Politika i društvo

HRVATSKI SABOR

Horvatu aktiviran i odmah zamrznut mandat

Hrvatski sabor u petak je odobrio da se Darku Horvatu, bivšem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, aktivira i odmah zamrzne zastupnički mandat


 
1 min
HINA
Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je odobrio da se Darku Horvatu, bivšem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, aktivira i odmah zamrzne zastupnički mandat

Hrvatski sabor u petak je odobrio da se Darku Horvatu, bivšem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, aktivira i odmah zamrzne zastupnički mandat.  

Horvat, koji je uhićen 19. veljače, zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno nezakonitu dodjelu bespovratnih potpora 2018., u istražnom je zatvoru proveo desetak dana.

Po izlasku je rekao da se neće vratiti u Sabor kao zastupnik te da je uzeo „mogućnost 6+6“ (dakle, da šest mjeseci dobiva punu plaću, a potom pola ministarske plaće), koju neće koristiti cijelu godinu.

Udovoljavajući Horvatovim zahtjevima, Sabor je, zapravo, prihvatio prijedlog svog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) za koji je glasovalo 77zastupnika dok ih je 19 bilo protiv. 

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics ranije je izjavio kako je Horvatov zahtjev za aktiviranjem, pa zamrzavanjem mandata, utemeljen na zakonu, da se ne radi o presedanu te da je identičan slučaj, bivšeg ministra obrane Ante Kotromanovića (SDP), bio u siječnju 2016.  Kotromanović je prestao biti ministar, ali se nije htio vratiti u Sabor, no aktivirao je mandat, pa ga odmah zamrznuo, podsjetio je.

Sabor nije odobrio skidanje imuniteta Mati Frankoviću (HDZ) i Marinu Miletiću (Most).

Miletića je, zbog klevete, tužio privatni tužitelj, a u Frankovićevu slučaju Društvo prijatelja Grada Dubrovnika traži nastavak kaznenog progona kao supsidijarni tužitelj, iako je USKOK odbacio njihovu prijavu.

Kazneni postupak može se pokrenuti i voditi nakon isteka zastupničkog mandata, s obzirom na to da zastara ne teče dok postoje opravdani razlozi zbog kojih se postupak ne može provesti, stoji, obrazložio je MIP, a suglasio se Sabor.


Nastavite čitati

BRODAR POVEZAN S MAFIJOM: Zaplijenjen trajekt koji je uskoro trebao zaploviti jadranskom obalom!

Tijekom 2021., kompanija je bila pod istragom zbog optužbi za povezanost s mafijom. Naime, talijanska policija tvrdila je da je zloglasna sicilijanska obitelj preuzela kontrolu nad upravom i iskoristila svoj položaj za ugovaranje ključnih usluga na trajektima, uključujući unosne usluge cateringa, čišćenja i rezervacije karata, koje su obavljale tvrtke pod kontrolom mafijaške obitelji

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.