Politika i društvo

ISPLATI LI SE?

Izbori: Za naknade izbornim povjerenstvima 3, 1 milijun eura

Najvišu će naknadu dobiti članovi izbornog povjerenstva 3. izborne jedinice, svaki od šest članova stalnog sastava, po 1. 390 eura neto, a svaki od osam članova proširenog sastava po 695 eura neto


 
2 min
HINA

Najvišu će naknadu dobiti članovi izbornog povjerenstva 3. izborne jedinice, svaki od šest članova stalnog sastava, po 1. 390 eura neto, a svaki od osam članova proširenog sastava po 695 eura neto

U izborna povjerenstva koja će provoditi travanjske izbore za Hrvatski sabor imenovano je ukupno 7. 631 osoba, a za njihove naknade osigurano je oko 3, 1 milijun eura, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Izborna povjerenstva 11 izbornih jedinica te 556 općinskih i gradskih izbornim povjerenstava imaju stalni i prošireni sastav, u stalni su imenovane 3. 402 osobe, suci i istaknuti pravnici, u prošireni 4. 229 osoba koje ne moraju biti pravnici.

Koliko je sudaca imenovano u stalne sastave izbornih povjerenstava, DIP ne vodi statističke podatke. 

DIP je odredio koliku će naknadu za svoj rad dobiti članovi izbornih povjerenstava. Kod određivanja naknade za izborna povjerenstva deset izbornih jedinica u Hrvatskoj kriterij mu je bio broj izbornih povjerenstava i broj biračkih mjesta u svakoj jedinici.

Slijedom toga, najvišu će naknadu dobiti članovi izbornog povjerenstva 3. izborne jedinice, svaki od šest članova stalnog sastava, po 1. 390 eura neto, a svaki od osam članova proširenog sastava po 695 eura neto.

Najmanju naknadu dobit će članovi izbornog povjerenstva 1. izborne jedinice, svaki član stalnog sastava po 950 eura neto, a svaki proširenog po 475 eura neto.

DIP-ov kriterij za određivanje naknade za općinska i gradska izborna povjerenstava bio je broj biračkih mjesta na području svake pojedine općine, odnosno svakog grada, s tim da je gradskim povjerenstvima u kojima će se prikupljati izborni materijal, naknada veća 20 posto.

Tako će u spomenutoj, 3. izbornoj jedinici najveće naknade dobiti izborna povjerenstva u Varaždinu (po 590 eura neto članovi stalnog sastava, po 295 eura neto članovi proširenog), Čakovcu i Ivancu (stalni sastav po 480 eura neto, prošireni po 240), a najmanje članovi izbornog povjerenstva općine Dekanovec (po 280 eura članovi stalnog, a po 140 eura neto članovi proširenog sastava).

Iznimno od tih pravila, članovi stalnog sastava izbornog povjerenstva 12. izborne jedinice u kojoj svoje zastupnike biraju pripadnici nacionalnih manjina, a koju čini cijela država, dobit će naknadu od 800 eura neto po osobi, a stalni sastav Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba (1., 2. i 6. izborna jedinica) po 1.000 eura neto.


Nastavite čitati

TENIS: Borna Ćorić poražen u 1. kolu Roland Garrosa

Ćorić (ATP-71.) je izgubio u tri tijesna seta protiv francuskog veterana, 37-godišnjega Gasqueta nakon tri sata i 35 minuta igre. Nijanse su ga dijelile od osvajanja barem jednog seta, a ključni nedostatak imao je u realizaciji šansi za oduzimanje servisa

U KB Merkur po prvi put pacijentu istovremeno presađeno pet organa

"Ovakav tip operacije izvodi se u samo 11 europskih centara, a godišnje se izvede deset takvih operacija u cijeloj Europi", istaknuo je u nedjelju ravnatelj bolnice Mario Starešinić na konferenciji za novinare koju su u Merkuru sazvali na Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiv

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.