Politika i društvo

I DO 800 TESTIRANJA DNEVNO

Istra bilježi 100 posto više zahtjeva za testiranjem na Covid 19 u odnosu na prošli tjedan

U ovom trenutku, veli nam ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović, 40 djelatnika molekularnog laboratorija Zavoda i Službe za mikrobiologiju, još uvijek mogu nositi teret ovako velikog broja testiranja, iako nije nimalo lako raditi bez dana pauze


 
1 min

U ovom trenutku, veli nam ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović, 40 djelatnika molekularnog laboratorija Zavoda i Službe za mikrobiologiju, još uvijek mogu nositi teret ovako velikog broja testiranja, iako nije nimalo lako raditi bez dana pauze

U odnosu na prošli tjedan, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije bilježi sto postotni porast zahtjeva za testiranjem na Covid 19 iz primarne zdravstvene zaštite, potvrdio nam je to ravnatelj Zavoda dr. Aleksandar Stojanović.

Dok je, prije svega nekoliko dana, u pulsku Nazorovu stizalo dvjestotinjak takvih zahtjeva simptomatskih pacijenata, ovih se dana brojka popela na četiristo. Uputnice ondje stižu s područja cijele Puljštine, a ostatak Istre testira se u Domovima zdravlja pojedinih gradova.

Zavod za javno zdravstvo IŽ - testiranja
Dosad se na testiranje čekalo tek jedan dan, no pacijenti sad mogu računati na to da će, po slanju uputnice, čekati dva do tri dana.

- Radi povećanja obima posla naši djelatnici rade i praznicima. Bilo je tako na samu Novu godinu, a i jučer na blagdan Sveta tri kralja. Radit će se također i tijekom vikenda. Laboratoriji nam rade svakog dana do tri ujutro te onda ponovno od šest kad dolazi jutarnja smjena. Naime, kod nas se vrše svi testovi za potrebe Opće bolnice Pula; njihove trijaže, testiranja djelatnika, sve hospitalizacije i cjelokupna infektologija te administrativni zahtjevi vezani uz, primjerice, putovanja. Stoga se broj dnevnih testiranja zapravo zna popeti na 750 do 800 što stvara veliki pritisak na naš laboratorij i zdravstveni sustav uopće, pojasnio nam je Stojanović.

U ovom trenutku, veli, 40 djelatnika molekularnog laboratorija Zavoda i Službe za mikrobiologiju, još uvijek mogu nositi teret ovako velikog broja testiranja, iako nije nimalo lako raditi bez dana pauze.

Dobra vijest je to što, barem zasad, u Istri gripe nema. No, izvjesno je za očekivati kako će se i to promijeniti povratkom građana sa skijališta.


FOTO: Manuel Angelini

Nastavite čitati

Istra
 

VLASNICI AUTOPRAONICE IZ NOVIGRADA ŽELE ODGOVORE OD ŽUPANIJE "Ne mogu nam samo tako zatvoriti djelatnost na mjesec dana! Naša četveročlana obitelj od ovoga živi!"

Nama nije poslana nikakva službena informacija o tome da nam se zabranjuje rad. Zatvorili smo kad smo u medijima pročitali da ne smiju raditi oni koji koriste pitku vodu. Možda smo trebali reći da nismo nigdje ništa pročitali i jednostavno nastaviti raditi, vele nam vlasnici autopraonice iz Novigrada. U nastojanju dolaska do odgovora, županu Borisu Miletiću poslali su više mailova na koje im nije odgovoreno, a pokušali su i telefonski kontaktirati Istarsku županiju, no za informacije su ostali uskraćeni

Istra
 

OTKRIJ SREDIŠNJU ISTRU Novi tjedan i nastavak programa

-Još je malo vremena ostalo za uživanje u godišnjem odmoru i ljetnim aktivnostima, ali projekt Otkrij središnju Istru u punom je jeku. Svi posjetitelji središnje Istre ovoga će tjedna moći uživati u razgledima gradića, dobrim filmovima, koncertnom programu i vinskim pričama koje dolaze u Gračišće. Svi programi u sklopu navedenog projekta besplatni su za sve sudionike, poručuju TZ-a Središnje Istre

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.