Politika i društvo

pulski ids je za nove izbore

IDS: Neka Zoričić da mandat na raspolaganje. Daniel Deković nema ništa protiv referenduma oko hotela na Valkanama, a otvoren je i za suradnju s Možemo!

Ovako kako Grad funkcionira, ja ne vidim nikakvog smisla da građani i dalje budu taoci nefunkcioniranja svega ovog što je učinila ova koalicija. Ako Grad ne funkcionira i ako se gradonačelnik na takav bahat i arogantan način ponaša prema gradu, ne vidim nikakav razlog zašto Zoričić ne bi dao svoj mandat na raspolaganje. Neka onda građani ocjenjuju kao što su i nas ocijenili, no mi smo iz našeg poraza puno toga shvatili, kazao je Robert Cvek


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Ovako kako Grad funkcionira, ja ne vidim nikakvog smisla da građani i dalje budu taoci nefunkcioniranja svega ovog što je učinila ova koalicija. Ako Grad ne funkcionira i ako se gradonačelnik na takav bahat i arogantan način ponaša prema gradu, ne vidim nikakav razlog zašto Zoričić ne bi dao svoj mandat na raspolaganje. Neka onda građani ocjenjuju kao što su i nas ocijenili, no mi smo iz našeg poraza puno toga shvatili, kazao je Robert Cvek

IDS-ovi Robert Cvek i Daniel Deković danas su održali konferenciju za novinare, komentirajući aktualnu političku situaciju i jučerašnju odluku pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića koji je objavio raskid puslke koalicije.

Pritom su oštro kritizirali trenutnu gradsku vlast te pozvali gradonačelnika da raspiše nove izbore za pusko Gradsko vijeće.

- U gradu vlada kaos. Zoričić je dobro utvrdio da Pula stoji, a zaboravio je navesti da je on s partnerima direktno odgovoran za to. Prva osoba grada zajedno s partnerima glavna je i odgovorna što u deset mjeseci nije ništa učinjeno. Sada je svima jasno da su učinili mizerne stvari za grad. Oni su zalutali u svojim funkcijama. Čovjek bi pomislio da nakon toliko željene fotelje dođu s nizom konkretnih primjera. Sve što mogu staviti na stol je nekoliko lijepih, unaprijed pripremljenih fraza koje lijepo zvuče na društvenim mrežama, kazao je predsjednik pulskog IDS-a Daniel Deković te dodao da "kada se makne celofan i silni pokušaj šarmiranja građana, ostaje golema praznina".

Daniel Deković

- U gradu se jednostavno ne događa ništa. Zoričićevi predstavnici su vladanje gradom shvatili kao cirkus. Jedu kokice na javnoj tribini i time se sprdaju s građanima. Moja poruka njima je da budu barem jednom iskreni, da se saberu u kratkom roku, jer ako ne, raspišite nove izbore. Ovo što radite je negledljivo, oštar je bio Deković.

Riječi nije birao ni član predsjedništva pulskog IDS-a Robert Cvek, koji je u nekoliko puta "uzvratio" gradonačelniku na njegovu jučerašnju izjavu da ga ne pozna.

- Za one koje me ne znaju, ja sam Robert Cvek. Upoznao sam Filipa Zoričića na otvorenju njegovog muzeja čiji je prostor dobio od Grada Pule, nadam se da sad zna o kome se radi, kazao je Cvek.

Najviše je danas Cvek kritizirao nastup vladajuće koalicije na sjednicama Gradskog vijeća koji su se, prema njegovim riječima, "ponašali kao da su oporba".

- Ako pogledate sazive Gradskog vijeća, onda možete vidjeti kako se pozicija postavlja kao da je opozicija i IDS-u postavlja pitanja kao da je on na vlasti. Evo jedan primjer s prošlog saziva o nelegalnim stanarima o gradskim stanovima. Sada ja njih pitam – zašto ne isele te nelegalne stanare?  Zanima me što se to događa s gradskim prostorima, svi atraktivni prostori su prazni. Od deset ponuđenih, tri su izlicitirana. Znači li to da nitko ne vidi poslovnu perspektivu ovog grada? Toliko je toga izrečeno u ovih deset mjeseci tako da ispadne da je IDS kriv za njihov nerad, kazao je Cvek i dodao kako se, po njemu, gradonačelnik ponaša kao da nije naodogovornija osoba za funkcioniranje grada.

