Politika i društvo

Ratom zahvaćena zemlja sve je gore

Hrvatski Caritas uputio nova dva kamiona pomoći Ukrajini

Do sada su u Ukrajinu upućena dva tegljača, a zajedno s dva današnja poslano je ukupno četiri šlepera sa 144 palete prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, vreća za spavanje, deka i različite tehničke opreme


 
2 min
HINA

Do sada su u Ukrajinu upućena dva tegljača, a zajedno s dva današnja poslano je ukupno četiri šlepera sa 144 palete prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, vreća za spavanje, deka i različite tehničke opreme

Zamjenica ravnatelja Hrvatskoga Caritasa Suzana Borko izvijestila je u srijedu na konferenciji za novinare kako su dva kamiona pomoći Hrvatskoga Caritasa upućena u ukrajinske gradove Kijiv, Oleksandrivsk, Mukačevo i Ivano Frankivsk.

U ove pošiljke, napomenula je, uključeni su brojni darovi ljudi koji su u prethodna dva tjedna donosili hranu, higijenske potrepštine, bijelu tehniku i sve potrebito u župne Caritase i skladišta biskupijskih Caritasa.

Zahvalila je brojnim donatorima, te posebno istaknula u potresu teško stradalu Osnovnu školu Miroslav Krleža, koja je prikupljala pakete koji s današnjom pošiljkom kreću u Ukrajinu. To je lijep primjer kako se za velikodušnost i empatiju odgaja od malih nogu, dodala je.

U sljedećim pošiljkama planiramo poslati i lijekove sve potrebnije na terenu, najavila je Borko.

Do sada su u Ukrajinu upućena dva tegljača, a zajedno s dva današnja poslano je ukupno četiri šlepera sa 144 palete prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, vreća za spavanje, deka i različite tehničke opreme.

Ukupna težina dosadašnjih tereta je oko 60 tona, a vrijednost donacija je 1.600.000 kuna, kaže Borko.

Pomoć se distribuira diljem ukrajinskog teritorija zahvaćenog ratnim razaranjem.

Na žiro račun prikupljeno više od četiri milijuna kuna

Donacije Hrvatskoga Caritasa dostavljene su Caritasu Transzakarpatija sv. Martinu u Mukačevu, a distribuirane su preko Ukrajinskoga Caritasa u samo središte Ukrajine.

Naš donacijski telefon 060 9010 zaprimio je preko 68.000 poziva, rekla je Borko dodavši kako je na žiro račun akcije prikupljeno više od četiri milijuna kuna, a u pomoć i zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine uključila se i Hrvatska biskupska konferencija novčanim iznosom od milijun kuna.

Predstojnik Ekološkog ureda Ukrajinske grkokatoličke crkve Volodimir Šermeta video linkom se uključio u konferenciju za novinare istaknuvši kako je riječ o zločinačkom ratu protiv neovisnosti Ukrajine, koji im svaki dan donosi bol, patnju i smrt.

Vama koji ste preživjeli sličan rat sa Srbijom suvišno je objašnjavati posljedice krvavoga rata, rekao je dodavši kako je puno žrtava među civilima, posebno među ženama i djecom.

Uništava se infrastruktura, bolnice, škole, vjerski objekti te kulturna i prirodna baština.

Zahvalio je Hrvatskoj na pomoći, posebno Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koja je svojedobno primila devet studenata bogoslovije iz Ukrajine, među kojima je bio i on.


FOTO: Hina

Nastavite čitati

PRVA KOŠARKAŠKA LIGA Omiš prejak za nekompletnu Stoju

Presudio je loš ulazak Stoje ili odličan start domaćina, koji je nakon prve četvrtine vodio 18 razlike (34:16). Iako su u ostatku utakmice košarkaši Stoje bili podjednaki, pa i posljednju četvrtinu dobili deset razlike, to je bilo dovoljno tek za konačnih minus 11 koševa. Raduje 16 koševa novopridošlog Eleza

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.