Politika i društvo

TRIDESET GODINA OD "PRELETA ZA HRVATSKU"

Milanović odlikovao pilota Borovića za prvi prelet MIG-om na hrvatsku stranu - dogodilo se to u Puli prije 30 godina

Prije 30 godina na pulski aerodrom sletio je, sada već umirovljeni, pukovnik Danijel Borović. Preletom iz bivše JNA donio je Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG. Za taj hrabri čin danas je odlikovan redom kneza Domagoja


 
2 min
HINA
Zoran Milanović i Danijel Borović/Foto: Hina

Prije 30 godina na pulski aerodrom sletio je, sada već umirovljeni, pukovnik Danijel Borović. Preletom iz bivše JNA donio je Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG. Za taj hrabri čin danas je odlikovan redom kneza Domagoja

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, Zoran Milanović, u četvrtak je za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovao umirovljenog pukovnika Danijela Borovića, koji je preletom u veljači 1992. iz bivše JNA donio Hrvatskoj prvi borbeni avion MIG.

U prigodi 30. obljetnice tog preleta predsjednik je pukovnika Borovića odlikovao Redom kneza Domagoja, zahvalivši mu na njegovom hrabrom činu te istaknuvši da su u historijatu narativa hrvatskog rata neka imena s razlogom te punim pravom i poštovanjem poznata široj javnosti i hrvatskoj djeci. 

"Jedno od onih imena koja bez razloga i neopravdano nisu toliko poznata je Vaše cijenjeno ime i prezime - Danijel Borović, pukovnik Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Čovjek koji je prvi u hrvatsko vlasništvo donio nadzvučni mlazni borbeni avion", naglasio je Milanović.

Podsjetio je da je Borović u veljači 1992., nakon što je njegov kolega i suborac, Rudolf Perišin, to već učinio preko granice, s MIG-21 po mraku sletio na aerodrom u Puli, nakon što se "opasno, vješto, junački i hazardno" odvojio od borbenog dvojca te pod mrakom zimske Istre i uz svjetlo nekoliko kamionskih farova spustio MIG-21 na hrvatsko tlo i u funkcionalnu uporabu.

"To je veliki, herojski čin. Mogli ste otići, mogli ste naprosto doći jednoga dana u neko naše hrvatsko zapovjedništvo i prijaviti se. Ono što ste napravili višestruko nadmašuje ovu prvu mogućnost", poručio je.

Zahvalivši se na odlikovanju, Borović je naglasio da se tim odlikovanjem na neki način pokušava nadoknaditi ono što je trebao primiti prije 27 godina, kada je "bio jedan veliki red dodjela odličja u tom objektu" (Ured Predsjednika RH).

Ocijenio je da tada nije nepravda učinjena samo njemu, već i njegovoj supruzi i petogodišnjem sinu Vanji koji su bili uključeni u te višemjesečne pripreme.

Ipak, naglasio je, usprkos osobnom razočaranju, zajedno sa suprugom Snježanom napisao je knjigu "Prelet za Hrvatsku" koja, ustvrdio je, može biti školski udžbenik jer su u toj knjizi opisali sve što se tada događalo. 


Nastavite čitati

MILANOVIĆ: "Vlade HDZ-a i DP-a ni Putin ne bi osmislio, to se zove maskirovka"

„Ne prijeti Hrvatskoj nikakav ustašluk. Ako će je netko od te izmišljene prijetnje branit - to sam ja. I to su drugi centristi i ljevičari, ali te prijetnje u Hrvatskoj nema. Postoji prijetnja lopovluka i korupcije kada jedan Pupovac i njemu slični najnormalnije dignu ruku za Turudića i u tome ne vide ništa sporno. Prije toga najnormalnije opstruira izbor Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. Dakle, čovjek radi isključivo ono što mu kaže Plenković. Takvu ljubav nitko nije vidio. To je važno, to je za nas važnije od Palestine i Izreala“, zaključio  je predsjednik Milanović

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.