Politika i društvo

Ministar o trenutnom političkom stanju u Splitu

Malenica: Građani Splita taoci promišljanja Ivice Puljka

Malenica je novinarima rekao da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno pripisane Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ponovivši da u slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke Vlada imenuje povjerenika, a izbore treba raspisati u roku 90 dana


 
2 min
HINA

Malenica je novinarima rekao da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno pripisane Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ponovivši da u slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke Vlada imenuje povjerenika, a izbore treba raspisati u roku 90 dana

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak da su građani Splita taoci gradonačelnika Ivice Puljka i njegova promišljanja o tome tko će dati ostavku, ponovivši stajalište ministarstva da Vlada imenuje povjerenika kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke.

Malenica je novinarima rekao da su način izbora povjerenika, njegova uloga i ovlasti jasno pripisane Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, ponovivši da u slučaju kad gradonačelnik i zamjenik daju ostavke Vlada imenuje povjerenika, a izbore treba raspisati u roku 90 dana.

Ministarstvo je ranije danas odgovorilo na novinarske upite izrazivši takvo mišljenje, uzevši pritom u obzir članak 40.d i obrazloženje uz izmjene tog zakona.

Prema tom obrazloženju, kaže Malenica, nije kod izmjena zakona 2012. bila intencija da drugi zamjenik može obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju kada gradonačelnik i zamjenik daju ostavke. "To jasno stoji u obrazloženju izmjena", ustvrdio je.

Napomenuo je da su mišljenje dale stručne službe ministarstva, u kojima rade osobe koje su sudjelovale u izradi zakona i znaju razloge zašto je 2012. mijenjan.

Vlada će imenovati povjerenika

Malenica je najavio da će Vlada imenovati povjerenika prema proceduri utvrđenom Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi

"Pričekao bih da dobijemo te ostavke, jer mi se sada nalazimo u nekom prostoru sedam dana, gdje se najavilo ostavke pa se još promišlja tko će dati ostavke, hoće li dati oba zamjenika ili samo jedan, hoće li dati vijećnici", kazao je.

Ustvrdio je da su zato građani Splita taoci Puljka i njegovog promišljanja o tome tko će dati ostavku i tko će obnašati dužnost gradonačelnika.

Na novinarske tvrdnje da se ni jedan ustavnopravni stručnjak ne slaže s time što on govori, jer je u zakonu točno naznačeno što se događa ako zamjenici daju ostavke unutar ili nakon prve dvije godine mandata, Malenica je odgovorio kako je njihov stav jednak u slučaju da jedan ili oba zamjenika daju ostavke.

Složio se kako je riječ o presedanu jer se takva situacija još nije dogodila u praksi.


FOTO: Facebook

Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Terećenje poginulog vozača kombija od strane Banožića i neizravno vještaka nadilazi pravo okrivljenika da se brani i neistinama

Slučaj Banožić drastično prelazi okvire prometne nesreće, a sve ono što se događalo nakon tragičnog događaja (policijski očevid, osiguranje dokaza, pravosudni postupak..) ukazuje na mogućnost pogodovanja bivšem ministru obrane, prvenstveno u ispitivanju alkohoiliziranosti te dvostrukih pravosudnih kriterija (usporedba s uhićenom Albankom nakon tragične nesreće kod Dubrovnika), piše prometni stručnjak Željko Marušić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.