Politika i društvo

POMOĆ UKRAJINSKIM IZBJEGLICAMA

Hotel Opatija bit će prilagođen za prihvat oko 200 izbjeglica iz Ukrajine

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin rekao je da je na sjednicu Gradskoga vijeća u ponedjeljak poslan prijedlog o dodjeli novčane pomoći od 50 tisuća kuna, koja će biti uplaćena Crvenome križu za pomoć izbjeglim i raseljenim osobama iz Ukrajine


 
2 min
HINA
Foto: PIXSELL/Goran Kovačić

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin rekao je da je na sjednicu Gradskoga vijeća u ponedjeljak poslan prijedlog o dodjeli novčane pomoći od 50 tisuća kuna, koja će biti uplaćena Crvenome križu za pomoć izbjeglim i raseljenim osobama iz Ukrajine

Hotel Opatija bit će prilagođen kako bi za pet do šest tjedana prihvatio oko 200 izbjeglica iz Ukrajine, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u Opatiji. 

Interijer hotela dodatno će se prilagoditi i urediti jer je dulje bio izvan funkcije, a očekuje se da će prve izbjeglice primiti za pet do šest tjedana.

Na konferenciji za novinare bili su predsjednik Uprave tvrtke "Gitone Kvarner", koja ima i većinski udjel u Liburnia Riviera Hotelima (LRH), Johannes Böck i gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin.

Johannes Böck je istaknuo kako svjedočimo ratnim strahotama s kojima je suočen narod Ukrajine te da je zato Uprava tvrtke "Gitone Kvarner" odlučila ljudima izbjeglima iz Ukrajine staviti na raspolaganje hotel Opatiju.

Prema podacima opatijskog Gradskog društva Crvenoga križa, na Liburniji boravi 70-ak ljudi iz Ukrajine, od kojih su 32 osobe smještene u Opatiji.

Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin rekao je da je na sjednicu Gradskoga vijeća u ponedjeljak poslan prijedlog o dodjeli novčane pomoći od 50 tisuća kuna, koja će biti uplaćena Crvenome križu za pomoć izbjeglim i raseljenim osobama iz Ukrajine.

Istaknuo je da su se mnogi Opatijci na razne načine već uključili u akcije pomoći.

Rekao je da će u opatijsku Osnovnu školu Rikarda Katalinića Jeretova u ponedjeljak krenuti troje djece iz Ukrajine koja će se, u skladu s planom mjerodavnog ministarstva, uključiti u prilagodbu obrazovanju uz učenje hrvatskog jezika.

Grad Opatija, kao osnivač škole, osigurat će uvjete da djeca, ako žele, besplatno imaju školski produženi boravak te radne materijale, doručak i besplatni javni prijevoz do škole.


Nastavite čitati

Grbin: Most je zadnji s kojima bismo razgovarali o pravima manjina

Na optužbu Mosta da je SDP držao leđa HDZ-u u ovom slučaju, Grbin je poručio da s Mostom mogu zajednički nastupati i razgovarati o borbi protiv korupcije, lopovskoj HDZ-ovoj vladavini, ali ne i o položaju nacionalnih manjina, istospolnih zajednica i žena. Oni su zadnji koje bismo na tim temama pitali za savjet, istaknuo je predsjednik SDP-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.