Politika i društvo

Preko 1.000 tužbi

IFJ i EFJ poduprli HND u borbi protiv sudskog progona novinara

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da bez daljnjeg odgađanja traže izmjene zakonodavstva, kako bi se smanjio pritisak tužbi, te apeliraju na Vladu da to hitno učini


 
2 min
HINA
Foto: HND

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da bez daljnjeg odgađanja traže izmjene zakonodavstva, kako bi se smanjio pritisak tužbi, te apeliraju na Vladu da to hitno učini

Međunarodna i europska novinarska federacija (IFJ/EFJ) poduprle su zahtjev Hrvatskog novinarskog društva da se hitno promijeni zakon kako bi se prekinula "kultura tužakanja" i uznemiravanja novinara i medija sudskim tužbama.

HND je priopćio u ponedjeljak da su obje novinarske krovne udruge prenijele njihov podatak da se protiv hrvatskih novinara i medija vodi najmanje 951 tužbeni postupak u kojima tužitelji traže 10,3 milijuna eura odštete.    

U priopćenju objavljenom na web stranici EFJ-a stoji kako je korištenje SLAPP-a raširena praksa u Hrvatskoj, a glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger rekao je da toliki broj tužbi protiv novinara i medija otkriva da je sudski progon novinara u Hrvatskoj ozbiljan problem koji se mora riješiti bez odlaganja.  

"Velika većina ovih tužbi je pravno neopravdana, ali ima za cilj zastrašivanje i oduzimanje financijskih sredstava medijskih kuća i novinara. Podržavamo poziv Hrvatskog novinarskog društva vladi da se hitno pozabavi ovom masovnom pošasti", ustvrdio je Bellanger.

Prema istraživanju HND-a, protiv novinara i medija u Hrvatskoj podnesena je najmanje 951 tužba, no njime je obuhvaćeno samo 26 medija, pa je stvarna brojka vjerojatno puno veća i prelazi 1000 tužbi.

HND je upozorio i da su visoki državni dužnosnici, lokalni šerifi, pa čak i sami suci uključeni u podnošenje tužbi, od kojih mnoge uključuju kazneno djelo 'sramoćenja', koje je još uvijek dio hrvatskog kaznenog zakona, stoji u priopćenju.

Podaci iz prethodnih godina pokazuju da je vrlo malo novinara na kraju osuđeno, što dokazuje da su mnoge tužbe bile usmjerene na uznemiravanje i zastrašivanje novinara zbog njihovog izvještavanja, a ne s ciljem dobivanja postupka - u samo 11 slučajeva donesena je osuđujuća presuda protiv novinara.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko rekao je da bez daljnjeg odgađanja traže izmjene zakonodavstva, kako bi se smanjio pritisak tužbi, te apeliraju na Vladu da to hitno učini.

Nakladnici su također pozvali na izmjene zakona, ujednačavanje sudske prakse u cijeloj Hrvatskoj, educiranje sudaca o medijskom pravu, pružanje besplatne pravne pomoći malim lokalnim i neprofitnim medijima te provođenje javnih kampanja za podizanje svijesti o negativnoj praksi SLAPP-a, prenosi EFJ.


Nastavite čitati

Plenković o prijetnji Nacionalu: Osuđujem sve prijetnje novinarima

Vezano za prijeteću poruku tjedniku Nacional, o čemu je redakcija izvijestila policiju, novinari su premijera pitali je li se 'osjeća odgovornim', uz konstataciju da se u prijetećoj poruci medije kvalificira kao "osovinu zla" i  'koristio isti jezik' koji je i sam koristio, premijer je s čuđenjem odbacio takvo tumačenje 'o odgovornosti', upitavši odakle te ideje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.