Politika i društvo

sve spremno, prikupljaju pet milijuna eura

ISLAMSKI CENTAR U PULI: "Nama hitno treba prostor za 5.000 vjernika, a nije bitno hoće li se izgraditi minaret"

"Zamislite da imate pet tisuća vjernika i 400-tinjak djece na vjeronauku i da imate učionu od 18 mjesta. Nama je hitno potreban prostor. Hoće li se u sklopu centra izgraditi kupola ili minaret, to nije bitno. Jedino što želimo, da možemo u 21. stoljeću normalno funkcionirati i obavljati molitvu", kaže glavni pulski imam 


 
4 min
Chiara Bilić Danijela Bašić-Palković
Foto Islamska zajednica Pula

"Zamislite da imate pet tisuća vjernika i 400-tinjak djece na vjeronauku i da imate učionu od 18 mjesta. Nama je hitno potreban prostor. Hoće li se u sklopu centra izgraditi kupola ili minaret, to nije bitno. Jedino što želimo, da možemo u 21. stoljeću normalno funkcionirati i obavljati molitvu", kaže glavni pulski imam 

Nakon brojnih peripetija o gradnji novog Islamskog centra u pulskoj četvrti Monte Šerpo, stvoreni su svi uvjeti da iduće godine u ovo vrijeme, započne gradnja novog Islamskog centra u Puli.

Potvrdio nam je to glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Pula Esad ef. Jukan, rekavši da je gradnja već trebala krenuti, ali sve je usporila situacija s koronom.  

- Stvoreni su svi prostorno-planski uvjeti da se krene u gradnju. Trenutno prikupljamo donacije i zasad još ne bismo otkrivali vrijednost cijele investicije. Plan je izgradnja Islamskog kulturnog centra kao polivalentnog prostora, gdje je molitveni prostor usklađen s nizom drugih sadržaja vjerske, obrazovne i kulturne namjene, kazao je Jukan.

Glavni imam Esad Jukan Foto: Islamska zajednica Pula

Podsjetio je da muslimanska zajednica u Puli već duže vrijeme nema adekvatnih uvjeta za okupljanje i molitvu u centru Pule.

Jukan potvrđuje da se od projekta nikad nije odustalo, iako je svjestan da su neki oko cijele ove priče pružali otpor.

- Mi moramo izgraditi neki prostor, jer u centru Pule više nemamo uvjeta. Samo se želimo preseliti na novu lokaciju. Na toj lokaciji je dozvoljena gradnja od 15 metara u visinu, kaže Jukan.

S obzirom da je ranije sama gradnja minareta najviše podijelila javnost, zanimalo nas je hoće li se minaret graditi.

- Zemljište je u vlasništvu Islamske zajednice Republike Hrvatske. Što se tiče minareta, to nam nije prioritet. To što će biti neki stup koji će simbolizirati minaret, to i nije toliko važno. Najbitnije nam je da imamo prostor da možemo normalno funkcionirati, kaže Jukan.

Potvrđuje da će objekt u potpunosti biti funkcionalno primijenjen u sklopu kojeg će se nalaziti odvojene prostorije: dječji vrtić, restoran za pripremu halal hrane, kongresna dvorana, učionice, čitaonice, uredi, poslovni prostori, prostor za okupljanje mladih, stanovi za vjerske službenike te prostorije za goste.

- Zamislite da imate pet tisuća vjernika i 400-tinjak djece na vjeronauku i da imate učionicu od 18 mjesta. Nama je hitno potreban prostor. Hoće li se u sklopu centra izgraditi kupola ili minaret, to nije bitno. Jedino što želimo, da možemo u 21. stoljeću normalno funkcionirati i obavljati molitvu. To što će netko reći, već sam na to otupio. Minaret može biti u različitim oblicima, to je samo simbol i ako bude, neće premašivati 15 metara visine, kaže Jukan.