- I sada ono najzanimljivije – jeste li vi primijetili kako se on bez žaljenja odnosi, kao da on nije najodgovorniji ovdje. Kao da se njega problemi ne tiču. Kamp Marsovo polje, pazite koja je to nebuloza kada on kaže da je odlično rješenje da kamp bude u Balama!? I onda, zamislite, kaže da se nogometni klub zove Istra, a ne Pula, i to je njegovo pojašnjenje za sve. Sada se nalazimo u situaciji da za sve ono što nam slijedi, bit će prebačena krivica na gradske vijećnike. Pa kakva je to odgovornost prema gradu?, kazao je Cvek.

- Gradonačelnik Zoričić mora shvatiti da je važnije mišljenje ljudi koji šetaju Lungomareom i kampovi, mišljenje umirovljenika kojima će se uskoro povećati životni troškovi, od lažnih profila na fejsu koji mu dižu ego, dodao je Cvek.

- Stanovnici će i dalje osjećati njihov nerad i nesposobnost. Ovdje se apsolutno može reći „operacija uspjela, pacijent mrtav.“ Operacija je svrgavanje IDS-a s vlasti, a pacijent grad Pula, kazao je Cvek i dodao da za gradonačelnika ima i jednu, istarsku, poslovicu: "Ćakule ne delaju fritule".

Robert Cvek

Na pitanje treba li gradonačelnik dati mandat na raspolaganje i je li ovaj današnji istup početak moguće kampanje i kandidature na izborima za gradonačelnika, Robert Cvek je rekao „daleko smo mi od toga“.

-Ovako kako Grad funkcionira, ja ne vidim nikakvog smisla da građani i dalje budu taoci nefunkcioniranja svega ovog što je učinila ova koalicija. Ako Grad ne funkcionira i ako se gradonačelnik na takav bahat i arogantan način ponaša prema gradu, ne vidim nikakav razlog zašto Zoričić ne bi dao svoj mandat na raspolaganje. Neka onda građani ocjenjuju kao što su i nas ocijenili, no mi smo iz našeg poraza puno toga shvatili, kazao je Cvek.

Što se tiče mogućih izmjena UPU „Lungo mare“ koje su izglasane u vrijeme IDS-ove vlasti, zanimalo nas je planira li IDS sada u novom sazivu preispitati mogućnosti vezane uz gradnju hotela.

Daniel Deković je rekao kako on uvijek poštuje volju građana te da u tom kontekstu nema ništa protiv referenduma, a na temu potencijalnih izmjena i dopuna planira razgovarati u Klubu vijećnika.

- Ideja hotela nije loša. Treba to dobro sagledati i vidjeti gabarite.To su važne teme i treba pitati građane, kazao je Deković.

Predsjednik IDS-a je komentirao i moguću suradnju s Možemo!

-Ako imaju dobre prijedloge zašto ne?

Na našu konstataciju da su njihovi prijedlozi prilično jasni, prvenstveno što se referenduma tiče, ali i protivljenja izgradnji hotela na Valkanama, Deković je rekao da se „on ne srami ni razgovora ni suradnje“.

- Mogu razgovarati i s Možemo! Mi smo tu zbog građana i nema smisla natjecati se tko ima veći ego, rekao je Deković.

Na pitanje koji su to dobri projekti koje IDS misli podržati kroz eventualnu projektnu suradnju, Deković je kazao da trenutno nema dobrih projekata.

Robert Cvek je komentirao i korištenje gradskog stana vijećnice s liste IDS-Zeleni Gordane Ferenčić.

- Ako je tu nešto nemoralno, ja nemam ništa protiv da nadležne službe to preispitaju. Ako se gospođa u stanu nalazi ilegalno, neka je iz tog stana izbace, kazao je Cvek.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.