Politika i društvo

SABORSKI ODBOR ZA OBRANU

Ministar obrane, Mario Banožić: Građani mogu biti sigurni

- Razgovarali smo i s ukrajinskim ministrom obrane koji nam je dao određena saznanja i tehničku dokumentaciju besposadne letjelice Tupoljev 141 koja ima određene učinjene modifikacije te smo u svjetlu toga promatrali aviobombu kako bismo jasno definirali je li riječ o pogrešci, namjeri ili o nekom trećem mogućem scenariju, kazao je danas Banožić


 
2 min
HINA
Foto: Hina

- Razgovarali smo i s ukrajinskim ministrom obrane koji nam je dao određena saznanja i tehničku dokumentaciju besposadne letjelice Tupoljev 141 koja ima određene učinjene modifikacije te smo u svjetlu toga promatrali aviobombu kako bismo jasno definirali je li riječ o pogrešci, namjeri ili o nekom trećem mogućem scenariju, kazao je danas Banožić

Ministar obrane Mario Banožić je nakon sastanka saborskog Odbora za obranu u petak izjavio da se građani mogu osjećati sigurnima, a vezano uz pad besposadne letjelice da su poduzete mjere kako bi se prikupili podaci te će nakon toga biti jasnija ruta njena kretanja.

Za sada imamo rutu od trenutka kada se letjelica pojavila na radarskom sustavu Rumunjske i možemo tvrditi da je došla s područja Ukrajine, a ostaje pitanje dubine prostora odakle je lansirana i "tko je bio u tom trenutku u Ukrajini".

Razgovarali smo i s ukrajinskim ministrom obrane koji nam je dao određena saznanja i tehničku dokumentaciju besposadne letjelice Tupoljev 141 koja ima određene učinjene modifikacije te smo u svjetlu toga promatrali aviobombu kako bismo jasno definirali je li riječ o pogrešci, namjeri ili o nekom trećem mogućem scenariju.

Ti svi podaci su bitni za nas, i isto tako za sve članice NATO-a, rekao je Banožić i dodao kako nakon toga četvrtka nijedan obrambeni sustav bilo koje zemlje članice više nije na istoj razini pripremljenosti i isto tako uočavanja u radarskom sustavu. 

Banožić: Moje najave nisu bile brzoplete  

"Ne znam tko je informirao glavnog tajnika Stoltenberga, no nakon njegove izjave da letjelica nije bila naoružana upoznali smo ga s pojedinostima istrage i promijenio je mišljenje, kao i njegova zamjenika te kolege u Mađarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji i Ukrajini", dodao je.

Banožić je odbacio tvrdnje da su njegove najave objave rezultata istrage "bile brzoplete" budući da je najavio da će biti objavljeni kada istraga bude završena, a u međuvremenu su izašli s nekim materijalnim dokazima iz istrage.


Nastavite čitati

Sudska službenica slala lažne ovrhe poznanicima s kojima nije bila u dobrim odnosima

Sumnjaju da je 55-godišnjakinja, od 28. veljače 2020. do 22. studenoga 2021., kao službenica u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iskoristila dostupnost podataka iz raznih evidencija, a potom je za sedam osoba sačinila neistinita rješenja o ovrsi u kojima je navela da su donesena u ime suda i u njih unijela lažne podatke da su te osobe obveznici plaćanja sudskih pristoji, kao i da se zbog neplaćanja pristojbi nalaže Fini provođenje ovrhe na njihovim računima

Nova taktika ilegalnih migranata - iz BiH u Hrvatsku sada ulaze nasilno

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući se na policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti. Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskoj županiji u BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje

Vladajući su prešli crtu, tražimo raspuštanje Sabora

Ahmetović je u nabrajanju desetaka afera vladajućih spomenula i to da ni nakon sto dana od prometne nesreće bivši ministar Mario Banožić još nema optužnice, ali zato policija uhićuje po kratkom postupku kad se Plenkoviću zaprijeti da će ga se gađati smrdljivim jajima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.