilitet za predstavljanje Grada Pule u Kazališnom vijeću INK-a, kaže Mirković.

Kao član povjerenstva predložio je ostalim članovima, Eleni Puh Belci (IDS), Igoru Belasu (SDP) i Selmi Ibrišagić (NLFZ)) da gradonačelniku Filipu Zoričiću savjetuju traženje očitovanja Roberta Raponje o sudjelovanju u radu žirija u Brčkom.

- Već sljedeće jutro, Selma Ibrišagić s Nezavisne liste Filipa Zoričića, bez konzultacija s preostalim članovima povjerenstva, a temeljem e-mail prepiske u koju je uključena, prenosi upit gradonačelniku i naknadno nas (članove povjerenstva) o tome informira. Nije to jedini slučaj u kojem svjedočim sličnom ponašanju koalicijskih partnera s Nezavisne liste Filipa Zoričića, kojim se preskaču partneri i preuzima komunikacija s gradonačelnikom. To se može protumačiti i kao nespretnost, no kao takva se ponavlja i zasigurno ne pomaže dijalogu sudionika komunikacije. Gradonačelnik nam je, sa svog osobnog maila, ubrzo prenio odgovor Roberta Raponje na njegov upit.

Istra24 prenosi kratko očitovanje Roberta Raponje u cijelosti:

"U žiri u Brčko me pozvala direkcija i prihvatio sam ugovornu obavezu da vrednujem selektirane sjajne predstave iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Svake godine jedan od hrvatskih umjetnika je član žirija na festivalu u Brčkom, poput Ive Gregurevića, Joška Ševe i Anje Šovagović Despot koji su bili prije mene. Glumački rad Branislava Lečića sam pratio, zadnji put u predstavi "Pijana noć 1918." u produkciji Ulysses teatra".

- Lečića je za rad u žiriju izabrala direkcija festivala, koja snosi odgovornost za njegov angažman. Nisam ni u kakvim poslovnim ni privatnim odnosima s Branislavom Lečićem, zaključio je Raponja u pismenom dopisu, uz posredovanje gradonačelnika Zoričića.

Jučer smo tražili dodatna pojašnjenja od Roberta Raponje, no on je ostao pri ovom gornjem pismenom očitovanju, kazavši tek: "Ništa ne želim više reći".

Ipak, na naše pitanje kako to da nije reagirao u Brčkom nakon što su umjetnici i autori predstava odbili da ih se žirira, on kaže: "Neki su se povukli, neki nisu". Na naše potpitanje zašto nije reagirao zbog tih kolega koji su se povukli, on je odgovorio: "Sve što treba reći, neka kaže direkcija festivala".

Noel Mirković: Raponja nije osudio seksualno nasilje već je u Brčkom šutio i 'odradio svoj posao'

Noel Mirković nastavlja: "Kao što je iz njegovog škrtog odgovora vidljivo, Robert Raponja ne nalazi ništa sporno u svom sudjelovanju u radu spomenutog žirija. To nam je još jednom potvrdilo opravdanost inicijative koju smo pokrenuli".

Mirković tvrdi da su nas članovi Kazališnog vijeća INK-a u svakom trenutku obavljanja te funkcije dužni dostojno predstavljati. Jedan od uvjeta kojima moraju udovoljavati je uglednost, a pritom se vijećnik Možemo poziva na članak 31. Zakona o kazalištima, koji regulira da su članovi Kazališnog vijeća “iz redova uglednih umjetnika i radnika u kulturi".

- Temeljem svih javno dostupnih informacija i spomenutog odgovora zaključili smo da Robert Raponja tom uvjetu više ne udovoljava. Budući da je još u tijeku izbor za ravnatelja/icu INK-a, nedopustivo je da u naše ime u tom izboru sudjeluje i osoba koja nije u stanju prepoznati problem koji je poznat i prepoznat od gotovo svih ostalih kazališnih djelatnica i djelatnika u regiji.

- Od članova Kazališnog vijeća INK-a očekujemo da će biti prvi, a ne zadnji, među onima koji će dići glas i stati na stranu žrtava seksualnog nasilja kojem su u ogromnoj većini i mnogo češće izložene žene. Nasilje kojeg omogućuje pozicija moći treba jasno i glasno osuditi svakom prilikom. Robert Raponja je to propustio učiniti u Brčkom, šutio je i "odradio svoj posao", veli Mirković.

- Od gradonačelnika Filipa Zoričića, kao i članova Kazališnog vijeća, također očekujemo da budu prvi, a ne zadnji među onima koji će jasno zauzeti stav po tom pitanju. Zašto do sada gradonačelnik nije zauzeo stav, i hoće li uopće, nije nam poznato. Možemo! Pula će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća reagirati prijedlogom akta o razrješenju Roberta Raponje te prijedlogom novog natječaja za izbor novog člana/ice Kazališnog vijeća Istarskog narodnog kazališta, zaključuje ovaj gradski vijećnik iz Možemo.


Nastavite čitati

Pula
 

PULA: U utorak doček Sv. Nikole na Bunarini, a doći će i Krampus

Prije dolaska Sv. Nikole, djecu će nasmijati Vilibald, vilenjak Djeda Mraza, koji je  uvjeren da je došao na mjesto na kojemu djeca očekuju dolazak Djedice. Budući da je prošle godine jako zabrljao i da je zbog toga u nemilosti, svim se silama trudi urediti sve za njegov doček. Međutim, dok odlazi po kutiju s božićnim ukrasima, dolazi Krampus koji pokušava napraviti nered i kaos

Pula
 

DESET KUNA VLADA, DVIJE KUNE GRAD Pula će izdvojiti 250 tisuća kuna za besplatnu marendu za osnovnoškolce slabije imovne moći

"To je dobra mjera kojom će Vlada osigurati 10 kuna za pokrivanje marende svakog osnovnoškolca u Republici Hrvatskoj, a Grad Pula podmirit će razliku u cijeni za djecu koja ostvaruju pravo iz našeg socijalnog programa", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić. Grad Pula osnivač je 11 pulskih osnovnih škola koje pohađa 4.500 djece, a za 600 učenika Grad će od drugog polugodišta ove školske godine snositi razliku u cijeni marende od dvije kune po danu po djetetu, što će godišnje iznositi 250 tisuća kuna

Pula
 

NOVA TURA PRODAJE 'PULSKOG OBITELJSKOG SREBRA' Parcela na Sisplacu u elitnom kvartu iznad Lungomare 2,4 milijuna kuna

Grad Pula raspisao je jučer 23 natječaja za prodaju 35 katastarskih čestica građevinskog zemljišta, a od kojih će, sudeći po navedenim početnim cijenama nadmetanja po parceli, zaraditi minimalno, osam milijuna kuna. Lani u ovo vrijeme, dok je još postojala koalicija gradonačelnikove nezavisne liste, SDP-a i Možemo!, prodaju gradske imovine odbio je podržati Možemo sve dok Grad ne izradi Strategiju upravljanja imovinom i Plan upravljanja imovinom(što je bio prvi veliki sukob u tom političkom partnerstvu). Strategija do danas, međutim, nije zgotovljena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.