Politika i društvo

nakon prosvjeda i prijava inspekciji

Građevinski tajkun Ivica Salvador bagerom porušio temelje svojih zgrada u Štinjanu

Do investitora Ivice Salvadora, koji je mještanima ljetos tvrdio da "sve radi po zakonu", nismo uspjeli doći pa nemamo odgovor na pitanje je li se na rušenje temelja odlučio sam ili po nalogu inspekcije?


 
3 min
Borka Petrović
Srušeni temelji zgrada

Do investitora Ivice Salvadora, koji je mještanima ljetos tvrdio da "sve radi po zakonu", nismo uspjeli doći pa nemamo odgovor na pitanje je li se na rušenje temelja odlučio sam ili po nalogu inspekcije?

Temelji dviju novogradnji pulskog građevinskog tajkuna Ivice Salvadora, u štinjanskoj ulici Kozada, a koji su ljetos izazvali brojne prijepore i prosvjede - ruše se. Susjedi su nam potvrdili da je pikamiranje i rušenje temelja krenulo još prošlog tjedna. Na terenu smo vidjeli kako su temelji jedne zgrade u potpunosti srušeni, dok su drugi načeti. Danas, u nedjelju, radova nije bilo.

Kazali su nam kako su i sami iznenađeni te ne znaju ruši li investitor temelje sam ili po nalogu građevinske inspekcije, ali i potvrdili da oni od inspekcije nisu dobili nikakvo rješenje, iako su nebrojeno puta tražili njihovo očitovanje.

Žele primjerenu izgradnju

Susjedi s kojima smo danas pričali, a ne radi se o onima koji direktno graniče sa spornom gradnjom, kazali da oni nisu protiv gradnje, ali kako bi ona trebala biti primjerena naselju s obiteljskim kućama. Vjeruju da će se ove zgrade izgraditi, no nadaju se - sada barem u gabaritima koje su dozvoljene.

Do investitora Ivice Salvadora, koji je mještenima ljetos tvrdio da "sve radi po zakonu", nismo uspjeli doći pa nemamo odgovor - zašto se odlučio na rušenje temelja, sam ili po nalogu inspekcije?

No, na njegovim službenim stranicama piše da su sporne zgrade, a koje se zovu "Projekt A i B" dobile pravomoćnu građevinsku dozvolu, a da je rok za završetak gradnje kraj 2022. godine.

Simulacija zgrada

I to nije sve, u blizini već nudi novi projekt - nazvan "Projekt Štinjan ABC" . Radi se o tri spojene zgrade na zemljištu koje se nalazi vrlo blizu, a koje je nedavno prodano. Navodno se još zemljišta u kvartu obiteljskih kuća prodaje (jedno je već počišćeno), pa je sada svima jasno da će ovaj kvart u potpunosti promijeniti izgled.

Jesu li stanovi već prodani?

Zanimljivo, za zgrade "Projekt "A i B" na stranicama nema tablice s dostupnosti stanova i je li neki od njih već prodan, kao što se to navodi za ostale zgrade koje nudi. Primjerice, čak se i za najnoviji "Projekt ABC" može vidjeti kako je dio stanova već prodan, iako se u zemlju nije ni lopata zabila.

Projekt Štinjan ABC

Podsjetimo, u lipnju prošle godine mještani Štinjana koji graniče sa spornim zgradama, vidjevši da su temelji zgrade otišli u visinu i previše se približili susjednim parcelama, te da se gradi van projekta i bez parkinga, o svemu su obavijestili građevinsku inspekciju.

Zaustavili bagere

Tražili su obustavu radova zbog uočenih nepravilnosti na gradnji. Nakon čak osam požurnica, 15. srpnja na teren je napokon izašao inspektor, no odgovor na svoje pritužbe i zahtjev za obustavom radova nisu dobili. Početkom kolovoza su, umjesto daljnje gradnje, bageri krenuli pikamerom otući dio temelja koji ide van gabarita dozvole.

Prosvjed u Štinjanu/iVijesti

Obzirom da su susjedi sumnjali da investitor to radi samo kako bi se uskladio s projektom, prije nego dobiju odgovor inspekcije, te su radove zaustavili, okupivši se oko zgrada.

Nakon što su zatražili da im pokažu rješenje za rušenje, a bojeći se za samu statiku zgrade koja će nastati na temeljima s tolikim intervencijama, susjedi su odlučili spriječiti daljnje radove dok ne dobiju rješenje građevinske inspekcije i odgovore oko uočenih nepravilnosti na gradnji. Njima su se pridružili i ostali stanovnici kvarta, smatrajući da će bujajuća gradnja negativno utjecati na cijelo naselje.

Buntu mještana pridružio se tada i pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je kazao da je ovo što se događa po gradu "jedna kaubojština i takav nered traje u Puli godinama", da bi Grad Pula potom i sam prijavio sporne gradnje istog investitora građevinskoj inspekciji.


Snimila B. PETROVIĆ

Nastavite čitati

Pula
 

(VIDEO) VESELO NA OTVORENJU 'LIBRIĆA' U potrazi za tajanstvenim bićima koja još žive po Istri

"Vodimo vas na jedno putovanje Istrom, među jame, škulje, kanjone, rijeke, gradine i kaštele u kojima, kako kaže priča, još uvijek žive neka tajanstvena, nevidljiva bića. Ovim Librićem dotaknuli smo nešto dragocjeno, nešto što bi svaki narod trebao čuvati kao svoju baštinu, a to su narodne priče koje su u neka davna vremena prepričavana pored starih ognjišta", kazala je direktorica festivala Slavica Ćurković

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.