Cijeli Islamski centar protezat će se na nekih dvije tisuće kvadrata. U sklopu tog prostora nalaziti će se i multimedijalna dvorana, knjižnica, sala za molitve, učionice...

- Plan je i gradnja zgrade za stanovanje Imama i izgradnja vrtića. Gradu Puli smo ponudili da vrtići imaju status gradskih vrtića. Želimo izgraditi i stanove za najam koje bi po povoljnijim uvjetima iznajmljivali mladim obiteljima nevezano koje vjere bili, kaže Jukan.

Novi Centar graditi će se na lokaciji u Šandaljskoj ulici

Islamska zajednica u Puli već duže vrijeme prikuplja donacije za izgradnju novog centra. Prema podacima Medžlisa Islamske zajednice Pula, dosad je prikupljeno 100 tisuća eura, plan je prikupiti 5 milijuna eura.

Kao što je od ranije poznato, Medžlis Islamske zajednice Pula ušao u projekt još 2020. godine kupnjom zemljišta po cijeni od 1,2 milijuna eura. Kupljeno je gotovo 17 tisuća kvadrata zemljišta u Šandaljskoj ulici na području pulskog naselja Monte Serpo.

Filip Zoričić i Esad Jukan

U međuvremenu je potpisan ugovor s jednim arhitektonskim uredom iz Zagreba za izradu projektne dokumentacije. Medžlis Islamske zajednice Pula prošle je subote organizirao i donatorsku večer u Hotelu Park Plaza Histria na kojoj je za gradnju novog Islamskog centra prikupljeno 50 tisuća eura.

Dio stanovnika tamošnjeg Mjesnog odbora Busoler oštro se protivio gradnji novog vjerskog centra. Planirana gradnja je definitivno podijelila cjelokupnu pulsku javnost.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić smatra da Islamska zajednica treba imati svoj prostor.

Zoričić je potvrdio da prostorno-planski preduvjeti za izgradnju Islamskog centra postoje i da nema potrebe za njihovom izmjenom.

- Projekt će, vjerujem, Islamska zajednica svima prezentirati, kao što je to već učinila lani u Domu hrvatskih branitelja, odgovorio je Zoričić na upit hoće li mještanima MO Busolera, koji su protivili izgradnji, između ostalog i višemjesečnim postavljanjem transparenata u okolici, novi Islamski centar biti prezentiran.


Nastavite čitati

Pula
 

Za koji trenutak počinje koncert Avril Lavigne u Areni - u Pulu stigla s ekipom od 150 članova!

Ovo će biti njen prvi nastup u Hrvatskoj. Nakon obilaska Sjeverne Amerike, Avril je u Europi, a Pula ima veliku čast ugostiti je na jednom od rijetkih samostalnih koncerata, jer na ostatku europskog dijela turneje, nastupa skoro pa isključivo, na festivalima * Ulaznice za koncert prodavale su  za 65 eura za travu, 77 eura za tribine, 88 eura za parter, te najskuplje, za plato, za 150 eura *  Kao predgrupu za svoj nastup odabrala je riječki pop-punk-rock bend Kraj programa

Pula
 

(FOTO/VIDEO) NK ULJANIK UŠAO U 2. LIGU! Trener Saša Kolić: "Igrao je Uljanik već taj rang, igrao je i viši, ali ovo je definitivno povijesni trenutak"

"Mislim da Istra zaslužuje još klubova u višem rangu. S obzirom na to da imamo prvoligaša, važno je da i mi izborimo veći rang jer onda cijela nogometna priča dobiva više smisla. Za mlade igrače je to onda dobar temelj za razvijanje jer ne mogu svi odmah ući u prvoligašku momčad. Sada bi to trebalo održavati i ispratiti i nadam se da će biti podrške i suradnje iz ostalih klubova Istre. Bez podrške Grada i Županije neće biti moguće opstati u ovoj ligi", kaže trener Kolić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.