Politika i društvo

hrvatsko novinarsko društvo upozorava

Hrvoje Zovko: Institucije žele onemogućiti novinarski istraživački rad

'Možemo reći da je ovo nezabilježen pritisak institucija na novinare i medije u Hrvatskoj", poručio je Zovko i upozorio da su spomenute dvije novinarke iz emisije ''Provjereno'' osumnjičene za kaznena djela, a istraživale su važne priče u javnom interesu


 
2 min
HINA
HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

'Možemo reći da je ovo nezabilježen pritisak institucija na novinare i medije u Hrvatskoj", poručio je Zovko i upozorio da su spomenute dvije novinarke iz emisije ''Provjereno'' osumnjičene za kaznena djela, a istraživale su važne priče u javnom interesu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u srijedu je upozorilo da se najnovijim pritiskom državnih institucija na novinare i medije želi onemogućiti novinarski istraživački rad u interesu hrvatske javnosti.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko je na konferenciji za novinare skandaloznim ocijenio nedavni policijski zahtjev za kriminalističkim istraživanjem jer je glavni urednik tjednika "Nacional" Berislav Jelinić još krajem 2016. primio nagradu Grada Nove Gradiške.

Kao nezabilježeni pritisak ocijenio je i kazneni progon te ispitivanje novinarki Nove TV Ane Malbaše i Eme Branice zbog neovlaštenih snimanja poduzetnika Drage Tadića, svjedoka u suđenju bivšem ministru i zadarskom gradonačelniku Božidara Kalmeti, odnosno stečajne upraviteljice Mirjane Zuzije u kontekstu novinarske istrage o prodaji stanova u stečaju i ljudi koji se na tome bogate.

''Možemo reći da je ovo nezabilježen pritisak institucija na novinare i medije u Hrvatskoj", poručio je Zovko i upozorio da su spomenute dvije novinarke iz emisije ''Provjereno'' osumnjičene za kaznena djela, a istraživale su važne priče u javnom interesu.

'Putinizacija' medijske scene u Hrvatskoj

"U slučaju glavnog urednika 'Nacionala' Berislava Jelinića možemo samo nagađati da su institucije valjda htjele pokazati da su kolega Jelinić i 'Nacional' nekome pogodovali svojim pisanjem", kazao je Zovko i to ocijenio ''putinizacijom'' medijske scene u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako u HND-u zahtijevaju da se otkrije tko je dao nalog da se istražuje i otvori predmet protiv Jelinića te povuku prijave protiv kolegica s Nove TV'.

Jelinić je rekao da se prošlog tjedna suočio sa spoznajom da je predmet nekog neodređenog istraživanja ''nadležnih'' institucija.

"U ovom slučaju ispada da bih ja možda bio zainteresiran da potaknem nekoga na kazneno djelo zlouporabe položaja da mi se dodijeli neka gradska nagrada. To je suluda konstrukcija koja se istog trena treba odbaciti", poručio je i to ocijenio "kafkijanskom situacijom i apsurdnom istragom u kojoj se prepucavaju Uskok i policija".

I Urednik emisije ''Provjereno'' Nove TV Mato Barišić je podnošenje kaznenih prijava protiv dviju novinarki ocijenio pritiskom na medije i najavio daljnji novinarski istraživački rad.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.