Politika i društvo

Puno ih plaćamo, malo dobivamo

HSU-ovac Silvano Hrelja istarski je kralj saborskih povlastica! Slijedi Marin Lerotić (IDS), najskromnija Sanja Radolović (SDP)

I dok se Grbin, u usporedbi s većinom ostalih zastupnika iz Istre, barem što se ovih troškova tiče, pokazao relativno skromnim, valja reći da šef SDP-a u Saboru gotovo nikada ne zagovara interese Istrijana i Istrijanki. Očigledno je zaboravio da su mu na parlamentarnim izborima povjerenje dali građani Istre i da danas bez njih ne bi bio saborski zastupnik, a shodno tome vrlo vjerojatno ni predsjednik SDP-a. Isto vrijedi i za Hrelju


 
4 min
Chiara Bilić
Foto: Šima Kastelc

I dok se Grbin, u usporedbi s većinom ostalih zastupnika iz Istre, barem što se ovih troškova tiče, pokazao relativno skromnim, valja reći da šef SDP-a u Saboru gotovo nikada ne zagovara interese Istrijana i Istrijanki. Očigledno je zaboravio da su mu na parlamentarnim izborima povjerenje dali građani Istre i da danas bez njih ne bi bio saborski zastupnik, a shodno tome vrlo vjerojatno ni predsjednik SDP-a. Isto vrijedi i za Hrelju

Od osam saborskih zastupnika iz istarske kvote, najrastrošniji je HSU-ovac Silvano Hrelja, koji je lanjske godine, kroz razne naknade, ne računajući plaću, potrošio gotovo 100 tisuća kuna poreznih obveznika.

Javni je to podatak dostupan na službenim stranicama Hrvatskog Sabora, a koji uključuje popis svih saborskih zastupnika i iznose njihovih troškova, koje, naravno, plaćaju građani i građanke. I ne uključuje plaću.

Povlastice saborskih zastupnika došle su u fokus javnosti nakon što je otkriveno da je šef SDP-a Peđa Grbin, inače Puležan, uzimao naknadu za odvojen život iako supruga živi s njim u Zagrebu.

Pola milijuna kuna samo za povlastice

Naime, zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe, jednosobnim stanovima ili unajmljenim garsonijerama, u mjesečnom iznosu do 2.500 kuna. Također, imaju pravo na naknadu troškova za režije, a plaćeni su im i troškovi prijevoza.

Nekadašnji sindikalac, također Puležan, HSU-ov Silvano Hrelja, bivši predsjednik te stranke, građane i građanke je, ne računajući plaću od gotovo 17 tisuća kuna, koštao točno 99.094,65 kuna! Od toga je na troškove prijevoza 'otišlo' 44 tisuće kuna, a na stanarinu gotovo 30 tisuća kuna.

Drugoplasirani je IDS-ovac Marin Lerotić sa 86.702 kuna.

Sveukupno smo za naknade predstavnika Istre u Saboru, za prošlu godinu, izdvojili 534.472,21 kuna.

Pravo je pitanje, dakle, koliko ti saborski zastupnici, koji su u parlament dospjeli zahvaljujući glasovima biračica i birača, a da bi zastupali njihove interese, uistinu u tom predstavničkom tijelu predstavljaju Istru i njene stanovnike? Jer ne zaboravimo da oni, uz ove beneficije, svaki mjesec primaju i nemalu plaću.

Šef istarskog HDZ-a, Vodnjanac Anton Kliman zauzeo je treće mjesto na ljestvici: porezne je obveznike prošle godine koštao 80 tisuća kuna, od čega je najviše, 38.900 kuna, otišlo na troškove prijevoza.

Istarski saborski zastupnici općenito su poprilično trošili na cestarine i goriva za automobile, što ne čudi s obzirom na to da znamo koliko je skup Istarski ipsilon, a koliko su visoke cijene nafte i benzina, a što 'obični' građani i građanke svakodnevno plaćaju iz vlastitog džepa.

Naknada za odvojen život - svima!

Najmanje je pak potrošila SDP-ovka Sanja Radolović. Njezini su trškovi u 2021. godini iznosili 41.160 kuna.

Naizgled se može činiti da je najštedljiviji Istrijan IDS-ov Emil Daus, koji je lani porezne obveznike koštao 'samo' 34.710 tisuća kuna, daleko najmanje od svih istarskih saborskih zastupnika. No, valja podsjetiti da je on u Sabor došao tek u lipnju, nakon što je Tulio Demetlika, kao posljedica rezultata prošlogodišnjih lokalnih izbora, postao dožupan. Dakle, dugogodišnjem načelniku Cerovlja troškovi su se gomilali tek od sredine prošle godine.

A sveukupno je ovaj IDS-ov duo potrošio 76 tisuća kuna - Daus 34.710, a Demetlika 41.292 kuna, gotovo isto kao i Radolović, ali za upola kraći vremenski period.

Njihova stranačka kolegica iz Novigrada, Katarina Nemet, građane i građanke koštala je 84 tisuće kuna.

Puležan Peđa Grbin ukupno je potrošio 67.700 kuna, od čega najviše, gotovo 30 tisuća kuna na stanarinu. I dok se Grbin, u usporedbi s većinom ostalih zastupnika iz Istre, barem što se ovih troškova tiče, pokazao relativno skromnim, valja reći da šef SDP-a u Saboru gotovo nikada ne zagovara interese Istrijana i Istrijanki. Očigledno je zaboravio da su mu na parlamentarnim izborima povjerenje dali građani Istre i da danas bez njih ne bi ni bio saborski zastupnik, a shodno tome vrlo vjerojatno ni predsjednik SDP-a. No, lokalne mu teme nisu od interesa.

Napomenimo i da je svim saborskim zastupnicima iz Istre isplaćena naknada za odvojen život od 9 tisuća kuna.

Podaci o troškovima potpredsjednika Sabora Furija Radina, zastupnika talijanske nacionalne manjine i člana IDS-ovog zastupničkog kluba, nisu poznati, kao ni od ostalih potpredsjednika.

No, Radin je sam u nekoliko navrata isticao da nije vozač. Kao potpredsjednik ima pravo na službeni automobil Audi A6 i vozača.


Nastavite čitati

Od 1. siječnja Radnicima rastu neoporezivi primici koje im poslodavci mogu isplatiti

Maksimalni godišnji iznos koji će svim radnicima poslodavci moći isplatiti na ime prigodne nagrade, što primjerice uključuje božićnicu i naknadu za godišnji odmor, od 1. siječnja iduće godine porasti na 700 eura, što je 36,38 eura više od trenutnih 663,62 eura.* Među ostalim stavkama, raste i neoporezivi iznos nagrada za radne rezultate i novčana paušalne nagrada za troškove prehrane

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.